Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Četvrtak 03.02.2011.
15:49 >> 16:28h
Beta A

Tadić: DS je nacionalna institucija

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas, na obeležavanju 21. godišnjice DS-a, da je ta partija nacionalna institucija i da nikada neće odustati od stvaranja slobodne i napredne Srbije.

Boris Tadić i Ružica Đinđić

"Nikada nismo pali a da nismo ustali... Mi ćemo uvek biti tu kada bude najgore, jer to je sudbina i misija DS", rekao je Tadić pošto je predstavljena knjiga o DS koju je priredila poslanica te stranke Gorica Mojović.

Predsednik DS-a i Srbije je dodao da stranka na čijem je čelu nikada nije bila na vlasti u srećna vremena, ali da njeni članovi, bez obzira na to, treba uvek da budu tu kada je potrebno.

Tadić je dodao da je bivši premijer i predsednik DS-a Zoran Đinđić ubijen zbog ideje na kojoj je ta stranka nastala, a da su i drugi predsednici DS-a rizikovali svoje živote i slobodu. On je ocenio da na političkoj sceni Srbije nema previše političara koji su bili spremni na najveće žrtve zbog svojih ideja, kao oni iz DS-a.

Tadić je apelovao da se Demokratskoj stranci ne priključuju ljudi koji očekuju da nešto dobiju članstvom u toj organizaciji već oni koji su spremni da preuzmu rizik i da vredno rade u teškim vremenima.

Rekao je da se svet danas suočava sa sudarom novih ideja i velikim promenama, da se mnogi pitaju kako treba da se postavi jedna mala zemlja kao što je Srbija, i da je zato važno da Srbija kreira svoj plan za neposrednu budućnost.

"DS mora da pridobije intelektulace, misleće ljude i gradjane u kreiranju planova kako da se Srbija snadje u tom svetu", rekao je Tadić i dodao da je nacrt Strategije Srbija 2020. "napadnut i pre nego što je ugledao svetlost dana".

Tadić je, međutim, rekao da Strategija do 2020. godine ne treba da bude stranački već državni dokument, jer samo ako država napravi jasan plan razvoja za drugu deceniju 21. veka može da očekuje da će obezbediti sigurnost za svoje građane.

On je podsetio na razvoj DS-a od osnivanja, ali i dodao da je ta stranka samo formalno osnovana 3. februara 1990. godine, a da je ideja slobode, ljudskih prava i demokratije živela neprestano u periodu posle Drugog svetskog rata. Tadić je podsetio da su u obnavljanju DS-a učestvovali Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić, ali i Vojislav Koštunica, Gojko Đogo, Kosta Čavoški, Vladimir Gligorov, Marko Janković, Borislav Pekić, Milovan Danojlić i mnogi drugi.

"Oni su možda imali različite političke ideje, ali su svi želeli da se obnovi sloboda političkog života. Sada je, po izveštaju organizacije Fridom haus, Srbija slobodna zemlja, a tada smo o tome mogli samo da sanjamo", rekao je Tadić.


Svečanosti, koja je održana u prostorijama DS-a u Krunskoj ulici u Beogradu, prisustvovali su premijer Mirko Cvetković i ministri Vlade Srbije izabrani na predlog DS. Odlomke iz knjige čitali su umetnici Đurđija Cvetić i Svetozar Cvetković.

"DS je nacionalna srpska institucija"

Gorica Mojović

Govoreći o knjizi, Gorica Mojović je rekla da ona služi da spreči da se zaboravi šta se sve događalo u Srbiji u protekle dve decenije.

"DS je nacionalna srpska institucija, i nadam se da će ova knjiga to pokazati... Knjiga ne treba da bude kraj priče o stranci koja je uticala i uticaće na Srbiju, već svedočanstvo da smo nešto uradili i da svoje živote nismo protraćili", rekla je ona.

DS je osnovana 3. februara 1990. u Beogradu i promovisala se kao nastavljač stranke Ljubomira Davidovića, koja je osnovana 1919. godine. Prvi predsednik DS bio je Dragoljub Mićunović, koji je 29. januara 1994. na skupštini stranke podneo ostavku, a na njegovo mesto izabran je tadašnji predsednik Izvršnog odbora Zoran Đinđić.

Od 12. marta 2003. kada je Đinđić ubijen, funkciju predsednika DS vršio je Zoran Živković do izborne skupštine 22. februara 2004. kada je za lidera DS izabran Boris Tadić. Boris Tadić, koji je i predsednik Srbije, je na tu funkciju prvi put izabran 2004. a drugi put 2008. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 15:53
Ispovracah se na tastaturu ,
Četvrtak 03.02.2011. 15:54
Како лаже...
Četvrtak 03.02.2011. 16:11
Sinji kukavci, za života sebi digli spomenik jer znaju da kada odu svi članovi će tvrditi da sa akcionarima iz DS nemaju ama baš ništa, kao danas članovi SPS sa Miloševićem. Najlepše bi bilo da odštampaju spisak članova da se pojednostavi postupak kada dođe vreme i zatvori aerodrom. Drugi put greške ne sme da bude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online