Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 01.06.2011.
12:47 >> 14:58h
RTS A

Vojvodina i dalje blokirana

Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Pančevo, autoput kod Temerinske petlje, samo su neki od pravaca koje i dalje blokiraju poljoprivrednici, nezadovoljni subvencijama koje im je ponudilo Ministarstvo poljoprivrede, prenela je danas Radio-televizija Srbije.

Zemljoradnici su nastavili blokadu putnih pravaca u Vojvodini, jer nisu uspeli da postignu dogovor sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem o povećanju subvencija.

Blokirani su Novi Sad, Sremska Mitrovica, Vršac, Titel, Opovo, Kovin, Kikinda, Bačka Topola, Srpska Crnja, Zrenjanin, Pančevo, pa su se na putnim prilazima tim mestima stvorile kolone vozila.

Poljoprivrednici ne uzmiču

Od sinoć je blokiran i autoput Subotica-Beograd kod Novog Sada, odnosno Temerinske petlje, kao i međunarodni granični prelaz Srpska Crnja ka Rumuniji.

Put za Beograd iz pravca Pančeva i dalje je blokiran traktorima i kamionima. Nadležni preporučuju građanima da koriste "Beovoz", pošto je to jedini način da se na vreme stigne iz Pančeva u prestonicu.

Građani koji su se našli na kolovozima u Pančevu preporučuju drugima da ne kreću tim pravcem, pošto se čeka i po nekoliko sati.
 

Vlada je poljoprivrednicima ponudila subvencije od 14.000 dinara po hektaru za gazdinstva do 30 hektara, umesto prvobitno predloženih deset. Ratari traže da se, kao i prošle godine, subvencioniše do 100 hektara.

Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da za to u budžetu, jednostavno, nema novca.

Poljoprivrednici u Vojvodini već tri dana pokušavaju da sa hiljadama traktora stignu do Beograda, gde žele da održe protest. U tome ih sprečava policija koja im blokira put, što izaziva zastoje u saobraćaju na mnogim putnim pravcima u Vojvodini.

Skupština Vojvodine bez rasprave o protestima poljoprivrednika

Poslanici Skupštine Vojvodine nisu podržali predlog poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da se u dnevni red današnje sednice uvrsti i rasprava o protestima poljoprivrednika u Vojvodini.

SVM je ocenio da je potrebno da se otvori rasprava o toj temi jer je situacija "dramatična i alarmantna". Ta stranka je tražila da Skupština Vojvodine podrži zahteve ratara i da te zaključke uputi Vladi Srbije.

Današnja sednica Skupštine Vojvodine počela je sa sat zakašnjenja, jer su mnogi poslanici kasnili zbog blokada koje postoje na putevima.

Poslanici će danas raspravljati o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2011. godinu.

Dnevni red je proširen i imenovanjem potpredsednika Vlade Vojvodine i razrešenjem zamenika pokrajinskih sekretara, kao i imenovanjem članova Pokrajinskog saveta za bezbednost.

Na dnevnom redu je i izveštaj Pokrajinskog ombudsmana za 2010. godinu. Poslanici će raspravljati i o završnim računima Fonda za razvoj neprofitnog sektora i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Na dnevnom redu će biti i godišnji izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća Vojvodinašume, kao i izveštaj o poslovanju Fonda za podršku investicija u Vojvodini.

SNS: Ima para za poljoprivrednike

 

Srpska napredna stranka (SNS) podržava zahteve poljoprivrednika, jer je Vlada usvojila agrarni budžet i u njemu za subvencije izdvojila 11 milijardi dinara, koje do sada nisu isplaćene, izjavio je danas predsednik Saveta za poljoprivredu te partije Zoran Mašić.


On je, na konferenciji za novinare, rekao da je Vlada na sednicama od 21. januara i 3. februara usvojila odluku o subvencijama u poljoprivrednoj proizvodnji, pre svega ratarskoj,tako da se danas ne može reći da nema para, "jer od tih 11 milijardi do sada nije isplaćen ni dinar".


Kako je objasnio, isplata 14.000 dinara subvencija po hektaru poljoprivrednicima je uračunata u sumu od tih 11 milijardi dinara u agrarnom budžetu.


"Apsolutna je neistina i ordinarna laž da nema para u agrarnom budžetu i da je to razlog zašto se ne mogu isplatiti subvencije u ovoj godini, koje su isplaćivane u protekloj", istakao je Mašić, koji je i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.


