Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.12.2012.
14:46
Blic A

Zašto ginu policajci: Banditima na nišan bez pancira i obuke

Policajac Miroslav Stamenković (27), koji se 14. decembra suprotstavio trojici razbojnika prilikom pljačke zlatare "Unca" u Vlasotinu, danas bi verovatno bio živ da je imao zaštitnu opremu obaveznu u takvim akcijama - šlem, pancir i pušku, ali i adekvatnu obuku koje mu Ministarstvo unutrašnjih poslova nije obezbedilo.

Policajci već osam godina ne stižu da pohađaju standardnu fizičku obuku jer ih nema dovoljno ni za svakodnevne obaveze, a nemaju i adekvatnu zaštitnu opremu
 

Policajci već osam godina ne stižu da pohađaju standardnu fizičku obuku jer ih nema dovoljno ni za svakodnevne obaveze, tvrde policijski sindikati i ukazuju na to da njih oko 60 odsto nije adekvatno opremljeno. Stoga, kažu, ne čude tragedije poput poslednje u Vlasotincu, jer policajci nasuprot kriminalcima bivaju glineni golubovi.

Osnovna oprema za policajce u visokorizičnim akcijama*:

 

- ŠLEM - 50€ (štiti od hitaca i udaraca u glavu)

- KRAGNA - 20€ (štiti od povreda vrata vatrenim i hladnim oružjem)

- PANCIR - 500€ (štiti telo od hitaca iz pištolja i automatskog oružja, uboda hladnim oružjem, gelera od eksplozije... )

- PUŠKA - 300€ (razbojnici bi se teško odlučivali na vatrene obračune s policajcima s puškama)

 

UKUPNO: 870€ po policajcu

 

* NAPOMENA: Veleprodajne fabričke cene

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Momčilo Vidojević kaže za "Blic" da, osim što policajci nemaju odgovarajuću opremu na terenu, nema ni odgovarajućeg pravilnika koji propisuje zaštitu zaposlenih u policiji.

- Nema dovoljno policajaca na terenu, ali što je još gore - nema ni obuke. Mladi policajac koji radi na terenu u malom mestu u Srbiji i ne učestvuje svakog dana u sukobu s razbojnicima ne može da reaguje na pravi način. Zato služi specijalna fizička obuka koja je ukinuta 2004, pa je jedino što kolega na terenu primenjuje ono što je naučio u školi - objašnjava Vidojević, ukazujući na to šta sve policajac mora da odluči u sekundi i da je vrlo teško uspostaviti šablon i propisanu reakciju u urgentnim situacijama.

Prema podacima policijskih sindikata, trenutno 60 odsto policajaca nije adekvatno opremljeno. Svaka policijska patrola bi u svom automobilu morala da ima šlem, teški pancir i automatske puške.

Dragan Žebeljan iz Sindikata srpske policije kaže da policajac u Srbiji mora da zaduži ličnu opremu, lake pancirne prsluke, a da sve ostalo uzima iz automobila prilikom intervencije. Osim obuke, tvrdi on, ne postoji plan postupanja u opasnim situacijama, bitan dokument koji bi pod hitno trebalo doneti.

- Trenutno postoje samo propisane radnje koje se uče u školama o upozorenju razbojniku i upotrebi prinude. Ništa nije učinjeno po pitanju plana obuke i postupanja u opasnim situacijama. Neko mora da preuzme odgovornost zbog toga što policajci ginu jer nemaju opremu i nisu dovoljno obučeni - kaže Žebeljan.

Policajci poginuli na dužnosti 2009-2012.

 

1. Vladimir Grandić, april 2009.
- Poginuo u sukobu s pljačkašima u Zrenjaninu
2. Branko Simić, septembar 2009. - Pokosio ga automobil tokom kontrole saobraćaja
3. Željko Zečević, mart 2010.
- Uhapšeni oteo pištolj Zečeviću i pucao mu u vrat
4. Jovica Simić, maj 2010.
- Poginuo u eksploziji mine na poligonu Žandarmerije na Goču
5. Predrag Jaćović, jul 2011.
- Ubijen iz nehata u Policijskoj stanici Zmajevo kod Vrbasa
6. Aleksandar Rkman, jul 2011.
- Poginuo u sukobu sa osuđivanim kriminalcem
7. Slobodan Cvetić, oktobar 2011. - Stradao u obračunu s pljačkašima Komercijalne banke
8. Siniša Hrnjez, oktobar 2011.
- Ubijen prilikom intervencije u Ledincima kod Novog Sada
9. Miroslav Stamenković, decembar 2012. u Vlasotincu

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2012. 20:14
Policajac Stamenkovic je pesacio,nije bio u akciji tako da i nije mogao nositi slem,kragnu i pusku i da imamo to u standardnoj opremi policije.Jedino sto nasi policajci imaju standardno su panciri,ali to je proizvoljno hocete li nositi ili ne,ali verujem da ih nema u svakoj stanici.Svakako mislim da treba da nosi pancir bilo koji policajac,90% hitaca zavrsi u predelu stomaka i grudnog kosa,i on da je imao pancir bio bi sada ziv......
Sreda 19.12.2012. 15:44
Dacic ema alternativu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online