Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.01.2014.
18:09
Beta A

"Kosovsko pravosuđe uskoro preuzima slučajeve ratnih zločina"

Misija Evropske unije na Kosovu će ubrzo prestati da prima slučajeve ratnih zločina i korupcije i taj posao će preuzeti kosovsko pravosuđe, prenosi prištinski dnevnik Tribuna, koji tvrdi da je imao uvid u nacrt odluke o transformaciji Euleksa. Nacrt predviđa da najkasnije u februaru kosovsko pravosuđe počne da prima slučajeve ratnih zločina i korupcije, što je do sada radio Euleks.

Polako pravosuđe tzv.Kosova preuzima nadležnosti Euleksa
 

U tekstu Tribune se navodi i da je planirano da se mandat Euleksa menja u dve faze, ali da to tek treba da odobre zemlje članice Evropske unije.

Prva faza je tromesećni prelazni mandat, a druga koja počinje 15. septembra predviđa da Euleksu ostanu u nadležnosti do sada otvorene istrage visokog profila i nadgledanje Briselskog sporazuma Kosova i Srbije od aprila prošle godine.

Sadašnji mandat Misije Euleksa ističe 15. juna, a Tribuna piše da nova misija Evropske unije, čije se ime još ne zna, neće odmah preuzeti funkciju.

U tromesčnom periodu će se izvršiti transformacija sadašnje misije Euleksa, koja treba da se zaokruži do 15. septembra. U svim delovima strategije za transformaciju Euleksa se ističe da će Euleksovi tužioci i sudije nastaviti da rade na do sada otvorenim predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala i korupcije.

U okviru nove misije ostaje jedan broj tužilaca i sudija, ali neće biti administracije kako je sada slučcaj. Nova misija će delovati u okviru kancelarije Evropske unije na Kosovu. U roku od godinu dana se predviđa da nova misija prenese sva ovlašćenja nadgledanja na Specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu.


To se međutim neće dogoditi kada se radi o severu Kosova.

U strategiji za transformaciju Euleksa se, prema pisanju Tribune, navodi da će i za novu misiju važiti Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, ali će se obaviti razmena pisama institucija Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, što je bio slučaj i kada je ustanovljena misija Euleksa. Predviđeno je da sredinom januara predstavnici Kosova koje će predvoditi zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči u Briselu razgovaraju sa visokim zvaničnicima Evropske unije o novom mandatu misije EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 18:51
Znači polako da se spreme srbi za robijanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online