Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2012.
12:22
N. Popović, S. Nikolić - Vesti A

Umro ocu na rukama

U noćnom klubu Grand kafe Grunendal u Antverpenu, u sredu u zoru, u kiši metaka ubijen je Srbin Saša Ivković (43), koji je u tom belgijskom gradu imao kafe-bar, nezvanično saznaju "Vesti". Sašin otac Živorad govori za naš list, suočivajući se sa još jednom porodičnom tragedijom - pre samo mesec dana sahranio je sestru, poznatu pevačicu Veru Ivković.

Kafić u Antverpenu gde se dogodio zločin
 

U tom obračunu, o kojem su opširno izveštavali i belgijski mediji, teško je ranjen još jedan Srbin čije ime nismo uspeli da saznamo, a za čiji život se lekari još bore. Zločinci nisu otkriveni i za njima se traga.


O okolnostima tragedije, još pod šokom, za "Vesti" govori Živorad - Žika Ivković (62), otac ubijenog, kome je sin preminuo na rukama. Živorad još od kraja sedamdesetih godina prošlog veka živi u nemačkom gradu Lidenšajdu, a bio je u poseti sinu kada se dogodilo krvoproliće.


Pre mesec dana Živorad je sahranio sestru, poznatu pevačicu Veru Ivković. Da ga odvrati od crnih misli, sin ga je pozvao da dođe u goste. Kobne večeri su odgledali utakmicu Kupa šampiona u fudbalu Barselelona-Čelzi sa trojicom Sašinih poznanika, pa su otišli do tog lokala u četvrti Merksem, jer tamo može nešto da se pojede i u gluvo doba noći.

Osveta za batine?

 

O motivu ubistva belgijskoj policiji još ne govore, a u tamošnjim medijima se nagađa "o obračunu albanskog podzemlja". O mogućem motivu ubice, međutim, govorio je taksista Van de Vale, svedok zločina.
- Ubice su se, koliko sam shvatio, sa dvojicom muškaraca tokom večeri posvađao, pa ga je neko udario u lice. To očigledno nije mogao da podnese, pa se osvetio - svedoči Van de Vale.


Mladiće koji su bili sa Sašom Živorad je tada prvi put video.


- Kažem vam isto što i policiji koja me je satima ispitivala. Čuo sam samo njihove nadimke, ali po naglasku sam siguran da su Srbijanci. Seli smo za veći sto nedaleko od ulaza. Ispred nas su bila dva manja stola. Pričali smo i jeli, kada sam primetio da su ušla dvojica mladića. Nisu bili maskirani, ali nisam ih dobro video. Sada mi je jasno, jedan od njih je ostao da pokriva leđa svom kompanjonu koji je iznenada izvadio pištolj i zapucao - priča Živorad o dramatičnim trenucima koji će mu ostati urezani u sećanje do kraja života.


Belgijski istražitelji su ga pitali koliko je hitaca bilo?

Saša Ivković

- Evo, ni sada ne znam! Moglo je biti pet ili 10, ko je mogao u tom trenutku da broji metke. Imao sam osećaj da je ubica ispraznio ceo šaržer i to veoma brzo, jer su se neki pucnji slili u jedan. Nakon toga su iskoristili paniku i šok koji je zavladao u lokalu i umakli. Video sam sina kako okrvavljenih grudi pada na pod. Bio sam još toliko priseban i pokušao sam da mu pomognem. Krv mu je kuljala na usta i sećam se da sam mu čupao jezik da se ne uguši sopstvenom krvlju. Policija je stigla za tri minuta, Hitna pomoć za deset. Za mog sina, na žalost, prekasno. Umro je pre nego što su uspeli da dovezu do bolnice. Koliko sam čuo, bore se za život ranjenog momka iz društva - skrhan bolom priča Živorad.


Da li je njegov sin bio meta zlikovaca ili neko od momaka sa kojim su bili u društvu, ojađeni otac nije mogao da nam kaže. Sin mu je, kaže, držao kafić: "Dolazio je tu svakakav svet, verovatno je bilo među njima i onih koji su zagazili na drugu stranu zakona."
 

Sahrana u Beogradu

 

Mnogim našim zemljacima u Nemačkoj poznat je Živorad - Žika Ivković. Kao i njegova pokojna sestra Vera Ivković, bio je nadaren za pesmu i muziku, zbog čega je napustio vojni poziv u JNA i skrasio se u Nemačkoj, gde se godinama nije odvajao od harmonike, a često je gostovao u klubovima naših zemljaka.


Sin Saša mu se pre 43 godine rodio u Prilepu, u Makedoniji, gde je Živorad bio na službi. Kako smo saznali, Saša Ivković biće sahranjen u Beogradu, gde mu živi majka. Datum sahrane još se ne zna, jer se njegovo telo nalazi na obdukciji.

Taksista odvezao ubicu po oružje

Taksista Frank van de Vale stajao je samo metar i po od ubice.


- Mučko ubistvo, ali se i sam osećam krivcem. Ja sam ubicu odvezao u Bergem, a zatim ga vratio u kafić u kojem se dogodila pucnjava - priča taksista koji je verovatno ubicu odvezao po oružje i vratio na mesto zločina.


Van de Vale svakodnevno dolazi u Grunendal, a u sredu rano ujutro razgovarao je sa ubicom. Kaže da je to miran momak koji je u kafiću nešto popio, a onda rekao da ga odveze po novac, jer nije platio ceh od 87 evra. Odvezao ga je u Berhem, i za pet minuta se vratio u taksi. Tokom vožnje se ponašao normalno.


- Zajedno smo ušli u kafić, a on se uputio ka muškarcu kojem je saopštio da moraju da popričaju. Otišli su ka delu za pušače, kada je izvadio pištolj i ispalio tri metka u leđa muškarcu koji je odmah pao. Zatim je pucao u grudi muškarcu koji je za stolom jeo pastu. Potom je uperio svoje oružje u mene, a zatim je mirno izašao - kaže Van de Vale.
Po izlasku iz kafića, ubica je oteo kola kojima se uputio u pravcu Berhema, nakon čega mu se izgubio trag.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online