Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.08.2010.
02:41
blic.rs A

“Veštaci lažirali nalaz o smrti Dade Vujasinović“

Radislav i Nevenka Vujasinović, roditelji ubijene tridesetogodišnje novinarke Radislave - Dade Vujasinović, posle najave tužilaštva da će raditi reviziju postupka, očekuju da se utvrdi odgovornost veštaka koji su tvrdili da je ona izvršila samoubistvo.

Arhiva: Radislava - Dada Vujasinović
 

- Ima dovoljno materijala i dokaza da se veštaci pozovu na odgovornost. Nisam ja sudija, ali znam da ono što su radili nije u redu. Očito je da su radili po nalogu, a ne po savesti. Verujem da tim veštacima to nije jedini greh, jer je ovaj dovoljan da se leti iz službe. Oni su i dalje dobro pozicionirani i imaju zaštitu u policiji - rekao je za "Blic" otac ubijene novinarke.

Vujasinović podseća da je uviđaj obavljen bez prisustva sudije i tužioca i da su policajci i pre veštačenje napisali u izveštaju da je u pitanju samoubistvo, kada je 8. aprila 1994. pronađeno telo njegove ćerke u stanu na Novom Beogradu, gde je živela.
 

Aleksandrić: Sve ću reći na sudu

Branimir Aleksandrić, direktor Instituta za sudsku medicinu, povodom optužbi roditelja Dade Vujasinović i najava iz tužilaštva da će saslušati nekadašnje veštake u slučaju ubistva Dade Vujasinović, nije želeo da komentariše.
- Sve što imam da kažem, reći ću na sudu - rekao je Aleksandrić.

- Ta konstatacija posle je samo ponavljana i cilj veštaka, lekara Branimira Aleksandrića, koga je tada država odredila, bio je da opravda tu tvrdnju - kaže Vujasinović.


Posle ovog nalaza državnih veštaka, roditelji su angažovali dr Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića koji su utvrdili da je novinarka ubijena i ukazali na čitav niz neobjašnjivih propusta u zvaničnoj istrazi.

- Otkrili smo da je Branimir Aleksandrić sačinio dva nalaza, jedan javni u kome se navodi da je u pitanju samoubistvo, a drugi interni iz koga proizlazi da je ubijena - navodi Vujasinović.


Nakon toga sud je 1998. prihvatio da se obavi rekonstrukcija, ali je za predsednika komisije koja treba da je obavi izabran Branimir Aleksandrić.
- Sramota tih veštaka, koji su tvrdili da je u pitanju samoubistvo, vidi se na video snimku sa takozvane rekonstrukcije. Oni su se, bez obzira na činjenice, trudili da opravdaju svoj raniji nalaz - napominje Vujasinović.


Tek na insistiranje da se obavi superveštačenje zbog različitih nalaza, sud je angažovao svetski priznatog balističara mr Vladimira Kostića, koji je u svom veštačenju koje je predao 30. maja 2008. zaključio da je novinarka ubijena. Nakon toga je tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo Dade Vujasinović, a nedavno je odlučilo da se obavi revizija postupka, koja podrazumeva da se provere svi dokazi iz predmeta, kao i da se saslušaju veštaci.

Propusti u istrazi ubistva novinarke

* Policija nije uzela otiske prstiju s lovačke puške iz koje je pucano

 

* Nisu veštačeni pramenovi iščupane kose, koji su pronađeni u blizini tela

 

* Zvaničnom verzijom zaključeno je da se novinarka ubila tako što je nožnim palcem pritisnula okidač na pušci. Međutim, na fotografijama sa uviđaja se vidi da ima papuče

 

* Roditelji Dade Vujasinović primetili su nestanak zelene fascikle koju je sa sobom nosila čak i na more, a u policijskim spisima ne postoji zapisnik o stvarima iznetim iz stana

 

* Prema medicinskom nalazu dr Lazarevića, rana na levoj strani grudi nije naneta iz apsolutne blizine, što je bio zvanični zaključak. I prema balističkom nalazu Zorana Jovanovića, oštećenje na džemperu, koji je na sebi imala Dada, nastalo je se ispaljenjem sa najmanje 10 centimetara razdaljine

 

* Sudski veštak Mirjana Štajner naknadnom analizom utvrdila je da je trag krvavih prstiju na desnoj bočnoj strani fotelje na kojoj je Dada Vujasinović iskrvarila, krvne grupe A, kao i krv koja je kapala odozgo na desni rukohvat fotelje. Krvna grupa novinarke je bila 0

 

* Tek je veštak Vlada Kostić utvrdio da su u telu novinarke pronađena dva filcana čepa, što ukazuje na to da su u nju ispaljena dva hica iz puške

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online