Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.05.2011.
12:50
Đ. Barović - Vesti A

Pariz štiti Kušnera

I pored opstrukcije Francuske, najmoćnije zemlje sveta u četvrtak uveče po evropskom vremenu ipak su na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljale o inicijativi Srbije da se sprovede nezavisna istraga o trgovini organima na Kosovu.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PREĆUTALA ZLOČINE: Živadin Jovanović

Po mnogo čemu burna sednica SB UN za Srbiju je predstavljala jednu od bitnijih diplomatskih pobeda u skorije vreme, ali i pokazala duboke podele unutar UN.


Naime, sve članice Saveta bezbednosti su se složile da je neophodno sprovesti istragu, ali ne i ko bi je vodio.


SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska zauzele su stav da taj mandant treba poveriti Euleksu, koji je već na Kosovu, dok je blok zemalja predvođen Rusijom i Kinom podržao predlog Srbije da se istraga vodi pod okriljem Ujedinjenih nacija.


Većina izveštača iz Njujorka bila je iznenađena što se uopšte povela rasprava na ovu temu, jer je sve do početka sednice preovladavao zvaničan stav Francuske, kao predsedavajuće, da se ova tema, zbog proceduralnih razloga, ne može naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti.


Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje za "Vesti" da je Francuska blokiranjem incijative štitila i svoju, ali i kompomitujuću politiku dvostrukih standarda ostalih najmoćnijih zemalja Zapada.


- Naravno da može osnovano da se pretpostavi i da je donedavni šef francuske diplomatije Bernar Kušner odlično znao šta se događa na Kosovu i Albaniji, baš kao i drugi zapadni zvaničnici, ali umesto da nešto urade oni su se, poput Kušnera smejali pred kamerama. Svi su sve znali i ništa nisu preduzimali, a to je nedvosmisleno pokazao i izveštaj Dika Martija.

Tim zemljama ne odgovara da se razotkrije kako s jedne strane teraju Srbiju da okonča saradnju sa Hagom, a s druge prećutkuju monstruozne zločine koje su počinili narodi ili zemlje pod njihovim patronatom - kaže Jovanović.


Prema njegovim rečima, rasprava u Savetu bezbednosti je pokazala i da će SAD, Francuska, Britanija i Nemačka na svaki način pokušati da prikriju pravu istinu i tako što se zalažu da mandant za istragu bude poveren Euleksu.


- Pokazalo se da su i UNMIK, Kfor i Euleks odlično znali šta se događa na terenu, ali ništa nisu preduzeli da to spreče ili kazne odgovorne. Svima je jasno da te institucije neće ništa uraditi i da započnu novu istragu, jer će im prioritet biti da prljav veš zapadnih zemalja samo još više gurnu pod tepih - zaključio je Jovanović.

Čurkin: Istragom do pomirenja

 

Ruski ambasador Vitalij Čurkin je naveo da Moskva podržava predlog Srbija da se formira međunarodno istražno telo koje će odgovarati UN i sarađivati s Euleksom, jer će to dovesti do istine i pomirenja.


On je kazao da Euleks nikada nije vodio takvu istragu i izrazio uverenje da će se Savet bezbednosti vratiti pitanju istrage o optužbama iz izveštaja Dika Martija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online