Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 12.01.2011.
15:28
Srna A

Žene obolele od raka tuže NATO

Pokret "Žene stvaraoci za Srbije" (ŽENES) formira evidenciju žena obolelih od raka posle NATO bombardovanja SRJ koja će poslužiti za pokretanje tužbe protiv te vojne alijanse i naplate odštete obolelima.

Bori se za prava obolelih od raka: Mila Alečković-Nikolić
 


Predstavnica ŽENES-a Mila Alečković-Nikolić je rekla da se od juna 2010. godine, kada je pokret osnovan, javio iznenađujuće veliki broj obolelih žena, koje su ponudile svoje medicinske dosijee, na osnovu čega se pravi evidencija obolelih od raka posle NATO bombardovanja.
 

Nedeljno troje dece oboli od kancera

 

Prema njenim rečima, svake godine u Srbiji se registruje 30.000 obolelih od nekog malignog oboljenja, a svake sedmice registruju tri dečija karcinoma. Na području Kosmeta porast broja obolelih od malignih oboljenja je 200 odsto.

Ona je kazala da će ta evidencija poslužiti kada budu angažovani advokati za tužbu protiv NATO, a kao jedan od oslonaca za tužbu poslužiće i presuda suda u Rimu koji je dosudio veliku materijalnu odštetu porodicama 45 italijanskih vojnika koji su naglo preminuli posle boravka na Kosmetu.
 

"Presuda u Rimu je dokaz da postoji uzročna veza između bombardovanja i obolevanja od raka", istakla je Alečković-Nikolić.


Ona je rekla da je cilj pokreta da oformi balkansku organizaciju koja će ujediniti sve žrtve i naglasila da se već javio jedan broj albanskih žena koje su izrazile želju da se priključe zahtevima za odštetu.

Alečković-Nikolić je navela da je u NATO bombardovanju gađano 113 lokacija na koje bačeno nekoliko stotina tona osiromašenog uranijuma, a posle bombardovanja broj obolelih od raka povećan je znatno iznad evropskog proseka.


Pokret "Žene stvaraoci - Savest Srbije", koji je osnovan sa ciljem da se izbori za to da NATO plati odštetu obolelima od malignih bolesti posle bombardovanja SRJ, zatražili su da u Srbiji bude sproveden referendum o ulasku u NATO.


Oni su istakli da bi ulazak Srbije u NATO eventualnom odlukom Vlade, a protiv volje većine građana Srbije umanjio šanse žrtvama da dobiju odštetu.


Mila Alečković-Nikolić iz Pokreta ŽENES rekla je da zahtev za referendum "nije ni partijska niti politička igra" i naglasila da u kapitalizmu onaj ko napravi štetu, tu štetu mora da plati.

"Ukoliko se ostvari pretnja da će Srbija na silu u NATO bez obzira na većinsko protivljenje naroda moraćemo obećati da će biti džumbus u Srbiji", rekla je Alečković-Nikolić.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 12.01.2011. 15:46
Samo napred gospodjo!
Sreda 12.01.2011. 19:12
Samo napred! Ne dozvolite da Vas indiferentnost Borisa Tadica prema svim srpskim pitanjima ometa.
Sreda 12.01.2011. 23:59
Svaka Cast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online