Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.02.2011.
08:10
S. Lalić - Vesti A

Preoraćemo drumove

Žitelji Iriga, prestonice vinskog Srema, ponovo prete da će preorati deo magistralnog puta M-21 Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica koji prolazi kroz njihovo mesto, ukoliko im se ne ispune zahtevi, do konačnog rešenja, izgradnje zaobilaznice, koja će izmestiti teški saobraćaj iz njihove varoši!

Dragan Majstorčić, predsednik Mesne zajednice Irig, tvrdi da bi toliki saobraćaj bio van pameti i za Beograd!

Uske ulice: Centar Iriga

- Svaki dan dolaze ljudi i žale se. Strpljenje je davno napustilo sve nas koji ovde živimo, jer od silnog saobraćaja koji prolazi kroz centar našeg mesta, Irižani ne mogu normalno da žive! U stalnom su strahu da će im neki šleper uleteti u kuću u po bela dana ili pak noću, dok spavaju.

KAMIONI IZBEGAVAJU DRUMARINU: Dragan Majstorčić

Ako ne bude rešeno pitanje izgradnje obilaznice oko naše varošice, svi smo složni da se zaustavi saobraćaj, ali ovoga puta ne blokadama, već daleko radikalnije, kao što smo najavljivali pre dve i po godine, da se deo magistralnog puta Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, koji prolazi kroz Irig, preore!

Preoremo kao Marko Kraljević drumove, pa neka onda tutnje gde znaju i umeju - ogorčen je Dragan Majstorčić, predsednik Mesne zajednice Irig.


Žitelji prestonice Fruškogorja su oktobra 2006. devet dana blokirali ovaj magistralni put koji prolazi kroz centar Iriga.

To je bila najozbiljnija opomena na problem prolaska teških teretnih kamiona kroz ovu varošicu. Dnevno kroz centar varošice prodefiluje između 15.000 i 18.000 vozila, od kojih trećinu čine teški teretnjaci.

Od velike buke u Irigu je načeto negde između 200-300 kuća i to iz temelja, a na stotine žitelja ovog mesta strahuje za svoj život!

Milionska šteta


U nekoliko poslednjih godina čak 10 Irižana je platilo glavom što su im kuće pored druma. Tako je povod za blokadu dela magistralnog puta M-21 Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica bio nemili događaj iz oktobra 2006. godine kada je šleper bukvalno protutnjao kroz dvorišta porodica Damjanović, Martić i Antolović, rušeći sve pred sobom, uključujući i jedan automobil, kiosk, banderu...


Sa strahom se prisećaju da se na ulazu u ovu varošicu prevrnula cisterna s naftom, a dogorelo je do nokata 9. maja 2008. kada je teški kamion sa prikolicom, koji je prevozio veštačko đubrivo, proleteo kroz portu katoličke crkve, a zatim kroz kuću porodice Marić da bi se zakucao u stambenu višespratnicu.

Pre četiri godine počela je izgradnja obilaznice, tako što su urađeni neki zemljani radovi, ali posao je brzo stao, da bi danas obilaznica uveliko zarasla u korov!

Bilo je jasno da je to samo deo političkog marketinga i mazanje očiju već nervoznim Irižanima.


- U Irigu nema vidljivo obeleženih pešačkih prelaza, ulice su uske, pa se često dešava da šleperi uleću u kuće, a do ulice spava samo onaj ko mora.

Osim što svakog dana strahuju da će im kamion uleteti u sobu, meštani Iriga se žale da su kontrole izduvnih gasova iz vozila na lanjskom merenju pokazale 10 puta veću vrednost zagađenja od dozvoljene - dodaje Dragan Majstorčić.


Meštani Iriga tvrde da su taoci, samo ne znaju ni čiji, pošto nema adrese kojoj bi se još žalili.

Šleperi na Iriškom vencu

- Dogorelo je do nokata, te smo zato po ko zna koji put, ali verujte poslednji, zamolili čelnike Sremskog okruga, kao i Policijsku upravu Sremska Mitrovica, da bar ublažimo ovu torturu gradeći tu famoznu obilaznicu oko Iriga!

Policija je obećala da će pojačati nadzor puta od Iriškog venca odakle se vozila i teretnjaci spuštaju ka Rumi jer dnevno oko 7.000 teškaša protutnji kroz centar Iriga. Bar da smanje broj teških kamiona koji svakodnevno tutnje kroz varošicu - priča Dragan Majstorčić.


Mnogi kamioni koriste ovu magistralnu trasu, koja direktno prolazi kroz centar Iriga, kako bi izbegli plaćanje drumarine na autoputu. Porazan je podatak da su se prošle godine u samom Irigu dogodile 34 saobraćajne nesreće! Međutim, konačno rešenje za Irižane biće tek obilaznica i tunel kroz Frušku goru, koji će bitno uticati na očuvanje prirode.
 

Ugroženi spomenici kulture


- Zgrade iz prve polovine 18. veka upravo su u neposrednoj blizini magistralnog puta M-21, kojim tutnje teškaši. Tu se nalazi i Bardićeva kuća, zvanično najstarija u Vojvodini, Srpska čitaonica je najstarije čitalište kod Srba...

 

Ruinirana kuća pod zaštitom države stoji tik pored puta

 

A mi decenijama muku mučimo sa izmeštanjem saobraćaja - kaže Dragan Majstorčić.

Nedelja 27.02.2011. 11:02
Sta radi gospodin Pajtic osim sto promovise zastavu Vojvodine ?
Nedelja 27.02.2011. 12:36
Већ дуго мислим да су то одавно требали да ураде... али никад није касно! У овој држави режим могу да уздрмају сељаци. Некад су то могли студенти, али сад је свако студент, па се та интелектуална снага осетно изгубила...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online