Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
03:37
Blic A

Kako kriminalci dobijaju nadmike?

Nadimci mafijaša mogu da opišu njihovu brutalnost ili da budu ono najprepoznatljivije kao kod Željka Božovića Giške ili Gorana Vukovića Majmuna. Tako su Sretka Kalinića "zemunci" zvali Zver. Nadimci su prisutni u svakoj kriminalnoj zajednici, kaže kriminolog Goran Stojković.

Milorad Ulemek - poznat i kao Legija, Cema, Cuca i Bolid
 


Ranac, Pajdo, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki - samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Sa socijalno patološkog aspekta, prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, nadimci su vrlo bitna stvar.
 

"Nadimak kriminalcu menja ime i prezime. Najčešće se dobijaju u osnovnoj školi, ustaljuju se do tinejdžerskih dana i potom ostaju ceo život. To je slika i prilika njegovog karaktera. Ako za nekoga kažete Majmun ili Zmija, onda ne morate ni da ga vidite, znate o kakvom čoveku se radi. Obično je reč o uličarskom žargonu i rečniku i po nadimku kriminalci mogu da postanu prepoznatljivi u celom gradu ili čak zemlji kao što smo imali slučajeve. Mi, koji se bavimo kriminologijom, iz nadimka izvlačimo brojne zaključke i opis pišemo u psihološki dosije te osobe", objašnjava Zlatko Nikolić.

Nadimak je vrlo bitan i za bezbednosne strukture. Policija beleži sve nadimke u kriminalne fajlove, jer se desi da tako pronađu počinioca nekog dela. Poznato je da su Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali jedino je u policijskim dokumentima ostao zabeležen njegov nadimak Hibrid. Milorad Ulemek Legija nije voleo da ga zovu Cema, kako su ga prozvali drugari iz Novog Beograda, jer je stalno dizao tegove napunjene cementom. Nije voleo ni nadimak Cuca, kako su ga zvale devojke, ali ni Bolid, nadimak koji su mu dali stariji drugovi.

"Svi misle da je Željko Milovanović nadimak Letač i Vetar dobio kada je bežao iz sudnica skoro. Međutim, policiji je poznato da su ga tako prozvali pošto je iz Novog Sada dovezao motornog zmaja iz kojeg je, prema pričama Belomanastiraca, gde je i sam rođen, mokrio na pripadnike Unprofora. Najpre su svi mislili da se isključivo radi o hobiju, kasnije se ispostavilo da je Milovanović letilicu koristio za nadgledanje ukradenih automobila koji su ulazili u Hrvatsku", otkriva kriminolog Goran Stojković poreklo jednog od nadimaka.

Kako su oni dobili nadimke


Željko Ražnatović, Arkan
Nadimak je dobio po glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa - čarobnjaku Arkanusu. Prvi Arkanov nadimak u detinjstvu bio je Hibrid.

 

Mile Đorđević, Bombona
Arkanov kum je nadimak dobio zbog kesice bombona koju je stalno nosio sa sobom

 

Đorđe Božović, Giška, Debeli
Nadimak je dobio još u detinjstvu zbog viška kilograma

 

Goran Vuković, Majmun
Ubica Ljube Magaša Zemunca nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade

 

Vladimir Milisavljević, Budala ("zemunski klan")
Nadimak je dobio po tome što je jedini u klanu završio fakultet, pa su ga ostali ismevali da je budala. Najinteligentniji član klana iz Šilerove govori više svetskih jezika.

 

Dušan Spasojević, Šiptar, Duća ("zemunski klan")
Nadimak je dobio po tome što je godinama trgovao drogom sa Albancima s Kosova i zbog porekla iz Medveđe

 

Miladin Suvajdžić, Đura Mutavi ("zemunski klan")
Mnogi s kojima se povremeno viđao su mislili da je potpuno nem. Nikada nije pričao.

 

Branko Jeftović, Jorga ("miljakovački klan")
Nadimak je dobio po bivšem jugoslovenskom reprezentativcu u karateu Iliji Jorgi u sedmom razredu osnovne škole. Pre početka jednog školskog časa, Jeftović je na stolu profesora ostavio novinski izveštaj o uspehu karatiste na inostranom prvenstvu

 

Dejan Milenković, Bagzi
Nadimak je dobio po Bendžaminu Sigelu, zvanom Bagzi, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije, sklon nasilju i brutalnim ubistvima

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online