Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.06.2011.
13:09
J. L. Petković - Vesti A

Ponestalo volje i para

Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije nisu prihvatili izveštaj resornog ministarstva za 2010. i prvi kvartal 2011. Čak i članovi iz redova DS-a osuđuju rad stranačkog kolege, ministra Gorana Bogdanovića, uz opasku da je izveštaj "pun fraza koje ne znače ništa". Predsednik odbora za KiM Ljubomir Kragović smatra da su investicije u prošloj godini, i početkom ove bile nedovoljne i loše, i da nikako ne doprinose ostanku niti povratku Srba na Kosmet.

Ljubomir Kragović

Koje su najveće zamerke na izveštaj Ministarstva za KiM?
- Reč je o izveštaju koji se odnosi na čitavu 2010. i prvih tri meseca 2011. godine.

Nakon što smo ga pročitali, odbili smo da ga prihvatimo i o tome ćemo obavestiti Skupštinu Srbije. Najveće primedbe se odnose na jako mala sredstva koja su uložena u investicije.

Malo projekata je pomognuto. Takođe, sredstva koja su plasirana, u više navrata su dobile jedne te iste firme, tako da postoji indicija da je reč o privilegovanim izvođačima radova. To su samo neke od loših stvari u radu Ministarstva u protekloj godini.

O kojoj sumi je reč i kakvo je objašnjenje ministra?

- Za 2010. godinu na investicije je potrošeno oko 174 miliona dinara. U tu sumu uračunato je i održavanje škola, domova zdravlja i slično. Ministar Bogdanović se vadio da to nije malo, da je velika kriza, da je jedva i ovo izvučeno, da je pokušavao da uštedi više...

On čak tvrdi da nije bilo ni konkretnih projekata od lokalnih samouprava, što apsolutno nije tačno. Iz kontakata sa srpskim opštinama znam da oni opsedaju Ministarstvo sa zahtevima za investiciona ulaganja.

Da li je bilo reči o izjavama ministra Ivice Dačića koji zagovara podelu Kosova?
- Sa ministrom Bogdanovićem nismo razgovarali o tome, ali jesmo sa šefom pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem. Međutim, on nije konkretno odgovorio na pitanja o oprečnim i suprotnim informacijama koje daju pojedini ministri, pomoćnici, državni sekretari.

Tako je na pitanje da li ima jedinstva u Vladi, Bogdanović izbegao direktan odgovor, objasnivši da je bitno ono što kaže predsednik, premijer i njegova ekselencija - on. Čestitao sam mu i rekao da to prenese Dačiću, a na nama.

Prizren za Skadar?

 

Možda Dačić planira da menja Prizren za Skadar?! Ne mogu da procenim šta on misli, ali mogu da podsetim da je u kampanji 2008. govorio da će, ako treba, ratovati za Kosovo i Metohiju. Dačić svojim izjavama i predlozima izaziva dosta pometnje kod građana Srbije, a posebno među nama koji živimo na KiM.


Kako onda komentarišete izjavu Tadića o nekonvencionalnom pristupu kosovskoj nezavisnosti?
- Ne znam šta to znači. Moraćete njega da pitate. Ali, mislim da su u problemu, jer posle hapšenja Ratka Mladića sledi posredno ili neposredno priznanje Kosmeta, da zaživi ta kvazidržava. Oni bi sada to da izbegnu, ali ne mogu jer moraju da nastave navodne pregovore sa navodnim prijateljima iz EU.

Crna rupa Evrope

 

Podsetiću da su međunarodne snage na Kosmetu već 12 godina. Osim što su od KIM napravili crnu rupu Evrope, nikakav drugi boljitak nisu postigli, smatra Kragović.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 13:33
Kasno je za Kragovića, matematika je egzaktna nauka i nemilosrdna. Ako je 174 miliona dinara samo 1,74 miliona eura onda se valjda vidi kako se stvari kreću. Uporede se ta sredstva sa onima za nacionalne manjine po Srbiji i sredstva za inkluziju Roma pa će biti jasno koja je ko rupa na svirali. U junu se predaje domaći zadatak o lojalnosti odlukama EU sa posebnim osvrtom na rezoluciju od 19 januara. To će biti jedan nekonvencionalan metod, ali Evropa nema alternativu. Jer opet po matematici, ako ne dobijemo sredstva iz predpristupnih fondova, biće veliko zlo za šarenu bratiju. Inače valjda su pratili investicije prošlih 16 meseci, otkud da su tek sada zabezeknuti ?
Subota 04.06.2011. 16:49
Ministar za dijasporu i ovaj ministar za Kosovo Boze me sacuvaj te elite.Ja da se pitam obodvojica bi dobili nogu u du..dugacka je to prica.Izijem ti drzavu koji seljaci i balavurdija strucno usavrsavaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online