Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.05.2015.
05:42
B. Đokić - Vesti A

Zakon štiti razbojnike

Posle pet propalih optužnica i dve godine većanja, prihvaćena je šesta optužnica protiv Beograđanina Saška Bogeskog, okrivljenog da je prekoračio nužnu odbranu kada je ubio provalnika Vladimira Manića u svom stanu. Ovaj slučaj je ujedinio javnost u Srbiji i pokrenuo stručnjake da razmotre mogućnost promene Krivičnog zakonika.

cusworth.net
Pre nego što počne da se brani vlasnik stana treba da razmisli koliko je lopov jak, ima li oružje, koje oružje i da li će ga upotrebiti. Dok o svemu racionalno promisli i donese odluku - ode glava

Da podsetimo, poznati nasilnik i dugogodišnji narkoman provalio je u stan u kom su bili Bogeski, njegova supruga i mala ćerka. Manić je nasrnuo šrafcigerom na Bogeskog koji se branio kuhinjskim nožem. Lopov je pobegao iz stana sa ubodnim ranama, ali je pao i preminuo.

- Pomisao da sam okrivljen za nešto što nisam ni najmanje hteo pada mi veoma teško. Dve godine živim pod optužbom za ubistvo, a znam da nisam počinio to krivično delo - rekao je Saško Bogeski.

Iskusni advokat Miroslav Vasić, koji je branio osuđene na smrtnu kaznu i u nekoliko slučajeva ubistava, kaže da se mora hitno izmeniti Krivični zakonik, pošto su se drastično promenile okolnosti u odnosu na vreme kada je donet.

- Bezbednost građana nije na nivou kao pre nekoliko decenija i krajnje je vreme da se revidira zakon i bolje zaštite i privatna imovina i čovek. Ne mora se razmišljati da li ćeš da se braniš i šta razbojnik od oružja ima kod sebe kada upadne u stan. Ni da li hoće da te ubije ili ne. Kada vas neko napadne u stanu ili kancelariji to treba da se smatra nužnom odbranom, kao u Americi. Ako ti neko dođe u nevreme, ne treba da razmišljaš, jer za to vreme možeš glavu da izgubiš - objašnjava Vasić.

On kaže da prema sadašnjem zakonu, postoje tri epiloga ukoliko domaćin ubije onoga ko mu je upao u stan. Ako reaguje vlasnik preventivno i bez razmišljanja onda odgovara za ubistvo. Olakšavajuća okolnost je što je u pitanju provalnik, a obično je kazna od sedam do deset godina zatvora.

Ako provalnik napadne stanara i on odgovori oružjem, to je prekoračenje nužne odbrane. U tom slučaju kazna je manja, ali se opet robija. Treći epilog je ako provalnik potegne pištolj ili nož i žrtva odgovori takvim oružjem. Onda je reč o nužnoj odbrani. Međutim, stanar u tom slučaju mora da čeka da ga provalnik napadne i da ga ubije dok traje napad, odnosno kada je jasno dao do znanja da preti opasnost po život.

- Ne možemo da dođemo u situaciju da domaćin nekoga pozove na kafu i ubije ga. Treba u zakonskim izmenama striktno definisati koje su to situacije. Kada neko dođe nenajavljeno i u nevreme, da je naoružan ili očigledno jači. Da ne bude kao pre nekoliko decenija kada je oficir JNA video sa prozora lopova kako mu obija fiću, vikao mu da stane, a kada se dao u beg pucao je. Oficir je odgovarao za ubistvo - objašnjava Vasić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.05.2015. 06:42
Ovo neće proći, neću dozvoliti da Saško bude nevin osuđen, prvi ću izaći na ulicu i ako treba sam praviti miting. Ja bi isto u-bio kriminalca da mi upadne u stan i kuću , a nisam ga zvao jer mi ne treba kriminalac u kući. Zakon je takav jer su ga pisali kriminalci i izglasavali ga kriminalci . U Srbiji su svi zaštićeni osim poštenog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online