Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.01.2011.
20:10 >> 22:25h
Vestionline A

Paljenje badnjaka uz kuvanu rakiju i trubače

Patrijarh srpski Irinej služio je na Badnje veče praznično bdenje u maloj Crkvi svetog Save na Vračaru posle čega je sa sveštenstvom predvodio loženje badnjaka na platou ispred Svetosavskog hrama. Badnjak je zapaljen ispred hramova u svim gradovima Srbije, a na mnogim mestima se ovaj obred pretvorio u narodno veselje.

Paljenje badnjaka ispred Hrama svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve čestitao je vernicima Badnji dan i Božić, kako je rekao, najveći i najradosniji hrišćanski praznik - Hristovo rođenje.

On je podsetio da je simbol Badnjeg dana i Božića badnjak, "najčešće hrastovo drvo, koji su praoci uzeli kao simbol svoje vere, nade i očekivanja". Prema njegovim rečima, unošenje badnjaka u kuće predstavlja ulazak Hrista u srca vernika.

Patrijarh Irinej će u ponoć, u Hramu Svetog Save na Vračaru, služiti prvu prazničnu liturgiju kojom se objavljuje čas Rođenja Hristovog i početak božićnog slavlja.
Patrijarh je ranije danas osveštao badnjak i prisustvovao njegovom loženju ispred novosagrađenog Hrama svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu.

Užice: Badnjak, trubači i kuvana rakija


Više hiljada Užičana, sa rukovodstvom grada i sveštenstvom, prisustvovalo je večeras svečanom loženju badnjaka ispred Saborne crkve Svetog Đorđa. Svečanost loženja badnjaka u jednom momentu je preraslo u narodno veselje, uz nezaobilazne trubače i kuvanu rakiju.

Badnje veče svečano je proslavljeno i u drugim mestima užičkog regiona, kao i u zimskim turističkim centrima. Loženju badnjaka ispred crkve Svetog Preobraženja na Zlatibora prisustvovalo je više stotina meštana i turista koji borave na ovoj planini. 

Pored vatre badnjaka tu je i kuvana rakija da zagreje vernike na minusu Badnje večeri

Loznica: Loženje badnjaka pa vatromet


U oba loznička hrama, kao i u svim parohijskim i manastirskim crkvama u Podrinju i Jadru, posle svete liturgije, u prisustvu mnogobrojnih vernika večeras je paljenjem badnjaka simbolično najavljeno rođenje Isusa Hrista.

Svečanim odbredima na Badnje veče, kao i paljenju badnjaka u lozničkom starom hramu Pokrova presvete Bogorodice i u novoj crkvi Vaznesenja gospodnjeg, prisustvovalo je na stotine vernika među kojima su bili gradnonačelnik Loznice sa saradnicima i druge javne ličnosti. Slično je bilo u crkvama obližnjih manastira Tronoša i Čokešina, kao i u hramovima u Banji Koviljači, Dragincu i drugim mestima u Jadru.

Nalaganje badnjaka u portama obe lozničke crkve pratio je raskošan vatromet upotpunjujući svečarsko raspoloženje na Badnje veče.

Jagodina: Šest mladića nosilo badnjak

Nekoliko stotina vernika iz Jagodine i okoline prisustvovalo je večeras paljenju badnjaka u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Pre nego što je stavljen na vatru, badnjk je nosilo šest mldića, u povrci vernika i sveštenika oko crkvene porte, dok je služena liturgija. Vernici su u porti posluženi kuvanom rakijom.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma prisustovao je paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, blizu Jagodine.

Kosmet: U iščekivanju Božića

Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je osveštanje i paljenje badnjaka obavio episkop raško-prizrenski Teodosije.


Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji je prisustvovao paljenju badnjaka, istakao je da će 2011. biti snažna evropska godina i godina borbe za Kosovo i Metohiju.

Vladika Teodosije čestitao je vernicima Badnje veče i uputio poziv da prestanemo da budemo sebični i samoljubivi i da činimo sve da naša zajednica bude blagoslovena.


Badnje veče obeleženo je i u ostalim delovima Kosmeta osveštanjem i paljenjem badnjaka. Na Kosmetu je sve u znaku proslave sutrašnjeg Božića, a sveta arhijeresjka liturgija sutra će prvi put posle više od 10 godina biti služena u sedištu Eparhije raško-prizrenske i kosovsko- metohijske u Prizrenu.

Novi Pazar: Vernici sa ocem Tomom

Paljenjem badnjaka ispred Petrove crkve i Crkve Svetog Nikole u Novom Pazaru, kao i u seoskim pravoslavnim hramovima širom Sandžaka, večeras je svečano obeleženo Badnje veče.

U ovom najvećem sandžačkom gradu, u kome su Srbi manjina, badnjake je osveštavao otac Toma, koji vernike očekuje i sutra - na Božić, kada će svečanom Božićnom liturijom i molitvom biti obeležen praznik - rođenje Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru.

Petrova crkva kod Novog Pazara, ili Crkva svetih apostola Petra i Pavla, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije. Prema do sada poznatim pisanim izvorima, ta crkva potiče iz VIII veka, ali se veruje da je i starijeg datuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online