Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.01.2011.
17:51
Tanjug A

Amfilohije: "Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da deo crnogorskog društva, afrmisanjem "crnogorstva" na način nepoznat građanskoj Evropi, stvara mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko.

"Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima


Takav odnos crnogorske države prema Srbima i srpstvu ugrožava Crnu Goru, a "crnogorstvo" svodi na "karikaturu istinske nacije", rekao je Amfilohije.
 

Utoliko je, smatra on, neshvatljivije i čudnije to što Crne Gora ustavno slovi kao građanska država koja, kako je rekao, želi da neguje građansko društvo evropskog tipa.

"Do koje mere ide taj progon srpstva u Crnoj Gori i iz njene prošlosti, naročito se vidi po tome što sam prefiks u nazivu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori - srpska, postaje za takve povod njenog negiranja i proglašavanja tuđom i uvezenom", rekao je mitriopolit.

On je poručio da u Crkvi ima mesta za sve i za Jevreje, Grke, Srbe, Crnogorce, Ruse ili Kineze.
 

"Crkva je Božija, Hristova, jedna, Sveta, Saborna i Apsotolska crkva koja pripada svima i beskrajno je šira od svih i svega", istakao je mitropolit.
 

Amfilohije se založio za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali ne i u NATO.
 

"Crna Gora je u Evropi od svog nastanka, ona je svojom vernošću Jerusalimu, Atini i svetorodnoj lozi Petrovića, temelj prave Evrope. Kao takva prirodno je da ona uđe i u Evropsku uniju, shvaćenu kao blagotvornu za sve, ekonomsku zajednicu država i naroda", naveo je mitropolit.
 

Ukoliko bi, međuitm, Crna Gora ulaskom u EU izgubila svoj jerusalimsko-istočni, izvorno evropski identitet, odnosno kulturu, običajnost, jezik, azbuku i pismo ili Crkvu, to bi predstavljalo ono što, kako je rekao Amfilohije, narod zove "prodavanje vere za večeru".
 

Protivljenje ulasku u NATO on je objasnio time da je reč o vojnoj orgnizaciji stvorenoj kao pandan Varšavskom paktu koja je nekada imala smisao svog postojanja i stvaranja.
 

"Danas više nema u svetu tog pakta i takve vrste opasnosti koja od njega preti Evropi i svetu. Radi čega onda postoji NATO i koji bi bio razlog ulaska Crne Gore u njega?", zapitao je mitropolit.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 17:58
Crkva je jedna, samo narod stvara mrznju. Da li je Njegos mozda bio vernik crnogorske crkve? Ne! Bio je pravoslavac i nije delio srbe i crnogorce, jer mi smo braca. Svako onaj koji huli na Crkvu je raspop. Zelja im je da zavade dve nacije, jer lepo se kaze "zavadi pa vladaj". Imali smo to u Jugoslaviji. Rasturise je politicari da bi svako vladao u svojoj zemlji i lakse pljackao. Sada se to isto dogadja i u Crkvi u CG. Ne dozvolimo da nas svadjaju braco i sestre. Samo zajednicki mozemo ocuvati veru.
Ponedeljak 03.01.2011. 18:00
Na mrznji svaka vlast zivi i opstaje.
Ponedeljak 03.01.2011. 19:30
Ma bas ce tebe pope matori neko nesto da pita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online