Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.03.2011.
00:48
Večernje novosti A

Zapadne sile ubile kralja Aleksandra!

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević nije bio meta samo Pavelićevih ustaša i makedonskih ekstremista. U spektakularno ubistvo koje je promenilo istoriju, sudeći po burnim događajima koji će uslediti, bilo je umešano nekoliko tajnih evropskih organizacija.

Ubistvo kralja Aleksandra u Marseju

Zahvaljujući Tatjani Halačevič iz Sankt Peterburga, zaduženoj za vojnu rusku arhivu Pažinskog korpusa, odgonetnut je, ali samo deo misterije, likvidacije naprednog srpskog monarha, pišu "Večernje novosti".

"Postoje četiri tačke u geometriji likvidacije kralja Aleksandra! Te "tačke" dolaze iz Nemačke, Rusije, Engleske i Francuske. Italijanske i Pavelićeve namere su, zapravo, produžene ruke Francuske i Nemačke", rekla je ona.

Pogubno 'šestarenje''

 

Malo je poznato da se kralj Aleksandar fanatično bavio matematikom, naročito geometrijom. Njegov život stalno je bio obuzet "šestarenjem". Od školovanja na Cetinju, u Švajcarskoj, Sankt Peterburgu, pa do same smrti. To "šestarenje" (pozicioniranje tačaka) Tatjana Halačevič smatra da je bilo pogubno za kralja. Dovelo ga je do - kraja. "Šestrenje" se pripisuje i Hitlerovom ministru odbrane Šperu, pa i Staljinu, a karakteristično je i kao simbol nekih organizacija. 

Halačevičeva je kontaktirala je i sa profesorom Davidom Pionom iz Nemačke, koji je analizirao sva u Vojnom arhivu Berlina dostupna dokumenta o jednom od najspektakularnijih političkih ubistava prve polovine 20. veka. Dokumenta engleske vojne arhive, međutim, nisu bila dostupna istraživačima.

Tragajući pet godina, kako bi prikupio što više detalja za TV seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, Stojan Stojčić, reditelj i dramski pisac sreo se u Sankt Peterburgu sa Halačevičevom. Saglasili su se da je priča nekompletna bez dokumenata iz Engleske.

"U toku smo traganja za engleskom vojnom arhivom koja je četvrta tačka dobro osmišljene likvidacije, po našem mišljenju vođene iz Londona", kaže Stojčić.

Upravo je ovaj sagovornik uveo u nove momente o atentatu na kralja Aleksandra.

U svojim memoarima (1950) i kralj Petar Drugi Karađorđević, Aleksandrov sin, navodi da su u ubistvo njegovog oca bili umešani poznati gangsteri "čikaškog podzemlja", Antun Godina i njegova žena - Stana, američka Hrvatica, poznata kao "plava dama".

Nju, prema dokumentima iz arhive, spominje i Stojčić navodeći da je "lijepa plava" žena, zapravo engleski atentator koja je bila u rezervi, ako atentat ne uspe.

Dva sata posle atentata završila je u moru kod Đenove. Istraživači smatraju da je ubistvo namešteno, jer je jedina znala kompletnu organizaciju atentata. Od početka, do kraja.

Prvi pokušaj

 
"MOJ otac", piše kraljević, "planirano je da bude ubijen u decembru 1933. godine. Ustaški agent Petar Oreb, upućen je iz Italije u Zagreb gde su ga čekala još dva saučesnika. U tom prvom pokušaju isplanirano je da bace bombu na kraljev auto, dok bude prelazio trg. Ogromna gomila ljudi, međutim, onemogućila je Oreba da na vreme stigne do - kralja.

Mladi kraljević, mada sasvim uveren da iza ubistva njegovog oca stoje ustaše, on u memoarima iznosi i nekoliko sumnji: na početku, pre povorke u kojoj je bio kralj Aleksandar, svi su bili zbunjeni kada su kola, bezbednija i opremljenija, zamenjena drugim, bez krova. Objašnjeno je - da bi narod mogao bolje da vidi srpskog monarha, iz istog razloga povučena je i pratnja na motociklima.

Tokom istrage, posle ubistva, beleži kralj Petar Drugi, mnogo se govorilo među francuskim predstavnicima vlasti o neadekvatnoj vojnoj i policijskoj zaštiti povorke. On, ipak, zaključuje:

"Jedno je sigurno, nijedan Francuz nije odgovoran za ono što je, u stvari, rezultat niza nesporazuma i nesrećnih koincidencija. Da je moj otac poživeo, tok Drugog svetskog rata ne bi bio isti. Za njegove ubice i one koji su iza njih stajali njegov nestanak je bio odlučujući korak ka kompletnom uništenju Jugoslavije".

Subota 05.03.2011. 10:06
Ubistvo je posledica kraljevog odustajanja od Londonskog Sporazuma iz marta 1915 kada je Srbiji određena granica teritorije koju naseljavaju Srbi. Jasno su mu nuđene granice koje su najbliže mapi Velike Srbije sa izlazom na Jadran od Splita pa južno do Herceg Novog. Videći u kakavom su jadu Slovenci i Hrvati su udarili liru nesretnom Aleksandru da bude "kralj ujedinitelj svih južnih Slovena ". Potpisana je i famozna "Krfska deklaracija" kojom je udaren prst u oko Francuzima i Englezima, ali i Italijanima. Slovenci i Hrvati umesto da kao deo Austrougraske vojne mašine plaćaju ratnu štetu Srbiji, postali nam braća. Italijani izgubili Jadran od Splita na sever i eto neprijatel više. The end..
Subota 05.03.2011. 10:05
A OVI UPORNI SA ZAPADOM,JER IMAJU KORISTI,A NAROD SAMO PATNJU
Subota 05.03.2011. 13:31
Da je Pera otiso prvo u policiju svega ovoga nebi bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online