Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2013.
06:52
Danas A

Mišković špekulacijama ugasio pet putarskih firmi

Optužnica protiv Miroslava Miškovića, vlasnika Delta holdinga i još deset osoba, prema dostupnim podacima koje je saopštilo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, zasnovana je na finansijskom veštačenju i iskazima svedoka.

Biznismen Miroslav Mišković
 

Takozvana opravdana sumnja svodi se u najkraćem na nezakonito izvlačenje i prisvajanje imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010.


Prema optužnici, na osnovu rezultata sprovedene istrage zaključeno je da postoji opravdana sumnja da su Mišković i njegov sin Marko, po dogovoru sa vlasnikom Nibensa Milom Đuraškovićem, u toku 2005. i 2006. preko svojih preduzeća Hemslejd Trejd Limitit sa Kipra i Mera Investment Faund B.V sa Holandskih Antila realizovali investiciona ulaganja u PZP „Niš“ i po tom osnovu stekli 47,59 odsto njegovih akcija.


Međutim, kako se navodi, u toku 2008. godine došlo je do pada vrednosti operativnog biznisa i potpunog obezvređivanja kapitala preduzeća za puteve, što je Miškovićima i Đuraškoviću kao profesionalnim investitorima i kontrolnim članovima društva bilo poznato, smatra Tužilaštvo.


Prema rezultatima istrage, zbog toga su Miroslav i Marko Mišković odlučili da izađu iz vlasništva PZP “Niš“. U realizaciji te odluke, po dogovoru sa Milom Đuraškovićem, prvo je nezakonito uvećana vrednost akcija preduzeća za puteve “Niš“.

Zloupotreba položaja

Kao što je poznato, optužnica Miroslavu Miškoviću, Milu Đuraškoviću i Marku Miškoviću stavlja na teret zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i utaju poreza. Njihovi advokati tvrde da je reč o uobičajenom investicionom poslu.

To je izvedeno kontrolisanom prodajom samo 37 akcija te firme od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija. Na berzi se u kratkom vremenskom periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasništvu Mila Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen članom 117 Zakona o tržištu hartija od vrednosti, smatra Tužilaštvo. Praktično, njihova vrednost je u fingiranoj trgovini podignuta sa 3.300 na 8.780,54 dinara, a potom je naručena procena tržišne vrednosti uz zahtev da se ona vrši upravo na osnovu ovog prometa.

Nakon toga su osnovana nova pravna lica - Mera invest d.o.o. u vlasništvu Mera investment faund i Nibens korporacija u vlasništvu Mila Đuraškovića. U njih su osnivači kao svoje uloge u nenovčanom kapitalu uneli akcije PZP „Niš“ po nezakonito uvećanoj vrednosti. Mera invest d.o.o je potom oktobra meseca 2008. i novembra 2009. prodala svoj paket akcija Nibens korporaciji, i ostvarila protivpravnu imovinsku korist, jer akcije PZP “Niš“, prema nalazu i mišljenju veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost.


Novac za kupovinu akcija PZP “Niš“ od Mere invest d.o.o, korporacija Nibens je obezbedila iz kredita odobrenog kod UniCredit banke u iznosu od 25 miliona evra. Njegovo vraćanje su, protivno članu 190 Zakona o privrednim društvima, kao solidarni dužnici garantovala preduzeća za puteve od Nibens grupe - Niš, Beograd, Kragujevac, Vranje, Vojvodina put - Bačka put, Srem put i Fabrika maziva Kruševac. Obaveza servisiranja i vraćanja kredita prešla je na njih pošto Nibens korporacija nije imala nikakvih poslovnih prihoda a njenu jedinu imovinu činile su akcije PZP “Niš“ čija je vrednost u decembru 2008. godine bila nula dinara.


Praktično je Mera Investment Faund, preko zavisnog preduzeća Mera invest d.o.o, svoje potpuno obezvređeno kapitalno ulaganje prodao za 25 miliona evra i stekao u svojinu poslovni objekat u Beogradu u Takovskoj broj 6, koji je pre toga bio u vlasništvu PZP „Niš“ i procenjen na vrednost od 3,8 miliona evra.


Prema dokazima koji su prikupljeni u toku istrage, a posebno iz ekonomsko-finansijskog veštačenja proizilazi, po Tužilaštvu, da je prilikom izlaska profesionalnih investitora Hemslejd Trejd Limitida i Mera investa d.o.o. iz vlasništva preduzeća za puteve “Niš“, ovim privrednim društvima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 2.277.028.616,51 dinara i 217.064,45 evra.


Protivpravna imovinska korist u iznosu od 829.170.448,44 dinara pribavljena je i Šer korporaciji, matičnom preduzeću Mila Đuraškovića, prilikom prenosa osnivačkih prava i sticanja udela od PZP Niš. Prenos udela je obavljen po nižoj, za ovu transakciju nepravilno procenjenoj vrednosti. U ovoj transakciji PZP “Niš“ je zabeležilo kapitalni gubitak od preko 146 miliona dinara.


Ovim transakcijama Mišković i Đurašković oštećena su putarska preduzeća i njihovi poverioci, smatra Tužilaštvo. Zbog obaveze solidarnih dužnika da oni vrate kredit koji je odobren Nibens korporaciji, i nemogućnosti da ostvare regresno pravo prema ovom preduzeću, jer su jedina njegova imovina bile akcije PZP-a “Niš“, došlo je prvo do trajne blokade, a potom i pokretanja stečajnih postupaka nad PZP Niš, Kragujevac i Vranje kao i do raskida ugovora o privatizaciji PZP Beograd, Vojvodina put - Bačka put, Partizanski put i FAM. U optužnici se ne navodi, ali jedna od posledica ovih špekulacija je da su bez posla ostali radnici u putarskim firmama iz Nibens grupe - njih oko 5.000.


Prema ekonomsko finansijskom veštačenju, putarske firme su pretrpele štetu veću od 16,9 milijardi dinara, koliko iznosi razlika između njihove likvidacione vrednosti imovine i vrednosti obaveza. Pored toga oštećen je i državni budžet, jer nije plaćen porez na kapitalnu dobit ostvarenu iz ovih transakcija i to Mera Investment Faund u iznosu od 320,3 miliona a Milo Đurašković od 152.712 miliona dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online