Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.12.2009.
10:42
Tanjug A

Naprednjaci pobedili na Voždovcu

Srpska napredna stranka osvojila je na vanrednim lokalnim izborima u Voždovcu 37 odsto glasova ili 26 mandata, dok će Koalicija "Za bolji Voždovac" u budućoj upravi imati 20 odbrnika, pošto je za nju glasalo 28,45 odsto izašlih birača, pokazuju konačni podaci Opštinske izborne komisije.

Koalicija DSS-NS sa 8,57 odsto glasova dobila je šest odborničkih mesta, a koalicija SPS-PUPS-JS je sa 6,54 odsto glasova osvojila četiri mandata.


Ostale stranake, koalicije i grupe građana koje su učestvovale na izborima nisu prešle cenzus.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da ta stranka očekuje poziv SNS za formiranje vlasti u opštini Voždovac, tvrdeći da je to jedina politička opcija sa kojom su naprednjaci spremni da uđu u vlast. On je ocenio da je izbornim rezulatom Voždovac jasno poručio da su Beogradu i Srbiji neophodne promene.

 

Prema podacima OIK-a, 41,95 odsto upisanih birača je iskoristilo biračko pravo, a od 149.319 glasačkih listića, 1.156 bilo je nevažećih, što je 1,84 odsto od ukupnog broja listića.


Na lokalnim izborima u Voždovcu u nedelju građani su glasali na 82 biračka mesta, a novu opštinsku vlast birali su između 14 izbornih lista. U Skupštini opštine Voždovac ima 56 odbornika.

Nikolić: Vlast će formirati SNS sa DSS-NS

 

Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da se do srpske Nove godine, 13. januara, može očekivati konstituisanje vlasti u opštini Voždovac i da sve ide u prilog tome da će SNS i koalicija DSS-NS formirati tu vlast.


Nikolić je na konferenciji za novinare ocenio da su rezultati izbora na Voždovcu upozorenje građana koji su nezadovoljni aktuelnom vlasti u Srbiji i koji žele promene. "Mi sada pozivamo one koji su na vlasti i direktno predsednika DS koji vodi Srbiju u svim granama vlasti da razmisli dobro dokle može da se održi ovako nelegitimna Skupština Srbije i da građane u parlamentu predstavljaju oni koji nemaju dva ili tri odsto uporišta u biračkom telu", rekao je Nikolić.


Prema njegovim rečima, Voždovac je reper pravog odnosa snaga na političkoj sceni Srbije na kojoj je trenutno, prema njegovoj oceni, najjača SNS.


Odgovarajući na pitanja Nikolić je kazao da mu je predsednik Srbije i DS Boris Tadić čestitao pobedu SMS porukom u ime stranke "što je dobar gest" i dodao da smatra da bi svi Tadićevi potezi od sinoć trebalo da budu motivisani ozbiljnošću i željom da Srbiji bude bolje.


Nikolić je kazao i da ne može ništa da kaže o tome šta sada razmišlja lider SPS Ivica Dačić "pošto je on previše vezan za DS i ne vodi samostalno politiku svoje stranke".


On je dodao da se nije čuo sa predsednikom DSS Vojislavom Koštunicom "ali su se slavlju na Voždovcu priključili i aktivisti iz te stranke, tako da pretpostavljam da je ovaj uspeh SNS lepo dočekan i u DSS".

Naprednjaci su u sedištu stranke u nedelju uveče slavili pobedu i poručili da je ona ostvarena ogromnim trudom i zalaganjem svih aktivista "uprkos do sada neviđenoj kampanji" koja je "izgleda za neke ljude, koji su na vlasti, bila pitanje života i smrti". Oni su najavili i mogućnost da sa koalicijom DSS-NS formiraju vlast, što su "narodnjaci" i potvrdili.


Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić rekao je vlast pokušala da obmane birače, ali je "naišla na prkos stanovnika Voždovca koji nisu hteli da budu kupljeni i nisu hteli da ih više tretiraju kao neke koji nemaju pravo na svoj život".

"Građani Voždovca odlučili su da krenu napred zajedno sa SNS-om i uzmu život u svoje ruke. Mi poručujemo Srbiji, ovako će izgledati svi naredni izbori", rekao je Nikolić i zamolio vlast da "više ne ponavljaju izbore na kojima ih naprednjaci pobeđuju, jer nakon toga doživljavaju sve ubedljiviji poraz".


U sedištu stranke Nikolić, zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić i prvi na listi Dragan Vukanić, kao i aktivisti naprednjaka, nazdravili su šampanjcem, a zatim su im se pridružili i tamburaši.

Reakcije na izborne rezultate


Predsednik Gradskog odbora DS-a Dragan Đilas čestitao je SNS-u pobedu na izborima na Voždovcu i zahvalio građanima koji su glasali za listu "Za bolji Voždovac", okupljenu oko DS-a. "Koalicija koja je bila na vlasti očigledno nije ispunila očekivanja građana Voždovca. I to je činjenica iz koje svaka partija koja je učestvovala u vlasti treba da izvuče pouku", rekao je Đilas.


Predsednik Gradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić je ocenio da je izborni rezultat koalicije SPS-PUPS-JS "verovatno kazna građana Voždovca što na prošlim izborima ta koalicija nije učestvovala u formiranju vlasti".


Funkcionerka G17 plus Verica Kalanović izjavila je da nije zadovoljna rezultatima koje je G17 plus ostvario na ponovljenim izborima u dve opštine, ali da se pokazalo da ta stranka nije doživela debakl kakav su najavljivali mediji i analitičari.

 
Stranke koje su učestvovale na izborima imaju 24 sata za podnošenje primedbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online