Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.02.2011.
12:33
T. Zečević - Vesti A

Lekari ojadili bolesne od raka

Rukovodioci Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodina iz Sremske Kamenice jesu potkradali građane Srbije obolele od karcinoma ali su se kasnije popravili, pa protiv njih neće biti pokretane istražne radnje niti će biti krivičnih prijava. Ovo je suština odgovora pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Atile Čengeria upućenog zaštitniku građana Srbije ombudsmanu Saši Jankoviću. Tako je, na farsičan i uvredljiv način, okončana još jedna u nizu bolnih afera u srpskom zdravstvu, u kome su učestvovale i najviše državne institucije.

POJEO VUK MAGARCA: Vojvođanski Institut za omkologiju

Da podsetimo, pomenuti institut pacijentima obolelim od raka preko dopunskog rada koje je odobrilo Ministarstvo zdravlja Srbije, uzimalo je pare za obavljena zračenja, iako Zakon o lečenju to izričito zabranjuje.

I posle sijaset pritužbi i anonimnih prijava, Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja konstatuje nepravilnosti u radu Instituta.

Tek kada se umešalo udruženje "Lekari protiv korupcije" javnost je saznala o beskrupuloznom otimanju para bolesnicima koji se bore za svoje živote.

 

Posle toga ovaj slučaj preuzeo je ombudsman Saša Janković i nakon tromesečnih provera konstatovao da je bilo teških propusta, imenovao krivce i naložio mere.


- Nepobitno sam tada utvrdio da je Institut bolesnim građanima Srbije naplaćivao lečenja koja su obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem. Da budem jasniji, ono što se ne plaća oni su naplaćivali. Uzimali su novac od pacijenata i za ono što je već bilo plaćeno.

NIKO GA NE FERMA: Zaštitnik građana Saša Janković

Predložio sam mere i naložio između ostalog da se uzeti novac od bolesnih vrati - rekao je za "Vesti" ombudsman Janković.


I umesto da su se državni organi upustili u realizaciju predloženih mera, krenule su lakrdije.

Napadan je i čak ismejavan ombudsman, izigravane su ili selektivno poštovane njegove predložene mere. Ipak, obustavljen je dopunski rad preko koga su potkradani pacijenti koji su vapili za zračenjima.

Upleteno i Ministarstvo


U ovu rabotu uplelo se i Ministarstvo zdravlja Srbije. Iako nije bilo za to uslova, dalo je odobrenje Institutu za organizovanje dopunskog rada koji je služio kao odskočna daska za bezočno čerupanje bolesnih i što je još gore - prikrilo je izveštaj svoje Zdravstvene komisije koja je izvršila nadzor poslovanja Instituta i utvrdila propuste.

 

Perući ruke, Ministarstvo zdravlja takođe svu krivicu za nerealizaciju ombudsmanovih mera prebacuje na osnivača Instituta - Vladu Pokrajine Vojvodine.

A pošto ombudsman nije odustajao od svojih mera vezanih za vraćanje otetog novca, rukovodstvo Instituta dosetilo se kako da zavara trag, počelo je da vraća pare samo pacijentima koji su se žalili. Oni koji se nisu žalili ili nisu smeli, a bila je to ogromna većina, su zaboravljeni. Međutim, ombudsman Saša Janković ne odustaje od svojih namera.


- Ne vrede parcijalna rešenja, a to znači da Institut mora vratiti novac svima, pa i onima koji se nisu žalili. Drugo, ne može se sakriti činjenica da je Institut naplaćivao bolesnima i ono što nije smeo naplaćivati. Zbog toga postoji odgovornost čelnih ljudi tog Instituta - kategoričan je Janković.
 

Ruganje zahtevima ombudsmana

 

Ne haje za pljačku: Dr Atila Čengeri

I pored ombudsmanove doslednosti, ovih dana prisustvujemo otvorenom ruganju pravdi od strane državnih institucija.

 

U tome prednjači sekretar Zdravstva Vojvodine koji drsko obaveštava ombudsmana da nema uslova za ispunjenje njegovih predloženih mera.


- Iako je u Institutu bilo propusta, njihova težina u ovom trenutku nije takva da bi trebalo pozivati na odgovornost njegovo rukovodstvo. I zbog toga što je ono izvršilo naložene mere u otklanjanju utvrđenih nepravilnosti - napisao je dr Čengeri.

Ponedeljak 14.02.2011. 12:46
Државна мафија. РТС је неку вече приказао емисију о министру здравља Милосављевићу(Г17), која је била један скуп хвалоспева-бљувотина без преседана. Оваква нам је комплетна власт. Народ се мора опаметити и скинути ову паразитску багру са грбаче. Са вером у Бога, Србију и њен слободарски народ. Србија је вечна јер су јој њена деца верна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online