Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
13:36 >> 17:32h
RTS A

Kovačević se nagodio i priznao

Miladin Kovačević, optužen za nanošenje teških telesnih povreda Amerikancu Brajanu Štajnhaueru, nagodio se danas s Tužilaštvom i zakjučio sporazum o priznanju krivice u zamenu za zatvorsku kaznu od dve godine i tri meseca. Američki mediji su preneli da nagodba podrazumeva i da Kovačević svedoči protiv srpskih diplomata koji su mu protivzakonito izdali papire da izađe iz SAD-a.

Kovačevićevo priznanje koštalo nas milion dolara

Kako je Tanjugu rekao portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, tužilaštvo i okrivljeni su se sporazumeli i saglasili da Prvi osnovni sud u Beogradu okrivljenom Kovačeviću, za krivično delo teška telesna povreda, izrekne kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca.

Ovaj sporazum će danas biti upućen Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koji treba da donese odluku da li će sporazum prihvatiti, ili ne, naveo je Zorić. Ukoliko sporazum bude prihvaćen, Sud će doneti rešenje o prihvatanju, a potom i osuđujuću presudu, kojom će oglasiti krivim Miladina Kovačevića i izreći mu kaznu zatvora od dve godine i tri meseca, objasnio je Zorić.


Suđenje Kovačeviću, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je pošto je prihvatio da pregovara s Tužilaštvom o nagodbi. O mogućnosti nagodbe ranije su izvestili američki mediji.

"Očekuje se da će danas biti objavljeno da je postignuta nagodba sa Miladinom Kovačevićem, kome se, u Beogradu, sudi za nanošenje teških telesnih povreda američkom studentu, 2008. godine, u SAD", prenela je agencija AP pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Još pre početka pregovora Kovačevića i Tuilaštva izvor AP je izjavio da će Kovačević će dobiti zatvorsku kaznu od dve godine i tri meseca. On nije želeo da mu se objavi ime, pošto nije ovlašćen da govori o tom slučaju, dodaje agencija.

Štajnahauer posle batina za koje je optužen Miladin Kovačević


Američki senator nezadovoljan

 

"Njujork tajms" je preneo da je senator Čarls Šurmer, koji je tražio pomoć od Srbije da se Kovačević vrati u SAD, izrazio negodovanje kada je čuo visinu dogovorene presude.
"Kazna ne odgovara zločinu. To je bio težak čin, u kojem je skoro ubijen Brajan Štajnhauer. Povrede koje je on zadobio zaslužuju više od dve godine", rekao je Šurmer u saopštenju koje je preneo "Njujork tajms". Za teške telesne povrede zaprećena je kazna do osam godina zatvora, a za falsifikovanje dokumenata do pet godina zatvora.

O dogovoru sa Kovačevićem izvestio je i "Njujork tajms“. Prema izvorima tog lista, Kovačević je pristao da svedoči protiv dvojice srpskih diplomata, koji su mu pomogli da napusti SAD, 2008. godine, posle napada na američkog studenta.

Suđenje Miladinu Kovačeviću je trebalo da počne juče, ali je odloženo za danas, kako bi sud odlučio o predlogu odbrane da se iz spisa predmeta izdvoji dokumentacija iz SAD, gde je postupak protiv Kovačevića vođen kao prema maloletniku.


Kovačević je optužen za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Štajnhaueru, u Bostonu, 2008. godine. Posle tuče u kojoj je povređen Štajnhauer, on je uhapšen u SAD i posle mesec dana pušten uz jemstvo od 100.000 dolara.


Srbija je od SAD preuzela krivično gonjenje Kovačevića, a Vlada Srbije je porodici Štajnhauera uplatila 900.000 dolara za troškove njegovog lečenja.


Kovačević je optužen i za falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja i da je na beogradskom aerodromu, 9. juna 2008, upotrebio neistiniti putni list kao pravi i pokazao ga pograničnoj policiji, prilikom pasoške kontrole.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online