Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 15.05.2013.
14:33
Beta A

Vandali ogulili drveće u parku

Vandali su prošle noći u Jagodini ogulili koru drveća u parku Fakulteta pedagoških nauka, koji je često na meti huligana, rečeno je na tom fakultetu.

Jagodinski park stalno na meti vandala
 

Kora je potpuno oguljena sa dva stabla medveđe leske stare oko 60 godina. Ukoliko se ne zaštiti, drveće će se osušiti, rekao je radnik na održavanju parka Životije Stanojlović.

"Pokušaćemo nekako da ga spasemo, premazaćemo ga stajskim đubrivom kako se ne bi osušilo", kazao je Stanojlović.

Slučaj je prijavljen policiji, a otkrivanju počinioca trebalo bi da pomognu i snimci bezbednosnih kamera.

Do sada su huligani u ovom parku lomili klupe, kante za otpatke, česmu i čupali sadnice drveća. Počupane su i sadnice ginka. Radnici obezbeđenja rekli su da huligani skoro svake noći naprave neku štetu, a često u parku nalaze prazne flaše od alkohola i špriceve.

Park je pod nadzorom obezbeđenja od 7.00 do 23.00, a postavljene su i kamere sa obe strane fakulteta. Kapija se ne zaključava i otvorena je cele noći.

Prodekan za nastavu i studentska pitanja Živorad Marković rekao je da je park otvoren za sve građane Jagodine tokom dana kako bi mogli da uživaju u hladovini stoletnog drveća, a kapije su otvorene i tokom noći.

"Pokušavamo svim silama da održavamo i unapredimo naš park, ali nećemo uspeti ako se neko ovako odnosi prema prirodi", kazao je Marković.

Botaničku baštu u parku Pedagoškog fakulteta osnovao je prvi upravnik Muške učiteljske škole Sreten Adžić 1898. godine na površini od 1,67 hektara. U parku je zasađeno više od 40 vrsta biljaka i 215 stabala sa svih kontinenata.

Najstarije stablo je hrast lužnjak, star više od 500 godina. Obnovu botaničke bašte finansirala je 2007. godine EFG banka donacijom od šest miliona dinara. Studenti su tada postavili i table s nazivima biljnih vrsta na srpskom i latinskom jeziku, a one su, međutim, više puta lomljene i čupane.

Sreda 15.05.2013. 15:27
"Скоро сваке ноћи дивљају по парку..." Па како би било да их полиција начека и оплави од батина...?
Četvrtak 16.05.2013. 08:16
Ne može toliko reda da se uspostavi, koliko neka zaštićena deca mogu preko noći da naprave. Urnišu parkič, obore dvadesetak zidanih stubova, iskrive ograde. I sve to tako stoji, stoji... stajaće još godinama.
Četvrtak 16.05.2013. 00:07
Odličan tekst i informacije piskarala i parkovskog stručnjaka. Ako je stablo oguljeno interesuje me ta akcija premazivanja sa balegom. Hoće li ona obnoviti živu koru stabla i razmijenu materija. Pa mogli bi i u bolnicama, onim koji ostanu sa teškim povredama kože, primjeniti to liječenje i nadoknadu izgubljene kože umjesto transplatacije. Ovaj vandalizam i nebriga za sve oko nas pogotovo o prirodi več nas košta. Izvanredan je film sa Naše Morave pune smeća i opasne po zdravlje i one druge zelene i čiste iz daleken CZ. Pa i Rusi biježe jer ovi iz vlade se samo brinu za pljačku i lično bogačenje, a sa parama će imati da odu negdije gdije je sve sređeno. Bravo Tomo Grobaru i tvojoj vladi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online