Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.02.2011.
10:24
Vestionline A

O Martiju posebno, Beograd i Priština neka sednu za sto

Savetnik Komisije za evropsku bezbednost američkog Kongresa Robert Hend je ocenio da je dobro što je objavljen izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, ali da to ne treba da dovede do odlaganja pregovora Beograd - Priština, prenose beogradski mediji.

Hašim Tači i Boris Tadić, kako ih svet trenutno vidi, ključne figure u pričama oko izveštaja Dika Martija i razgovora Beograda i Prištine
 

Hend je izjavio da je Komisija pokazala interesovanje još kada je neke od navoda sadržanih u Martijevom izveštaju prvi put pomenula bivši glavni tužilac Haškog suda Karla del Ponte 2008. godine.


"Zadovoljni smo što su ta pitanja privukla pažnju. Nadam se da će navodi za koje Marti bude pružio dokaze doprineti daljoj istrazi i nepristrasnom zaključku u tom slučaju. Mislim da je preuranjeno nagađati o ishodu dok cela stvar ne prođe kroz neophodan pravni proces", rekao je Hend.

Izveštaj "iznenadio" kosmetske političare

Na pitanje da li bi Martijev izveštaj mogao da ima uticaja na političku situaciju na Kosmetu i medunarodnu poziciju Prištine, Hend je odgovorio da izveštaj "već ima posledice na Kosmetu".


"Političke strukture na Kosmetu su bile iznenađene i Martijev izveštaj su protumačile kao optužbu protiv celog Kosmeta, posebno njegove nezavisnosti i stabilnosti, ali SAD i druge zemlje jasno su stavile na znanje da je reč o krivičnoj istrazi o pojedinicima i da se svemu mora prići ozbiljno, bez obzira kuda bi dokazi mogli da vode", dodao je Hend.

Tadić doprinosi dijalogu

On je izjavio da se predsednik Srbije Boris Tadić založio za početak dijaloga sa Prištinom, "što pomaže u sagledavanju Martijevog izveštaja kao krivičnog slučaja, a ne kao otvaranja pitanja nezavisnosti Kosova, koju SAD podržavaju".


"Izveštaj Martija ne treba da dovede do odlaganja pregovora. Nadam se da će dijalog Beograd - Priština uskoro početi i biti fokusiran na tehnička pitanja, a ne na pitanje statusa", zaključio je Hend.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 10:48
Da Amerika i Evropa smatraju da ce nesto biti od ovog Martijevog izvjestaja nebi uopste dozvolili da Taci bude na vlasti do okoncanja istrage.To su oni davno odbacili kao mogucnost da bude uopste i optuzen a kamoli osuden a Beograd se toga uhvatio ko slijep stapa i svaki dan prica samo jedno te isto.Pa da i oni sami vjeruju u ono sto pricaju nebi pristali na nikakve pregovore dok je on na vlasti.Mozda Tadic ponudi Taciju mjesto dozivotnog premijera ili presednika srbije u zamjenu za jedinstvenu drzavu.mozda se dogovore da se svake 4 godine mjenjaju na te dve funkcije
Sreda 09.02.2011. 10:55
Prave se ludi, znaju da se oteže dok se ne uđe na sever Kosmeta da se rasformiraju paralelene institucije. Kada počne lom onda će početi da insistiraju na pregovorima i traže da Beograd bude kooperativan. Ovi naši su kao bokser kada ga drugi bije a on pokrije glavu u dupli dekung i samo čeka gong da pobegne kući. Kao imao je meč ha,ha..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online