Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.02.2011.
14:24
Vestionline A

HRV: Nezavisna istraga o trgovini organima

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč uputila je danas zahtev za pokretanje verodostojne i nezavisne istrage povodom navoda o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Niko ne veruje Euleksu
 


Kako je javio nemački državni radio "Dojče vele", istragu bi trebalo da vodi posebno oformljen tim, sačinjen od stručnjaka u borbi protiv kriminala i korupcije, koji bi imao dovoljno političke moći da sprovede istragu i zaštiti svedoke.

Isti zahtev o pokretanju nezavisne istrage nedavno je uputila i Švajcarska.


HRV je i sredinom januara, pre nego što se izveštaj Dika Martija našao pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope u Strazburu, preporučio da se centar međunarodne istrage o trgovini organima na Kosmetu izmesti van regiona zbog mogućeg zastrašivanja svedoka i istražitelja.


Ta ogranizacija za zaštitu ljudskih prava zatražila je od Euleksa da imenuje nezavisnog tužioca, koji bi bio zadužen za istragu navodnih zločina lidera OVK i preporučila bolju zaštitu svedoka, da bi istraga bila kredibilna.

HRV je tada naveo ukupno sedam kriterijuma, koji moraju biti zadovoljeni da bi istraga bila kredibilna, od kojih je na prvom mestu imenovanje nezavisnog tužioca sa bogatim iskustvom u sprovođenju istraga složenih zločina, čija bi baza bila izvan Kosmeta i Albanije, da bi dokazi i saradnici tužioca bili bezbedni.

Oni su se založili da se Program zaštite svedoka ostvaruje u saradnji sa EU, SAD i drugim državama, koje bi bile spremne da prime svedoke i članove njihovih porodica, da se za istražni tim obezbedi potreban budžet i prevodioci koji dobro poznaju sve lokalne jezike i potpuna saradnja Kosmeta, Albanije, Srbije, Euleksa, UNMIK-a i Haškog tribunala.


Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija usvojen je u Parlamentarnoj skupštini SE 25. januara.

Euleks sposoban za istragu i zaštitu svedoka

 

Euleks je sposoban da sprovede istragu navoda iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija na Kosmetu i u Albaniji i može efikasno da zaštiti svedoke, tvrdi Irina Gudeljević, portparol evropske misije u Prištini.


"Imamo puno poverenja u Euleksovu jedinicu koja se bavi zaštitom svedoka, koja je do sada dokazala da je sposobna da se bavi veoma osetljivim slučajevima i slučajevima visokog profila. Ona može da bude proširena, u zavisnosti od obima i složenosti slučaja", izjavila je Gudeljevićeva "Radiju Slobodna Evropa”.


Odgovarajući na pitanje da li treba imenovati nezavisnog tužioca, kao što predlaže Hjuman Rajts voč, ona je rekla da misija ima veliki broj iskusnih i nezavisnih specijalnih tužilaca.


"Svi Euleksovi specijalni tužioci su nezavisni. Oni su u potpunosti sposobni da vode veoma složene istrage", tvrdi Gudeljevićeva.


Prema njenim rečima Euleks je veoma ozbiljno shvatio sve navode koji su izneti u izveštaju Saveta Evrope. Ona kaže da je cilj preliminarne istrage, koja je otvorena, da utvrdi da li postoji ili ne dovoljno dokaza da bude započeta zvanična istraga protiv bilo koga i da će ako se njom ustanovi da su počinjena kriminalna dela i identifikuju potencionalni počinioci, biti započeta zvanična istraga i imenovani osumnjičeni.


"Euleks ima nadležnost i nad zločinima koji su počinjeni u Albaniji... Mi smo se već bavili zločinima koji su počinjeni van teritorije Kosova, kao što je optužnica u vezi sa mogućim zlostavljanjem osoba koje su držane u objektima OVK na severu Albanije za vreme sukoba u periodu od 1998- 1999. godine", kazala je Gudeljević.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 14:43
hoce li se krenuti vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online