Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 23.12.2010.
09:32 >> 11:24h
Blic A

Tajna nuklearna pošiljka iz Vinče za Sibir

Oko dve i po tone radioaktivnog materijala iz Vinče, uključujući i 13 kilograma visokoobogaćenog uranijuma pogodnog za pravljenje nuklearnih bombi, za koje je postojala bojazan da bi moglo da padne u ruke terorista, posle više od mesec dana i 11.300 pređenih kilometara stiglo je u sredu do svog konačnog odredišta u Rusiji. Ovo je bila supertajna operacija, najveća te vrste ikad, sprovedena u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Diplomate pet godina dogovarale, a Mrkonjić ispričao tajnu u prenosu skupštinskog zasedanja

Kako prenosi BBC, ova supertajna međunarodna operacija počela je 19. novembra, u gluvo doba noći, negde na periferiji Beograda. Akciju je obezbeđivalo 3.000 dobro naoružanih srpskih policajaca. U kamionima koje su čuvali krili su se plavi kontejneri, nalik običnim kontejnerima za prevoz robe. Ali, ovi su bili otporni na bombe i vatru. U njima je bilo ukupno dve i po tone radioaktivnog materijala, uključujući i 13 kilograma visokoobogaćenog uranijuma kojeg bi mnoge terorističke grupe volele da se dokopaju.

Negde oko 2 sata ujutru, pojavio se i Boris Tadić, predsednik Srbije. 

Mrkonjić odao tajnu pre roka

 

Iako je akcija prevoza opasnog nuklearnog otpada iz Vinče zamišljena kao supertajna, plan transporta je bio razotkriven u skupštinskoj raspravi! RTS prenosi da je Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, u skupštinskoj raspravi naveo celokupan raspored prevoza i način obezbeđivanja. Tovar je ipak bezbedno stigao do svog odredišta. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio je da je u ovakvim situacijama veoma važno da ministri shvate šta su državna funkcija i državna tajna. Đelić je istakao da ovom prilikom nije pokazana nikakva odgovornost.

"Imamo značajno obezbeđenje ovde. Ovo je ekstremno važno", preneo je novinar BBC Tadićeve reči.  On je napomenuo da je u ovom značajnom poslu čcestvovalo nekoliko vlada - Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i sada Mirka Cvetkovića.


Ubrzo je konvoj kamiona natovarenih "atomskim bombama" krenuo put svog prvog odredišta - Subotice. Put je bio očišćen od saobraćaja i osiguran policijskim "špalirom" duž cele rute. Tajni karavan je nadletao i helikopter, a u praskozorje na periferiji Subotice kontejneri su utovareni na voz.

Sledećeg jutra kompozicija je krenula ka mađarskoj granici. Stanica: luka Koper u Sloveniji. Transport je morao da ide okolnim putem do Rusije jer mnoge države nisu dale odobrenje da se pređe preko njihove teritorije.

Sledećeg dana, voz se zaustavio u slovenačkoj luci Koper, a utovar kontejnera na brod pratila je jaka kiša. Na palubi nije bilo naoružanih čuvara, ali su ipak preduzete specijalne mere predostrožnosti, objasnio je BBC-ju Sergej Naletov iz "Aspol Baltic" kompanije.


"Posebna oprema je instalirana na brod kako bi se pratila njegova lokacija", rekao je Naletov. Pomoću te opreme, američki zvaničnici su mogli da prate kretanje pošiljke na svojim mobilnim telefonima!

Brod je plovio kroz Sredozemno more, pored Gibraltara, kroz Lamanš, do svoje sledeće stanice - ruske luke Murmansk. Ukupno pređenih 11.300 kilometara za nešto više od mesec dana puta.

U Murmansku je radioaktivna pošiljka utovarena na voz koji je odvezao do poslednje stanice, specijalnog postrojenja Majak, na Uralu, u blizini granice Rusije i Kazahstana.

"Bilo je to dugo, dugo putovanje", izjavio je agenciji Rojters Šandor Tožer, zvaničnik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Pet godina dogovora

 

Dobijanje svih dozvola i pregovori o ruti nuklearnog tovara, odnosno moljakanje država koje bi prihvatile njegov tranzit, trajalo je punih pet godina, uz punu saradnju Sjedinjenih Država, Rusije i Međunarodne agencije za atomsku energiju. Radioaktivne poluge iz Vinče smatrane su posebno opasnim zbog male veličine - oko 15 centimetara - što ih je činilo lakšim za pokušaj krađe i šverca. Zato su idealni kandidati za takozvane prljave bombe, od kojih danas strahuju sve zapadne metropole. "Možete ih staviti u ruku. Možete zavezati štapin dinamita za njih i staviti ih u ranac ili torbicu. I možete izazvati katastrofu u bilo kojem gradu", objasnio je BBC-ju Džon Keli iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Četvrtak 23.12.2010. 09:46
Nisam znao da je u Srbiji bio ovako visoko obogocan uran za koga bi Iran ne znam sta sve dao , vrlo zanimljivo .
Četvrtak 23.12.2010. 10:17
Тајна? Каква тајна када је спомињано пребацивање за Русију пре месец дана када је министар инфраструктуре гостовао у скупштини парламента!
Četvrtak 23.12.2010. 12:48
И боље да су се тог терета решили, како су ови наши одговорни могли би још све да нас дигну у ваздух... Знате, некад смо имали државу, какву такву, али била је држава, и онда смо могли да развијамо и нуклеарни програм, сад више државе нема, а овај вилајет, па један тај штапић могао би пола да га одува... најбоље мир!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online