Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.09.2012.
15:12
Blic A

Mafijaši vode posao i dok su na robiji

Željko Radovanović (39) zvani Krečo i Votka iz Bijeljine, stari poznanik srpske policije, pre nekoliko dana je priveden u RS jer je iz zatvora u Foči rukovodio narko-grupom koja je krijumčarila kokain u BiH, Srbiju, Hrvatsku, Austriju i Nemačku. Sumnjiči se da je, koristeći mobilni telefon i posete, iz zatvora dogovarao kupovinu i prodaju narkotika. Njegov zamenik je bio Mile Rosić, koji takođe izdržava zatvorsku kaznu.

Prozor u svet: Mobilni telefon je dostupan zatvorenicima - donose ga, uz rizik, posetioci, ili ga čuvari donose "uz nadoknadu"
 

Radovanović, inače, već ima dosije u Srbiji, a u Beogradu je osuđen na 13 godina zatvora zbog šverca droge - 48 kilograma heroina i četiri kilograma kokaina.


- Onaj ko ima para, privilegovan je i u zatvoru. Nesumnjivo je da sa saradnicima nije mogao da se dogovara samo kada mu dođu i posetu, već je morao s njima stalno da bude na vezi mobilnim telefonom. A u tome je sigurno morao da mu pomogne i neko od zaposlenih u zatvoru u Foči, gde je izdržavao kaznu. Taj neko je morao da mu unese mobilni telefon, da mu ne pretresa sobu, da ga štiti od svake kontrole. A za to je ovaj svakako morao da plati - kažu u našoj policiji koja dobro poznaje aktivnosti Radovanovića, jer je u stanovima njegove grupe 2007, osim više od 50 kilograma droge vredne više od milion evra, nađeno i 210.000 evra, nekoliko pištolja, falsifikovane isprave.


Nažalost, kažu u policiji, Radovanović nije jedini kome polazi za rukom da iz zatvora nastavi s kriminalnim poslovima. I u Srbiji je bilo nekoliko vođa kriminalnih grupa koje su i iz kazamata nastavile da “rade“, i to koristeći razne beneficije koje su tokom izdržavanja kazni dobili.
 

Sarađivao i sa Ećimom

Među članovima kriminalne grupe Željka Radovanovića, koja je bila optužena pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio je i Ljuban Ećim, nekadašnji zamenik načelnika Centra državne bezbednosti Republike Srpske u Banjaluci, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog falsifikovanja dokumenata. Kao član grupe osuđen je i Veljko Banović, koji je hapšen i s Lukom Bojovićem zbog ilegalnog posedovanja oružja.

- Nedavno je Mlađen Mićić Pacov, vođa tzv. požarevačke grupe, koji je uhapšen još 2003. osumnjičen da je iz otvorenog paviljona zatvora Zabela rukovodio krijumčarenjem oružja. I doktor Milan Zarubica, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog proizvodnje 31,2 miliona amfetamina, prošle godine je opet uhapšen jer pravio ove narkotike, i to tako što je iskoristio status “slobodnjaka“ u zatvoru u Sremskoj Mitrovici - kažu u policiji i podsećaju da je i Branislav Đekić iz pritvora, sa saradnicima bio na vezi, pa su isplanirali i presreli transport novca JPP “Pošte Srbije“.


Sagovornik “Blica“ upoznat sa dešavanjima u srpskim zatvorima napominje da osuđenici na nekoliko načina ostvaruju taj kontakt sa spoljašnjim svetom, pa i sa saradnicima iz kriminalnog miljea.


- Iako se smatra da su mahom čuvari korumpirani, osuđenicima mobilne telefone mogu da unesu, kao i da prenose njihove poruke, i vaspitači, majstori koji rade u zatvoru. I oni se, kao i posetioci, pretresaju, ali postoje načini da unesu mobilni telefon. Ne treba zaboraviti i da svaki osuđenik ima nedeljno tri puta pravo na po 15 minuta razgovora sa spoljnim svetom. Kupi „halo karticu“ i zove koga hoće. Čuvari su tu da mu mere vreme, ali ne smeju da prisluškuju razgovore. Tako kriminalci mogu da - bez korupcije, podmićivanja čuvara i drugih zaposlenih u zatvorima - budu u kontaktu ne samo s porodicom već i sa saradnicima - rekao je izvor “Blica“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 19:51
Mafijaši vode posao i dok su na robiji...A to li niko nije znao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online