Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.11.2016.
03:10
B. Đokić - Vesti A

Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (9): Mit srušen u Interkontinentalu

Sa početkom raspada SFRJ, Željko Ražnatović Arkan uključio se u tajno naoružavanje Srba u Hrvatskoj, po naredbi Slobodana Miloševića. Prilikom jednog od povratka iz Knina u Beograd, Arkan je sa trojicom saputnika uhapšen krajem novembra 1990. godine u Dvoru na Uni. Hrvatska policija je u njegovom vozilu našla dva heklera, pištolj, revolver, dve bombe i municiju.

Atentator još u bekstvu: Sahrana Željka Ražnatovića Arkana

I Tuđman u igri

Odmah je prebačen u Zagreb, gde je optužen za spremanje pobune. Arkana je branio iskusan tim od petnaestak poznatih advokata iz Srbije i Hrvatske, ali je malo ko verovao da će brzo izaći na slobodu. Dok je Arkan u zagrebačkom zatvoru Remetinec gledao filmove na video-rekorderu, šef srpskog DB-a Jovica Stanišić i ministar policije Radmilo Bogdanović intenzivno su pregovarali sa hrvatskim kolegama Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem o puštanju Arkana, koji je već tada bio ozloglašen u Hrvatskoj.

Verovalo se da će tenkom stići ravno u Zagreb, na Trg bana Jelačića. Međutim, u to vreme su veze između Miloševića i Franje Tuđmana već bile uspostavljene, pa nije dugo trebalo da se Arkan nađe na slobodi. On je juna 1991. godine u Zagrebu osuđen na pet godina zatvora i pušten da se brani sa slobode. Naravno, odmah je specijalnim avionom prebačen u Beograd.

Reuters
Svetlana - Ceca Ražnatović

Ubrzo po puštanju na slobodu Arkan se sa svojim vojnicima prvi put pojavio na ratištu kod Osijeka. Njegova Srpska dobrovoljačka garda se borila po celoj Hrvatskoj, a baza joj je bila u Erdutu u Slavoniji. Obuka je bila stroga, a jedan od instruktora bio je i Milorad Ulemek Legija, kasniji organizator atentata na premijera Zorana Đinđića.

Obično bi za prestupe vojnici bili kažnjeni šibanjem. O stvarnoj vojnoj vrednosti Arkana i njegove garde i dan-danas se vode rasprave. Ipak, nije sporno da je tokom godina boravka u Erdutu, Željko Ražnatović stekao veliko bogatstvo, prevashodno od šverca nafte i prodaje, odnosno registracije automobila na tablice Republike Srpske Krajine.

Ubica čeka izručenje

Godinama je Željko Ražnatović Arkan smatran nedodirljivim, a nad njegovom glavom je stajao oreol srpskog junaka. U isto vreme, bio je neosporan autoritet u srpskom podzemlju, tako da niko nije mogao ni pomisliti da će baš njega stići ruka ubice. To se, međutim, promenilo 15. januara 2000. godine u lobiju hotela Interkontinental. Ispred su stala dva automobila. Iz njih su izašle ubice, poznati beogradski kriminalci i tada aktivan policajac Dobrosav Gavrić.

Nakon nekoliko minuta čuli su se hici, Gavrić je sa tri metka u glavu ubio Arkana, a potom i njegova dva prijatelja sa kojima je bio u društvu. Prilikom bekstva je teško ranjen, a saučesnici Dragan Nikolić Gagi i njegov rođak Milan Đuričić Miki su ga prevezli u Loznicu, gde je hitno operisan i potom uhapšen. Na procesu je Gavrić osuđen na 35 godina robije, ali posle puštanja na slobodu do pravosnažnosti presude, pobegao je i nakon nekoliko godina otkriven u Južnoj Africi, gde čeka izručenje Srbiji.

Od ratnika do političara

Čim je buknuo rat u Bosni, Arkan se i tamo našao, i proslavio oslobađanjem Bijeljine. Međutim, general Ratko Mladić i komandanti Vojske Republike Srpske nisu bili mnogo tolerantni prema ispadima Arkana i njegovih "gardista". Zbog toga mu je nekoliko puta i glava bila u torbi, pa je brzo povučen u Erdut. Osim kratkog boravka u Zapadnoj Bosni 1995. godine, Arkan više nije imao zapaženiju ulogu u ratovanju u tom delu bivše Jugoslavije. Kada su na njenom tlu okončani ratovi, bivši komandant Srpske dobrovoljačke garde postao je mnogo poznatiji po ulasku u politiku i po spektakularnoj svadbi sa najpopularnijom srpskom pevačicom Svetlanom Cecom Veličković. Arkan je kupio beogradski Fudbalski klub Obilić, koji je brzo došao u Prvu ligu i čak postao šampion države. Bio je poslanik u jednom mandatu u Skupštini Srbije, kada je "nenadano" na Kosovu dobio veliki broj glasova. Na samom početku NATO intervencije, 31. marta 1999. godine Haško tužilaštvo je protiv njega obelodanilo optužnicu zbog sumnje da je počinio ubistva i druga nehumana dela po BiH i Hrvatskoj.


Razbojnik sa ružom

Već u novembru 1983, šest meseci po povratku sa Zapada, opljačkana je banka u Zagrebu, a razbojnici su na pultu ostavili ružu. Kako je navodno to bio Arkanov stil sa Zapada, dvojica policajaca iz stanice na Paliluli, u civilu, potražili su ga u stanu njegove majke u Ulici 27. marta. Nisu ga zatekli, ali ga je majka telefonski obavestila da ga čekaju dva nepoznata muškarca. Arkan je došao sa revolverom u ruci i prvog policajca ranio na licu mesta, a drugog koji je pokušao da pobegne, na ulici. Odmah je uhapšen da bi nakon dva dana bio pušten. Priča se da ga je oslobodio Dolanc, a i da se pozvao na pripadnost Upravi za neprijateljsku emigraciju savezne DB. Arkan za ovo nedelo nikada nije osuđen.

U ponedeljak - Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (10): Prva osveta za Arkana

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online