Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 14.03.2011.
04:13
Vesti A

Krađa beba zastarela

Radna grupa Narodne skupštine, formirana pre godinu dana zbog afere nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, završila je svoj rad. U izveštaju, koji je predat predsednici Narodne skupštine navodi se da je utvrđeno da postojeće zakone ne treba menjati i da ne postoji način da se zastareli slučajevi procesuiraju, a da se pri tom ne povredi Ustav.

Bebe kao roba - gde su granice ljudske surovosti?!

Oko 3.000 porodica u Srbiji još traga za gotovo 10.000 dece koja su u porodilištima širom Srbije od 1956. godine, kako roditelji tvrde, pod sumnjivim okolnostima proglašavana mrtvom, a potom sa novom dokumentacijom davana na usvajanje.

Pronašla ćerku posle 23 godine: Radojka Manojlović

Tragajući za istinom, mnogi roditelji su, poput Manojlovića iz Sokobanje, ipak uspeli da pronađu svoju decu. Milutin i Radojka Manojlović upoznali su 23-godišnju ćerku koju od njenog rođenja nisu videli. Roditeljstvo je potvrđeno na osnovu DNK analize.

- Nisam je kao svaka majka odgajala, očešljala, okupala, ispratila u školu, a to je najtužnije - kaže Radojka Manojlović.

Da se deci vrati krsna slava: Verica Cekić

Biološki roditelji nestale dece do sada su protiv N. N. lica podneli oko 3.000 krivičnih prijava.


- Deca su umrla putem papira, putem olovke, a mi ništa ne tražimo, samo da im se identitet vrati, da im se vrati krsna slava - kaže Verica Cekić, punomoćnik porodica nestale dece.

Kriza identiteta


Stručnjaci tvrde da ljudi koji u zrelim godinama saznaju pojedinosti o poreklu obavezno dožive krizu identiteta.


- Treba proći kroz razne faze kako bi se stekla nova slika o sebi, a treba mnogo psihičke snage, volje i motivacije - kaže Vladimir Nešić, socijalni psiholog.


O aferi nestanka beba raspravljao je i Anketni odbor skupštine, a Tužilaštvo je pre devet godina pokrenulo, a potom i obustavilo istragu.


- Sve što bi moglo da se izmeni ne može da utiče na slučajeve koji su zastareli. To potpada pod ustavnu kategoriju zastarelosti krivičnog gonjenja i Tužilaštvo ne može da krši Ustav i zakone - tvrdi Maja Videnović, predsedavajuća radne grupe Narodne skupštine.


Olgica Trajkovski iz Pančeva je posle pola veka, nakon anonimne dojave, otkrila da joj je na rođenju promenjen identitet. Međutim, svoje biološke roditelje, koji su mislili da je mrtva, nije stigla da upozna. Olgica kaže da je to jako teško i nije mogla da oprosti to što su joj uradili.

Ponedeljak 14.03.2011. 06:00
Ako se ne pronadju oni koji su krali decu,i prodju bez kazne,i drugi ce da rade isto. Kakvo crno zastarevanje,u pitanju je 10 000 dece.
Ponedeljak 14.03.2011. 07:56
Kradja dece je kao ratni zločin i ne treba nikad da zastari.
Ponedeljak 14.03.2011. 14:17
Toliko dokaza, a nikakva istraga! Jurite majmune iz ministarstva pravde i zdravlja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online