Prema njegovom mišljenju, Vlada mora da ispuni tu obavezu i u ovoj godini, da isplati te subvencije kao što je to učinila i prošle i pretprošle godine.

 

Sednica odbora za poljoprivredu i finansije - hitno!

 

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da njegova stranka podržava proteste poljoprivrednika, jer novca u budžetu za subvencije agraru ima i najavio da će LDP tražiti hitne sednice odbora za finansije i poljoprivredu Skupštine Srbije na kojoj bi se razmatrala vladina agrarna politika.

 

Čedomir Jovanović

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je za LDP odnos vlade prema agraru i poljoprivrednicima "potpuno neprihvatljiv".

 

"Poljoprivredni proizvođači su žrtve vladinog licemerja, nesposobnosti, odsustva bilo kakve strategije, ali i potrebe da se u ovom trenutku poniženi seljak kupi subvencijom koja je socijalna pomoć i milostinja, a ne ekonomski podsticaj onima koji nešto stvaraju", kazao je on.

 

Jovanović je naveo da "u vladinom odnosu prema agraru prepoznaje uvod u izbornu kampanju", kroz nastojanje da se subvencijama kupi neophodna politička podrška.

 

"Nije tačno da država nema novca za poljoprivrednike. Para u budžetu ima", rekao je on i naveo da bi novac za pomoć poljoprivredi mogao da se dobije "povećanjem rudne rente na izvađenu naftu i gas u Srbiji, jer se iz tih izvora može obezbediti najmanje četvrtina neophodnih sredstava za stimulaciju proizvodnje u agraru".

 

Jovanović je kazao da je iznos rudne rente u Srbiji od tri odsto "neprihvatljiv", navodeći da je rudna renta u Rusiji 20 odsto, u Mađarskoj 12 odsto, Rumuniji 13,5 odsto. On smatra da treba da se preraspodeli i 110 miliona evra ekstraprofita dobijenih na osnovu povećanja akciza na naftne derivate, koje je vlada dobila od početka godine nekorektnom politikom u naplati poreza na benzin.

 

LDP kao moguće izvore finansiranja navodi i obustavu davanja novca za posredovanje na uvoz gasa ili smanjenje subvencija za železnice.

 

Jovanović je kazao da u Srbiji ima 750.000 poljoprivrednih domaćinstava, a da je registrovana jedna trećina jer je "država raspisala kriterijume koji svako gazdinstvo obavezuju na preuzimanje obaveza prema državi u iznosu od najmanje 750 evra godišnje".

 

Precizirao je da od 750.000 gazdinstava, 10 odsto radi na posedima većim od 100 hektara koji stvaraju 70 odsto vrednosti srpskog agrara i istakao da najavljena smanjenja subvencije predstavljaju kažnjavanje onih koji najviše doprinose poljoprivredi.

 

"Potpuno je neodrživa i teza po kojoj srpski seljak može biti konkurentan sa 23 evra po stanovniku, u odnosu na Hrvatsku koja ima podršku od 100 evra, Mađarskom koja daje seljaku 250 evra ili Evropski prosek od 150 evra", kazao je Jovanović.

 

Jovanović je kazao da je vlada garantovala poljoprivrednicima subvencije i da se "agrarna politika ne može menjati mesec dana pred žetvu".

 

"Cenu svega toga će platiti građani, jer će poljoprivrednici povećati cenu svojih proizvoda", kazao je predsednik LDP-a.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 12:48
ne odustajte ko boga vas molim. dodjite u beograd. imacete ogromnu podrsku. ponesite srpove...
Sreda 01.06.2011. 13:00
seljaci cele srbije moraju uzeti ucesca u politickom zivotu!
Sreda 01.06.2011. 15:11
Koliki je ovo jad od države najbolje govori upoređenje sa Novim Zelandom, državom na kraju sveta na ostrvu okružena okeanima. Dakle sa svojih 5 miliona stanovnika oni ostvaruju izvoz poljoprivrednih proizvoda - mleko u prahu, meso, vuna i drvena građa u vrednosti od 4,6 milijardi dolara dok im je uvoz svega što im treba oko 3 milijarde. Oni su kroz izvoz poljorivrednih proizvoda u SUFICITU oko 1,6 milijardi. Nesretna zemlja Srbija je konstantno u buli i zavisi kako će se kojem političaru namestiti. Ovo je jednostavno užas šta rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online