Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
14:05
Đ. Barović - Vesti A

Srbi opet hoće u vojnike

Na oglas Ministarstva odbrane Srbije za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo se čak dva puta više kandidata od potrebnog broja regruta, a prva partija "dobrovoljaca" naćiće se u kasarnama već od 1. marta ove godine.

U Ministarstvu odbrane ne kriju zadovoljstvo ovom statistikom, posebno što je prvi put u istoriji Srbije početkom godine i zvanično ukinuto obavezno služenje vojnog roka.

Veliki odziv dobrovoljaca za služenje vojnog roka
 

- Oglas će biti stalno otvoren, a Vojska Srbije će se godišnje "popunjavati" sa oko 2.000 regruta. Dobrovoljno služenje vojske trajaće tri meseca, odnosno šest meseci za one koji budu upućeni na kurs rezervnih oficira, a vojnička plata je 15.000 dinara - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.


Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je ovo najbolji dokaz zbog čega je država napravila pravi potez ukidanjem obaveznog služenja vojske.


- Sumnjam da te mlade ljude privlači plata od 15.000 dinara. Napokon smo dobili sistem u kojem će u vojsku ići samo oni koji to žele, a da pri tom ovi drugi više neće biti prozivani kao izdajnici ili nepatriote. Uostalom, i ja nikada ne bih bio lekar, ali to ne

Rezervni sastav


Zoran Dragišić kaže da će se pravi efekti novog sistema regrutovanja videti i kroz formiranje Aktivne rezerve.


- Ukoliko se u taj sastav odmah na početku prijavi dovoljan broj poznatih ličnosti, verujem da će one animirati i ostale. Ja ću se bez svake sumnje prijaviti, a apelovao bih i na druge univerzitetske profesore, javne ličnosti, jer tako mogu da doprinesu boljitku zemlje - ocenjuje Dragišić.

znači da nisam humanista ili da ne bih pomogao nekome u nevolji - kaže Drašić i dodaje da su ovakvom situacijom najsrećniji oficiri u jedinicama.

- Posle najmanje 50 godina oni su dobili motivisane regrute, a ne mladiće kojima je služenje vojnog roka teže od robije.


I vojno-politički komentator Ljubodrag Stojadinović smatra da je novi model služenja vojske mnogo bolji, mada izražava sumnju da aktuelni menadžment u Ministarstvu odbrane može da ga sprovede do kraja.


- Mnogo toga još treba da se promeni, od Strategije nacionalne bezbednosti do koncepta da moderna srpska vojska neće voditi ratove već će se boriti protiv separatističkih težnji, terorizma, ali i organizovanog kriminala - smatra Stojadinović, koji takođe ne misli da je materijalni faktor bio presudan za većinu devojaka i mladića koji su se javili na oglas.


- Većini će služenje vojnog roka pomoći u izboru posla, pre svega u državnim službama i na poslovima obezbeđenja, a ne treba zaboraviti i srpski tradicionalizam gde su ispraćaji u vojsku velika veselja - zaključuje naš sagovornik.


Prema podacima Ministarstva odbrane, na oglas za primanje 500 regruta prijavilo se 120 žena i čak hiljadu mladića, a među njima i jedan narodni poslanik!


- Oduvek sam želeo da obučem uniformu i to smatram svojom obavezom da se odužim zemlji u kojoj živim. S druge strane, u Skupštini Srbije sam i član Odbora za odbranu i bezbednost kome je posao civilna kontrola Vojske. Mislim da ću na ovaj način, živeći sa vojnicima, imati priliku da se bolje upoznam i sa njihovim problemima - kaže za RTS narodni poslanik Konstantin Samofalov.

I dalje vojni pozivi


Pukovnik Dragoslav Lacković iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane kaže za RTS da obustava služenja vojnog roka ne znači i oslobađanje od vojne obaveze.


- Vojni pozivi će stizati i dalje mladićima koji napune 18 godina. Periodično ćemo vršiti pozivanja radi smotri ili osposobljavanja rezervnog sastava, saopštavanja ili ukidanja ratnog rasporeda - navodi Lacković i dodaje da je u vojnoj evidenciji oko 1.700.000 obveznika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 14:36
Требаће нам ово једног дана, кад дође судњи час!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online