Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 27.03.2011.
13:44
Vestionline A

Arlaki: Kosovo najveća greška sveta

Poslanik Evropskog parlamenta Pino Arlaki ocenio je da je Kosovo najveća greška međunarodne zajednice u poslednjih 12 godina, a da Misija Evropske unije na Kosovu predstavlja "potpuni neuspeh", prenose beogradski mediji.

Pino Arlaki
 

"Međunarodna zajednica izbegava da pogleda ispod površine, da pogleda u probleme, izbegava da prizna da je Kosovo bilo velika greška. Naša najveća greška u poslednjih 12 godina. Stvorili smo mafijašku državu i stalo nam je samo do toga da ova istina ne ispliva", izjavio je Arlaki.


On je rekao da je Euleks do sada kao misija bio "potpuni neuspeh" i ukazao da bi EU i međunarodna zajednica trebalo da prestanu da gaje "lažnu sliku" o Kosovu kao stabilnom mestu.


"Euleks - automobil kojem ne radi motor"

"Evropske zemlje treba da počnu da se suočavaju sa istinom i da počnu da preduzimaju mere. Politička situacija na Kosovu i činjenica da organizovani kriminal dominira Kosovom predstavljaju veliku pretnju po bezbednost evropskih zemalja, ali i zemlje regiona, pa čak i Albanije", dodao je ovaj poslanik grupe socijalista i
demokrata u EP.


Prema njegovim rečima, Euleks je "poput automobila kojem ne radi motor".


"Treba upaliti taj motor, učiniti da se automobil pokrene. Ne govorimo o nedostatku resursa. Nismo u državi trećeg sveta, nego u srcu Evrope. Imaju resurse, kompetencije, imaju iskustva, saradnju svih evropskih zemalja i tako dalje. Mislim da bi stvari trebalo da krenu napred", istakao je on.


Arlaki je, međutim, rekao da za sada ne vidi "ozbiljnu volju da se ovakav odnos promeni" i da je, uprkos pokušajima njega i još nekolicine parlamentaraca da istaknu taj problem, "opšta tendencija da se gleda u drugom smeru".


Potrošeno 300 miliona evra bez rezultata

Govoreći o Euleksu, Arlaki, koji je aktivno učestvovao u stvaranju italijanskih struktura za borbu protiv mafije tokom osamdesetih godina, ističe da je na tu misiju do sada potrošeno više od 300 miliona evra, ali da predstavnici Misije kada su došli u EP da podnesu izveštaj o radu "nisu bili u stanju da predstave bilo kakav ozbiljniji rezultat".


"Euleks je bio potpuni neuspeh. Oni nemaju nikakvu strategiju, ideju šta da rade. Nisu uzeli u obzir evropska iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala", smatra Arlaki.


On je ukazao na paradoks koji se ogleda u tome što su svi osnovni instrumenti za borbu protiv organizovanog kriminala usađeni u Konvenciju iz Palerma i sve države potpisnice mogu te mere automatski da unesu u svoje pravosuđe, ali Kosovo, pošto nije država, nije članica UN, to ne mora da učini i tu postoji pravni vakuum.


"Ali, s druge strane, tu je Euleks, koji to može učiniti. Upitao sam ih zašto to ne čine i oni jednostavno nisu imali odgovor. Kao da su prvi put čuli za to ili prosto nemaju ideju kako to da učine", dodao je Arlaki.

Evropa bi trebalo da ispravi situaciju

Ovaj poslanik EP je izrazio nadu da će EU "uzeti u obzir sve kritike iznete na račun Euleksa i ispraviti situaciju".


"Situacija može biti ispravljena, ali moramo brzo delovati jer se suočavamo sa veoma ozbiljnom pretnjom", rekao je Arlaki.


On je upozorio da je sadašnja situacija "veoma nelagodna" za EU, a da je tendencija u Uniji da "kada se suočava sa neuspehom, samo okrene glavu".


Arlaki je istakao i da na "političke probleme" između Prištine i Beograda "uopšte ne treba gledati kao na prepreku u borbi protiv organizovanog kriminala", jer se "ako imate dobru strategiju i saradnju sa srpskim vlastima može bez ikakvih prepreka boriti protiv organizovanog kriminala i na Kosovu, i u Srbiji i u ostatku Evrope".


"Ali oni (Euleks) nalaze dosta izgovora. Mislim da je sada vreme da im se pošalje veoma snažna poruka", zaključio je Arlaki.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 13:53
Nece da kaze posteno,Srbiji moramo vratiti njenu tertoriju. Ovako ispada da Srbi treba da pomazu Euleksu i za racun EU da ciste Kosovo od kriminala,za koju ti isti tvrde da je nezavisna drzava
Nedelja 27.03.2011. 13:51
Jedini slucaj da je medjunarodna zajednica ozakonila etnicko ciscenje koje su otpoceli nacisti 1941. proteravsi sa Kosova i Metohije preko 70.000 srpskih porodica i doselivsi iz Albanije Siptare, a nastavili Tito ikomunisti 1944. kada su zabranili povratak Srbana svoja imanja i legalizovali otimacinu. Svet je vrsio denacifikaciju Evrope posle 1945. ali je Tito ocuvao tekovine nacizma perfidno ih proglasavajuci tekovinama NOB. To se odnosi i na tekovine ustaskog zatiranja svega sto je srpsko na teritoriji NDH i tekovine Bugarske okupacije juzne Srbije/Makedonije odakle je iz Tetova, Gostivara i Kiceva proterano oko 35.000 srpski porodica 1941. i doseljeni Siptari. I tamo je zabranjeno Srbima
Nedelja 27.03.2011. 14:48
Uludo su bacili 300 miliona evra. Za te pare su mogli dole da opale jedno 400 "tomahavka" po milion dolara komad i da puste nasu vojsku da besplatno ispravi njihovu gresku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online