Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.01.2016.
00:10
N. S. Preradović - Vesti A

Posle otkaza ubila ga beda

U Srbiji je sve više beskućnika, a prema poslednjim procenama ima ih više od 18.000. Tragična sudbina Nebojše P. (43) iz beogradskog naselja Mali Mokri Lug, koji je stradao u požaru u magacinu kapele na seoskom groblju, samo je jedna od mnogih, koju su zabeležili srpski mediji.

V. Sekulić
Tragičan kraj: Ovde je živeo Nebojša P.

Beda, gubitak posla i doma, neretko ove ljude nateraju da dignu i ruku na sebe ili umru u nekom napuštenom skloništu ili groblju od gladi.

- Nebojša je bio rodom iz Vranja, nije imao posao i spavao je ovde na groblju, zajedno sa drugim beskućnicima - priča nam Zoran, vlasnik kapelice i cvećare na groblju.

Radio je kao pekar, a nakon što je ostao bez posla ostao je i bez doma. Kako pričaju radnici na groblju, Nebojša se nije ženio i nije imao decu. Voleo je da popije, a jedini rod mu je bio rođak iz Vranja, koji je takođe došao u Beograd u potrazi za poslom.

U prihvatilištu samo 104 mesta

Spas od zime i gladi u beogradskim prihvatilištima pronašlo je 137 beskućnika iako raspolaže sa samo 104 mesta. Ipak, mnogi beskućnici u Srbiji radije sklonište pronalaze u napuštenim šupama, barakama, prikolicama, vagonima, gradilištima. Među njima ima narkomana, alkoholičara, nezaposlenih, ali i skitnica, koji ne žele da se prihvate posla.

Na žalost, beskućnika poput Nebojše ima još na ovom groblju i tu borave i danju i noću.

- Zbog bede i očaja odali su se alkoholu, koji ih polagano ubija - priča jedan od posetilaca na groblju.

Ovo groblje je malo, nema mnogo sahrana, ali rodbina često na grobove donosi hranu i rakiju za pokoj duše, koju beskućnici piju.

Pored pečalbara sa juga Srbije, na groblju, koje su za svoje svratište prinudno izabrali ima i mladih, nezaposlenih ljudi iz prestonice, kao i narkomana.

Prvoslav Nikolić, direktor Prihvatilišta za odrasle i stara lica u Beogradu kaže da iako prihvatilište raspolaže sa skromnim sredstvima na pomoć mogu računati svi kojima je potrebna.

- Svako ko nema smeštaj može doći kod nas u Kumodrašku ulicu i mi ćemo mu obezbediti ležaj i obrok. Niko neće ostati na ulici, pogotovo ne zimi - kategoričan je Nikolić.

On kaže da je iz novina čuo za slučaj nesrećnog Nebojše, ali da on nikad nije potražio pomoć i smeštaj u prihvatilištu.

- Na žalost nikome ne možemo pomoći na silu, ukoliko to čovek ne želi - sa žaljenjem konstatuje Nikolić.

Utorak 26.01.2016. 00:45
Sve ce njih Vucko zbrinuti. Kad ima za desetine hiljada izbjeglica onda nevidim razlog zasto nema za nesrecne grdjane Srbije. Bar jedan obrok i prenociste. Jedino ako beskucnici ne donose glasove za vucka, onda se plasim za njihovu sudbinu. On je " veliki" drzavnik i nema vremena za "male" ljude.
Utorak 26.01.2016. 05:53
У Социјализму сваки човек је имао своју кућу,своје радно место и своју породицу.капитализам све уништава пред собом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online