Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 12.05.2011.
10:02
Alo A

Iseljavaju 24.000 pokojnika zbog duga

Zbog 24.000 dužnika, koji godinama nisu plaćali naknadu za zakup i održavanje grobnih mesta na beogradskim grobljima, najmanje toliki broj preminulih i pokopanih mogao bi uskoro da se nađe van grobova!

Kome ne plati kiriju nema večnu kuću

Naime, dug od 415 miliona dinara naterao je JKP "Pogrebne usluge" da se lati nimalo popularne mere slanja upozorenja dužnicima, čije je neplaćanje računa od svega 860 dinara godišnje dovelo u pitanje počivanje u miru njihovih predaka.


Kako je objasnio Zoran Marković, rukovodilac info centra JKP "Pogrebne usluge", plaćanje grobnih mesta nije samo obaveza prema ovom preduzeću, već i moralni dug prema sahranjenima. U suprotnom, moguće je prekopavanje grobnih mesta, te njihovo ustupanje drugima.

"Imamo oko 24.000 dužnika, a tu su uračunati obični i grobovi za više osoba, kao i mesta za smeštaj urni. U pitanju je suma od 860 dinara godišnje, a pretpostavljamo da ljudi verovatno plate za pet godina, pa posle zaborave. Ima i onih koji u međuvremenu promene adresu, pa se pisma s našim obaveštenjima vrate. Mi bismo meru prekopavanja najradije izbegli, ali imamo obavezu da, ako se posle 10 godina zakup ne produži, prekopamo grob i ustupimo ga nekom drugom", upozorava Marković, koji tvrdi da u Beogradu godinama nije bilo prekopavanja grobova.


"Mi smo krajnje fleksibilni i daćemo mogućnost plaćanja duga na rate bez kamate kako bismo izbegli prekopavanja", zaključuje on.


Inače, zemni ostaci se posle prekopavanja grobova ne bacaju, već se pohranjuju u neku vrstu zajedničke grobnice.

Dimitije Kalezić, bivši dekan Teološkog fakulteta u Beogradu, smatra da ovoliki broj dužnika navodi na daleko veći problem od ekonomskog.

"Iznos od 860 dinara je mali i neobjašnjivo je da dođe to takve situacije! Hrišćanstvo nas uči da je telo svetinja. Kada su već mogli da sahrane svoje pokojne, potomci o njihovim grobovima moraju da vode brigu i računa. Ali, kod nas je velika kriza, moralna, lična, ekonomska... Cela kultura je u krizi, ne samo pojedinac, 24.000 dužnika... Pa to je ceo jedan grad! Ni u selu, kada se ode od kuće, ona se ne prodaje... Ostane, makar da se čobanin skloni, jer ako nema kuće, 'nema ni mene'. Tako mora da bude i s pokojnicima i njihovim grobovima", objašnjava Kalezić.


Grobovi na crno i do 17.000 evra!


Manjak grobnih mesta širom Srbije doveo je do pojave velikog broja oglasa u kojima se nude večna počivališta, čija cena zna da ide i do 17.000 evra! Iako je ova vrsta trgovine zakonom zabranjena, pa čak postoji i mogućnost da ako kupi grob na crno, pokojnik iz njega na kraju bude izbačen, trgovina teče nesmetano.
Cene grobnih mesta na ovoj "berzi" u Beogradu kreću se od nekoliko stotina, pa do više desetina hiljada evra. Nezvanični rekord u Beogradu pre nekoliko godina postiglo je grobno mesto koje je prodato za čak 17.000 evra!

Četvrtak 12.05.2011. 10:21
Daleko bilo.....Boze oprosti
Četvrtak 12.05.2011. 11:26
Боже ме сачувај! Па јесу ли они нормални?! Не знам, тачно, најбоље је кад и не знају где си... бар ти нико неће прекопават кости.
Četvrtak 12.05.2011. 13:41
CTOOOOOOOOOOOOOKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO,majku vam bolesnu,onu nenormalnu bre,a sto ne date da se zakupi na 100 godina,ili da se otkupi,nego samo do 5 godina? Ja bih vam smradovi nijedni platio za 100 godina bez problema,iako ne odrzavate grobove,a placeni ste za to,goveda nijedna idiotska.Kad god sam potrazio onog glavnog vampira na groblju,on nije bio tu.Sto ga duze budem trazio,to cu mu se vise napiti krvi kada ga nadjem.Kakvi ste sabani majku vam ludu i nenormalnu,ne bi me cudilo da ste zaturili podatke,pa da procesljate i grobove onih koji placaju.Onda sta da radimo?Kako vas da sahranjujemo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online