Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 22.12.2010.
14:36
Vestionline A

Amnestija za begunce od vojne obaveze

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pokrenuo je inicijativu za odustajanje od krivičnog gonjenja regruta zbog izbegavanja vojne obaveze i obustavljanje krivičnih postupaka koji se po tom osnovu vode, saopštilo je resorno ministarstvo.

Dovođenje svih vojnih obveznika u ravnopravan položaj: Dragan Šutanovac

U dopisu upućenom Ministarstvu pravde i Visokom savetu sudstva, Šutanovac navodi da je osnovni povod za inicijativu dovođenje svih vojnih obveznika u ravnopravan položaj, navode beogradski mediji.

Ministar odbrane objašnjava da su se uslovi za to stekli donošenjem određenih zakonskih odredbi.

S obzirom na to da je Narodna skupština izglasala Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka i da će se od 1. januara 2011. služenje vojnog roka biti dobrovoljno, bitno se umanjuju posledice krivične odgovornosti za neizvršavanje vojne obaveze, navedeno je u dopisu.

Od 3. aprila 2010. godine, kada je stupio na snagu Zakon o amnestiji do danas, teritorijalni organi Ministarstva odbrane podneli su ukupno 46 krivičnih prijava protiv regruta koji se nisu odazvali na poziv za izvršenje regrutne obaveze i obaveze služenja vojnog roka, a u toku je 41 krivični postupak pred nadležnim sudovima.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 14:38
Posle unistenja vojske Srbije, bilo bi stvarno neukusno kaznjavati begunce. A da li ce neko odgovarati za unistenje Srbije?
Sreda 22.12.2010. 14:43
Ministre "najbolji reformatoru", ako mislis da ce te ti "junaci" eventualnim povratkom u zemlju, iz zahvalnosti, odbraniti, odrzati na vlasti, moram da ti kazem da si se grdno zajebao!
Sreda 22.12.2010. 14:55
Милошевић да је био паметан и добар политички стратег морао је Србију да спасе од пакла грађанског рата а не да га још посшеују својом политиком. Младићи који су бежали од војне обавезе нису сви дезертери али није тачно ни да сву сви побегли случјано. Има свако оних који јесу окренули леђа свом народу, можда због неких политичких уверња или стварног кукавичлука. Али највећи број није хтео да учествије у бесмисленом рату. Не смемо да заборавимо ни оне из мешовитих породица. Маја Хрватица а отац Србин - па против кога он да ратује. Да убија мајчин или очев народ. Тај рат је био велика трагедија многих породица и личности. Најлакше је данас, после 20 година правити се паметан!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online