Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.06.2012.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Tajna služba zatajila kriminal

Sa nedoumicama oko formiranja nove Vlade Srbije, postavlja se i pitanje ko će doći na čelo Bezbednosno informativne agencije (BIA) kao najvažnije bezbednosne službe u državi. Profesor na Fakultetu za bezbednost i doktor nauka iz ove oblasti Darko Trifunović kaže u intervjuu za "Vesti" da je to pitanje od ključne važnosti kao i da bi Vlada morala da spreči dalje urušavanje ove službe čiji je ugled srozan lošim kadrovskim rešenjima.

- Nažalost, prvi čovek BIA se do sada nije birao po stručnosti, već po političkoj podobnosti i sa tim bi moralo da se prekine ukoliko želimo da zaustavimo urušavanje ove službe, tvrdi Trifunović.
 

Zar nije najbolje da tu funkciju obavlja neki političar?

- U Hrvatskoj se to dogodilo, pa je kabinet Stjepana Mesića držao Amin Muharemi. Posle se ispostavilo da je on u direktnoj vezi sa klanom Osmani. Mešanje politike u rad BIA neumitno dovodi do politizacije, ali i tajkunizacije ove tajne službe. Ne vidim šta je loše u tome da prekopiramo model rada tajnih službi sa Zapada.
 

Uzor u Mosadu


- Želeo bih da živim u državi u kojoj šef tajne službe, kao što je slučaj sa Mosadom u Izraelu, dva puta godišnje odlazi na poligraf da bi se proverila njegova lojalnost državi i na koji način se bavi istragama. U Izraelu je tako i bilo moguće da se za poslednje dve godine uhapsi više ministara, jer njihova tajna služba nema ograničenja, sem onih u zakonu - kaže Trifunović.


Vukadinović loš primer


- Stručnoj javnosti bi bila poslata jako loša poruka da na čelo BIA dođe neko poput sadašnjeg direktora Saše Vukadinovića. Taj posao mora biti poveren stručnjaku iz ove oblasti koji razume metodologiju rada tajnih službi, a to može samo osoba koja dolazi ili iz ministarstva spoljnih poslova, vojske ili same BIA. Svako drugo rešenje će biti katastrofalno po ovu zemlju, smatra Trifunović.

Ovo je ipak Srbija?


- Tom logikom ćemo zaista daleko dogurati... Dogurali smo dotle da nas sada otvoreno optužuju da smo jedni od inicijatora "arapskog proleća", a onda i da je Srbija mafijaška država..
 

Kako?

- Dokazano je da su se studenti koji su učestvovali i promenama režima obučavali u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka. Jedan od njih je to i priznao. Mene zanima zbog čega je BIA to dozvolila i da li su odgovorni ljudi svesni posledica.
 

A to da smo mafijaška država?

- To je rekao Jelko Kacin. Ja idem i korak dalje i tvrdim da je BIA trenutno jedna od najvećih kriminalnih organizacija u Srbiji.

Nije li to prejaka optužba?

- Tokom poslednjih 12 godina došlo je do potpunog sunovrata srpske ekonomije, a da više ni sami ne znamo koliko je sve mafija i u kojim oblastima. Svi zaboravljaju da je BIA zakonom obavezna da takve pojave sprečava, a svi smo svedoci da toga nije bilo. Znači, svesno nisu radili po zakonu.
 

Nisam siguran da je BIA tu najodgovornija?

- Ozbiljna država upravo preko svoje tajne službe čini sve da spreči sunovrat ekonomske moći, a ko je kod nas, sem sitnih igrača, uhapšen zbog silnih nameštenih tendera, sumnjivih privatizacija? Jel teško proveriti imovinske karte Mlađena Dinkića, Božidara Đelića ili Miroslava Miškovića pre 5. oktobra 2000. godine? Pa Mišković je do tog oktobra vozio "zastavu 101". Jel trebalo da nam Vikiliks otkriva neke stvari ili je to bio posao naše tajne službe?

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 12:10
Kopirati Mosad je najbolje sto moze da se uradi. 2 puta godisnje na Poligraf i resena stvar.
Sreda 06.06.2012. 14:49
Osim toga, poligraf se moze iztriksati. Postavljaju se rutinska pitanja na koja treba da odgovoris sa "da" ili "ne". Na pitanje "imas li kontakte sa nekom neprijateljskom sluzbom?" svaki od njih moze hladno odgovoriti sa "da" i to je istina, Kada to posle treba da obrazlozi, recice naravno da su to sluzbeni kontakti. Pored toga, agenti Mossada svuda po svetu iz turistickih agencija i ambasada sakupljaju turisticke brosure, koje su im potrebne za stvaranje legendi (cover story). Moze, dakle, i tako da odgovori, da je isao u ambasadu strane zemlje po brosure! Provera lojalnosti poligrafom je bez veze! Bolje je proveravati ih na alavost! Gadjaj ga milionima, pa ako odbije, onda je pravi cova!
Sreda 06.06.2012. 14:39
Pih, kopirati Mossad!? Ko kaze da je to najbolja sluzba? Njima se dogodio Victor Ostrovsky. Bivseg operativca izbacili zbog neke intrige i pustili ga da se svrcka po svetu, bez ikakve kontrole. A on ne da se svrckao, nego je isao malo do Jordana i malo do Egipta! A oni na listi Mossada imaju status "prioritetni ljubimci"! Na kraju je napisao i knjigu o kojoj je Mossad tek doznao kada se pojavila u knjizari! Pokusali nekom sudskom odlukom na najvisem drzavnom nivou da sprece prodaju knjige!? Ne treba da spominjem da je knjiga postala bestseler! Kopirati od svake po malo, i to samo ono sto je najbolje! Kod njih je sef uvek neko iz vojne (Aman) i ponekad neko iz "kuce".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online