Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 03.04.2011.
23:12
Vestionline A

Popis nije usmeren protiv Srba

Popis stanovništva je izuzetno važan za sve koji žive na Kosovu i nije usmeren ni protiv koga, tvrdi ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku, dok predsednik pokrajinskog odbora SPO Ranđel Nojkić smatra da popis bez Srba nije celishodan i da neće dati željene rezultate.

Agim Čeku: Popis je izuzetno važan za sve koji žive n Kosovu
 

Čeku je za KIM radio izjavio da je precizna statistika neophodna da bi "država mogla da funkcioniše kako treba". Cilj popisa, ističe on, nije da se utvrdi koliko na Kosovu ima Albanaca, a koliko Srba.

"Popis je izuzetno važan za sve, jer društvo ne može da funkcioniše ako nema preciznu statistiku. Nevažna je činjenica koliko ima Srba, a koliko Albanaca, popis se radi da bi smo lakše upravljali državom i društvom. Ne treba niko da se plaši, jer popis nije usmeren ni protiv koga", rekao je Čeku.

Prema njegovim rečima, kosovske institucije su se dugo pripremale za popis i upravo zbog odbijanja Srba to je godinama odlagano.

"Danas niko ne zna koliko Kosovo ima stanovinika i koliko je ljudi iseljeno u zapadne zemlje, Srbiju, ili drugde. Da bi smo mogli da rešavamo goruća pitanja, moramo da imamo preciznu bazu podataka koliko nas je, kakvi smo, kome šta treba, ko ima, ko nema", rekao je Čeku.

On dodaje da je čitav posao dugo odlagan da Srbi to ne bi doživeli kao pretnju ili ucenu, ali smatra da je došlo vreme da se svi popišu.

Nojkić, međutim, smatra da je situacija oko popisa vrlo složena i naglašava da popis kome se neće odazvati Srbi na severu neće dati rezultate koje kosovske institucije priželjkuju.

"Zakon o popisu je kontroverzan i na štetu srpske zajednice. Umnogome će povlastiti one koji će pokušati da prikažu i brojčano stanje, ali i imovinu Srba. Međunarodna zajednica je suočena sa tim problemima i verujem da će pokušati da pronađe formulu kako da se popis održi na čitavom Kosovu i Metohiji", rekao je Nojkić.

Popis stanovništva i domaćinstava koji organizuje Zavod za statistiku Kosova uz međunarodni monitoring počeo je 1. aprila i trajaće dve sedmice. Na severu Kosova popis se organizuje uz podršku UN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.04.2011. 23:58
Kada ce " reformisano " sudstvo podici optuznicu protiv zlocinaca Ceku Agima ? Pola sveta zna da je cinio zlocine u Krajini i na Kosovu , a on se sada sepuri kao neki ministar ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online