Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 23.06.2014.
07:41
J. Arsenović - Vesti A

Amerika oprašta Žutu kuću

Prištinska televizija Klan Kosova objavila je da Specijalni istražni tim na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom nije našao dokaze o trgovini organima na Kosovu tokom rata 1999. godine. Kako tvrdi ova televizija bliska kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, izveštaj treba da bude objavljen za dva meseca i u njemu će biti odbačeni navodi specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca.

Specijalni istražni tim na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom navodno nije našao dokaze o trgovini organima na Kosovu tokom rata 1999.
 

- Ne mogu da kažem da je za nas ovo iznenađujuće, iako smo potajno gajili nadu da će se možda ipak ovoga puta međunarodna zajednica potruditi da radi nepristrasno i u skladu sa dokazima, pravdom i istinom. Ali, kao što se dešavalo kroz ceo prethodni vremenski period, oni su u potpunosti na strani ekstremista i secesionista na Kosovu i Metohiji, sa ciljem opravdanja zločina koji su se desili nad Srbima i pravdanja samozvane države Kosovo koja je na tim zločinima nastala. Verujte mi, teško mi je da govorim, toliko sam ogorčena, tužna i očajna. Iako sam se trudila da realno sagledam stvari, potajno sam se nadala da će ovoga puta istraga biti profesionalna i nepristrasna - komentariše za "Vesti" Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja stradalih na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2000. godine.


Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, pomenuta televizija je javila da će izveštaj specijalnog međunarodnog istražnog tima biti odložen za dva meseca, iako je prethodno bilo planirano da bude objavljen u junu.

Ni potvrda ni demanti

Portparol tužioca Vilijamsona Žoao Souza rekao je agenciji Beta da ne može da komentariše istragu koja je u toku, kao ni medijske spekulacije.
- Ne želimo da prejudiciramo rezultat istrage, rezultati će biti objavljeni - kratko je naveo Souza.

Prema međunarodnim izvorima, Vilijamson će posle predstavljanja izveštaja napustiti mesto šefa Specijalnog tima, a na njegovo mesto će doći takođe Amerikanac. Novi tužilac će potom suziti istragu samo na 12 slučajeva ratnih zločina o kojima je ekipa na čelu sa Vilijamsonom pronašla dokaze da su se dogodili posle 12. juna 1999. godine.

Radi se o individualnim zločinima iza kojih ne stoji organizovana kriminalna grupa. Ukoliko se ispostavi da su ova saznanja tačna, ostvariće se najcrnje slutnje da i posle izveštaja Dika Martija o zloglasnoj Žutoj kući, gde su otetim Srbima vadili organe zarad dalje prodaje, zločinci za ovaj gnusni zločin neće odgovarati.


- Čim se ovoliko dugo čekalo na kraj istrage, a pri tom nismo imali nijednu informaciju dokle se stiglo, to je ukazivalo da istragu neko kontroliše i da se žele zaštiti ljude na vlasti u Prištini, bivši komandni kadar terorističke OVK - dodaje Nataša Šćepanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 08:16
Nema dokaza jer su srbi sami sebe ubijali pa im se i u hagu zato sudi svi su oslobodjeni drugi jer su srbi protiv sebe ratovali i ovi sto su nestali na kosovu i to su ih srbi negde sakrili pa ce ih pustiti posle i naravno treba da im sude sto su se bombardovali a onaj bler da bude sudija. SRAMOTA SRBIJO STO TE IZDAJNICI VODE U PROPAST I SAGINJU SE PRED SVAKIM
Ponedeljak 23.06.2014. 09:13
PA STA SE MOGLO OCEKIVATI OD SAD??Oni su i postavili svoga covjeka da istrazuje.Kada bi se dokazalo pola NATO-a i sam Klinton, Bler, Solana i da ih vise ne nabrajam, morali bi na sud. Zivotinje su to dabogda se njihovoj djeci sve to vratilo.
Ponedeljak 23.06.2014. 10:59
Pre Vilijamsona, ona dva americka "novinara" dosla, istrazila, poslala informacije u Ameriku, ovi javili na teren da se dokazi i tragovi uniste i onda dolazi sherif da prekontrolise i zapecati. ALI RATNI ZLOCINI NE ZASTAREVAJU, NI NA OVOM NI NA ONOM SVETU !!!.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online