Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.01.2013.
10:54
Vestionline A

Švedska proteruje dvoje srpske dece

Švedske vlasti proteraće osmogodišnjeg dečaka Luku i njegovu tri godine stariju teško obolelu sestru Anu koje je majka Srpkinja (26), rodom iz Vranja, brutalno zanemarivala zbog čega su joj deca oduzeta i dodeljena hraniteljskim porodicama u blizini grada Halmstada.

Foto: Ilustracija
 

Ove porodice sada biju bitku za njihov opstanak u Švedskoj nakon što je Imigracioni sud doneo odluku da se deca vrate majci, a odmah potom je izdata i naredba o deportaciji.


I dok njihova majka, koja je tada petogodišnjeg sina satima ostavljala samog da se stara o sestrama, tamošnjim medijima izjavljuje da jedva čeka da joj vrate decu, iz hraniteljske porodice upozoravaju da je mališanima izrečena "smrtna kazna".

Devojčica u fekalijama

Sudbina mališana srpske nacionalnosti potresla je švedsku javnost još pre tri godine, kada su dečaka pronašli kako sam luta ulicama tražeći majku, bolesnu devojčicu vezanu za stolicu, a najmlađe dete ove Srpkinje kako spava u fekalijama! Slučaj je nedavno dospeo i do švedskog parlamenta, u kojem se povela rasprava o izmeni zakona kako bi deca bila zaštićena.

"Odlukom o vraćanju majci i proterivanju iz Švedske deci je propisana smrtna kazna. Devojčica je teško bolesna i zahteva medicinsku negu i, ukoliko je vrate, ona će umreti", rekla je Ina Ivanov, kojoj je poverena bolesna devojčica.

"Poslednje dve godine ova deca, koja su pod nadzorom Centra za socijalni rad, viđala su svoju majku svake druge nedelje. Čudno je da se na ovakav način odlučuje o dečjoj sudbini, a da niko prethodno ne sasluša one koji su bliski sa njima".


Slično kažu i "roditelji" Luke i male Natali, koja je imala svega godinu i po dana kada su je pronašli kako spava u svojim fekalijama. Ona ima švedsko državljanstvo jer je iz braka ove Srpkinje sa Šveđaninom i ona će ostati u zemlji, razdvojena od sestre i brata.

Preispituju odluku

Za Luku i Anu još ima nade jer su u imigracionoj službi najavili da će preispitati njihov slučaj.
"Stupićemo u kontakt sa socijalnim radnicima i pregledaćemo dokumentaciju", najavili su u toj službi.

"Luka zna šta se dešava i to veoma teško podnosi. Počeo je da noću da mokri u krevet", kažu njegovi usvojitelji, koje on naziva tata i mama.


Činjenica da jedno od dece ima švedsko državljanstvo povod je i za kontroverze u tumačenju švedskih zakona iz ove oblasti. Mala Natali, obzirom na to da je Šveđanka, ne može biti proterana, a sam tim ne bi smela da se u Srbiju prisilno vrati ni njena majka jer to znaci "cepanje" porodice.

Međutim, oni koji se zalažu za tu meru, tvrde da je majci, zbog zanemarivanja, starateljstvo nad devojčicom i tako odavno oduzeto kao i njenom ocu, te da stoga i nema prepreka za proterivanje majke sa preostalo dvoje dece. Zato je i konačno rešenje ove komplikovane situacije i dalje neizvesno.
 

I očuh ih zlostavljao

Osim zanemarivanja, deca su u zajednici sa majkom navodno bila izložena i maltretiranju od strane očuha.
"To je prijavljeno i policiji. Međutim, majka je branila svog muža. Ona je kritikovala Luku zbog toga što je otkriveno kako su deca živela", ispričala je Ina Ivanova.

Petak 25.01.2013. 18:11
Decu same ostavljala da bi se provodila.Boze dragi svakakvih li nas ima.Tesko toj deci bez buducnosti I bez pravog roditelja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online