Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 20.01.2011.
16:41
Beta A

"I mi smo od EU očekivali demokratiju, slobodu i sigurnost, ali..."

U potpunosti razumem ambiciju Srbije da postane, što je pre moguće, normalna evropska zemlja, što sada znači da bude članica Evropske unije, istakao je danas predsednik Češke Vaclav Klaus, ali je upozorio da postojeće promene u EU moraju biti razlog za zabrunutost svih nas.

Vaclav Klaus i Boris Tadić

Predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja snažno podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali je i upozorio da bi članstvo u tom savezu moglo da nosi i određena razočaranja.

U obraćanju članovima Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), gde mu je dodeljena Povelja o izboru za inostranog člana Akademije, Klaus je rekao da su aktuelne "radikalne promene u EU razlog za zabrinutost svih".

U predavanju pod nazivom "Osvrt na transformaciju Češke i Srbije" češki predsednik je ocenio da u EU ne treba da postoji samo jedan, kako je rekao, imperijalni centar u kome se donose sve odluke. 

On je kazao da je Češka početkom devedesetih godina očekivala demokratiju, slobodu i socijalnu sigurnost a da je danas na delu "deficit demokratije i odsustvo odgovornosti", umesto socijalne sigurnosti postoji socijalno tržište a upravljanje iz Moskve zamenjeno je upravljanjem iz Brisela.

Klaus je rekao da podržava članstvo Srbije u EU, uprkos tome što obe zemlje "trpe u razvoju zbog razvoja situacije u EU". On je rekao da pravi razliku između Unije i Evrope i da može da zamisli "neku drugačiju sliku normalnosti", ali da ni Češka ni Srbija "ne drže u rukama ključeve te normalnosti".

On je dodao da se to oseća u gotovo svim zemljama istočne Evrope ali da se taj problem potcenjuje jer svi žele da postanu članovi Evropske unije, bez obzira ne te probleme. 

Klaus kaže da "postavlja znak pitanja" kada je reč o budućnosti Evrope jer je Evropa zaboravila šta stoji njene izgradnje i zbog toga što je, kako je rekao, uništena izuzetnost zasnovana na demokratiji i poštovanju različitosti njenih stanovnika.

Češki predsednik je rekao da je u životu dobio brojne domaće i strane nagrade ali da mu je današnja veoma važna jer je Srbiju oduvek visoko cenio, još od kako je u novembru 1967. godine prvi put posetio Beograd. Dodeli Povelje prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri Vuk Jeremić, Božidar Đelić, Nebojša Bradić, Žarko Obradović, kao i predsednica parlamenta
Slavica Đukić Dejanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 16:50
Centar EU bi trebao da bude u Pragu, najlepsem gradu u Evropi.
Četvrtak 20.01.2011. 17:26
Baš bih voleo da znam da li na kugli zemaljskoj postoji bar jedna zemlja u kojoj vlada demokratija.
Četvrtak 20.01.2011. 18:10
Shvatio da su se ponovo nasli u Austrougraskoj samo sada ne idu po misljenje u Bec nego u Brisel. Dosao da sazna kada Srbi misle da razvale i ovu Imperiju da ih opet oslobode. Samo je malo pozurio, moraju Srbi da prvo srede svoju kucu pa onda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online