Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
10:26 >> 11:56h
Tanjug A

Srpski "CSI"-istražitelji na delu

Veštačenja i forenzički nalazi iz Srbije prihvaćeni su i izvan naših granica, a radni dan forenzičara u Beogradu - od uviđaja do pravljenja DNK profila - izgleda baš kao u popularnoj američkoj seriji "Istražitelji“ (CSI).

Laboratorija za DNK analizu NKTC-a

Poslednjih nekoliko godina u razvoj forenzike u Srbiji uloženo je 10 miliona evra, a Nacionalni kriminalističko-tehnički centar (NKTC) MUP-a u Beogradu danas ima i specijalnu prostoriju u kojoj se čuva DNK baza podataka. U taj prostor ulaz je dozvoljen samo sa propusnicom i u posebnom odelu.

Načelnik Centra Lazar Nešić ističe da se tu godišnje obavi oko hiljadu veštačenja, a da je DNK baza podataka "u formiranju“, pa za sada ima svega nekoliko hiljada DNK profila. On kaže da će odgovarajuća zakonska rešenja omogućiti da se DNK baza popunjava znatno većom dinamikom - kako bi poslužila rasvetljavanju i materijalnom dokazivanju što većeg broja krivičnih dela.


"Očekujemo da broj DNK profila u bazi rapidno raste u budućnosti i da dostigne onaj u daktiloskopskoj zbirci - gde su otisci prstiju počinilaca krivičnih dela“, naveo je Nešić.

Posao forenzičara počinje na terenu, gde tokom uviđaja prikupljaju materijalne dokaze, a zatim se "seli“ u laboratoriju, u kojoj stručnjaci iz više oblasti obavljaju veštačenja.

Da bi se obavila DNK analiza potrebni su biološki tragovi, a za njihovo pronalaženje zaduženi su forenzičari. Na mestu zločina, mogu se naći tragovi više osoba, pa jedno veštačenje može podrazumevati nekoliko analiza, a u pojedinim slučajevima i nekoliko stotina.

"Analiza DNK se obavlja u laboratoriji, i to u strogo odvojenim odeljenjima - jedan je za forenzičke tragove, a drugi za referentne-nesporne uzorke. Laboratorijskom obradom se dobijaju DNK profili, koji se kasnije porede“, objasnio je Nešić. U DNK bazi NKTC nalazi se i profil Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića. 

Procedura provere DNK identiteta, ako je veštačenje kompleksno, traje bar nekoliko dana, a za jednosložnu analizu je potreban, otprilike, jedan radni dan.

"Forenzika je izuzetno multidisciplinarna i objedinjuje dostignuća praktično svih nauka, prvenstveno prirodnih i tehničkih. Za mene je najzanimljiviji deo odlazak na uviđaj, posebno kada je reč o složenom krivičnom delu“, opisao je Nešić „običan radni dan“ u Centru.

NKTC ima stotinak zaposlenih, a rad Centra je, kažu nadležni, iznad proseka u regionu. Po mišljenju načelnika Nešovića, s obzirom na problematiku kriminala i površinu zemlje potrebno je udvostručiti broj zaposlenih.

Govoreći o tome u kojoj meri su analize NTKC validne u regionu, Evropi i svetu, on je objasnio da je kriterijum za validnost "akreditacija“, koju Srbija nema - kao ni većina evropskih forenzičkih državnih centara.

Nešić dodaje da su i bez akreditacije veštačenja i forenzički nalazi iz Srbije prihvaćeni su i izvan granica na osnovu reputacije srpskih forenzičara u ostalim zemljama Evrope i sveta. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online