Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 10.02.2011.
06:11
Večernje novosti A

Titova večna kuća dobija novo ruho

Kuća cveća, večni dom predsednika Jugoslavije Josipa Broza, već ovog proleća će dobiti potpuno novo ruho. Jedino što se neće promeniti je maršalov grob, ali će sve oko njega ubuduće biti drugačije, kako bi se posetiocima - kojih je u poslednje tri decenije bilo više od 20 miliona, predstavio Titov život, a ne samo mermerna ploča ispod koje počiva i štafete koje je dobijao.

Večni dom Josipa Broza čeka na rekonstrukciju
 

Prvo veliko "renoviranje“ nekadašnje staklene bašte, pretvorene u mauzolej 1982. godine, samo je jedan deo nove koncepcije Muzeja istorije Jugoslavije, u čijem se sklopu nalazi. Ali i - prvi koji dolazi na red.
 

Kako kaže istoričar Predrag Marković, koji se već dve godine, zajedno sa svojim kolegama iz država bivše Jugoslavije, bavi promenama u postavci ustanove u Botićevoj ulici na Dedinju, Kuća cveća već u narednih nekoliko meseci dobiće potpuno nov, svež izgled, mada detalji nisu potpuno utanačeni.
 

"Između ostalog, čitav Titov život će biti predstavljen hronološki, kako bi svi oni koji dolaze na njegov grob mogli pobliže da se upoznaju sa njim i njegovim delom", objašnjava Marković.
 

- Novi koncept će iznenaditi mnoge, jer je neobičan, ali je i veoma moderan.
 

Na red će, posle mauzoleja, doći i ostale celine Muzeja istorije Jugoslavije. Kako su

"Novosti“ već pisale, on će ubuduće više biti okrenut stvaranju, trajanju i raspadu SFRJ, i tako opravdati svoj naziv.

Odavanje pošte


 

Zasad se ne zna kada će promene zaživeti, ali naš sagovornik kaže da će postavke u Muzeju najverovatnije biti organizovane po određenim celinama.
 

Na novom konceptu već dve godine radi grupa eksperata - iz Srbije, Hrvatske, BiH, pa i "pravog“ inostranstva - ali i studenti i obični posetioci Muzeja.
 

Kako, ipak, "pomiriti“ sve republike SFRJ, kada bivšu zemlju niko ko je u njoj odrastao ne doživljava jednako? Ima li i među stručnjacima - istoričarima posebno - sporova i teških reči?
 

- Održano je već nekoliko skupova i ni na jednom nije bilo nikakvih ideoloških sukoba, niti su se vodile političke rasprave - uzvraća Predrag Marković. - Zaista se razgovaralo samo o tome kako da na najbolji način, na tom malom prostoru, predstavimo istoriju zajedničke zemlje.
 

Na poslednjoj "rundi“ pregovora bio je i hrvatski istoričar Hrvoje Klasić. I on se slaže da Muzej ne treba da ulazi ni u oživljavanje ni u raspetljavanje događaja iz devedesetih godina prošlog veka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 06:29
Konacno su se i u Srbiji sjetili da iskoriste jedan od najvecih resursa za turizam.Srbija bi mogla da na Titinom grobu i kuci cvijeca zaradi ko Egipat na piramidama od strani turista.Citavo crnogorsko primorje nije imalo gostiju kao kuca cvijeca.Ali takvi su nasi danasnji politicari ni ono vrijedno sto su nasledili pri raspadu bivse drzave neznaju na pravi nacin da iskoriste i promovisu Beograd gde je grob jednog od najvecih drzavnika 20 vijeka
Četvrtak 10.02.2011. 10:39
Умро је Тито.
Četvrtak 10.02.2011. 08:29
Svi mi i srbi i hrvati moramo biti zahvalni Titu sto nas je spasio ruske okupacije ili rasparcavanja bivse yugoslavije i dodijele njene teritorije drugim drzavama.Pa jeli neko misli da bi ruska vojska tek tako otisli iz bivse yuge i prepustili vlast kralju.a kako je i hrvatska i ljoticeva srbija bila na strani nacista mogli su i da ih ukinu i dodijele nekoj susjednoj drzavi.Sreca nasa pa je Tito svojom politikom se oslobodio ruske vojske inace bi bili ko ceska i madarska ili DDR pod njihovom cizmomjer najveci doprinos u oslobodenju je doprinela crvena armija , .i partizani i cetnici bi i dan danas ratovali da istjeraju njemacku da ih rus nije porazio
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online