Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 25.02.2012.
07:39
Blic A

Pregazio komšiji psa da bi mu napakostio

Bilo da je reč o osveti ili o stvarnoj mržnji prema životinjama, nasilje nad psima ne prestaje na beogradskim ulicama. Z. C., jedan od stanara Pionirske ulice na Topčideru, brutalno je i s namerom pregazio automobilom trogodišnjeg psa Švrću i naneo mu teške telesne povrede zbog kojih je istog dana pas morao da bude uspavan.

Švrća je bio naš ljubimac i pas koga je cela ulica hranila i volela
 

Zločin se dogodio prošlog ponedeljka u zajedničkom dvorištu službenih stanova železničkih radnika u tom delu grada. Prema rečima stanara nekoliko porodica iz ove ulice koji su posle tog zlodela pozvali redakciju “Blica”, Z. C. je prvo hteo da zapali Švrću, i za to spremio kanticu benzina, a zatim je odlučio da ga pregazi automobilom.

- Švrća je bio naš ljubimac i pas koga je cela ulica hranila i volela. On je to uradio kako bi se osvetio jednom komšiji jer je mislio da je pas njegov. Pitao je da li hoćemo da zapali psa, a onda je odlučio da ga pregazi. Prvo je kera koji je mirno ležao na zemlji u punoj brzini pregazio prednjim točkovima. Kada je video da je životinja još živa, vratio se i ponovo točkovima prešao preko nje. Odmah smo pozvali policiju, a životinju odveli u ambulantu na Veterinarskom fakultetu - priča za “Blic” jedan od stanara koji je prisustvovao gnusnom zločinu, a koji je želeo da ostane anoniman.

Za ubistvo psa do jedne godine zatvora


U članu 85 Zakona o dobrobiti životinja kaže se da će se novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara ili zatvorom do jedne godine kazniti osobe koje zlostavljaju, zanemaruju ili ubiju životinju. U Beogradu do sada nije bilo pravosnažnih presuda zbog nasilja nad životinjama.

Inače, prva kazna u srpskom pravosuđu za ubistvo životinje izrečena je početkom jula 2007. godine, kada je na tri meseca zatvora osuđen Miroljub Savić (64) iz okoline Ljiga jer je iz osvete ubio psa Mitu, a zatim ga vezao za branik automobila i vukao nekoliko kilometara.

Sa višestrukim povredama i obilnim krvarenjem psu Švrći nije bilo spasa. Milan Jovanović, dežurni veterinar na Veterinarskom fakultetu koji je prvi pregledao psa, potvrdio je za “Blic” da je najbolje rešenje bila eutanazija, pa je Švrća nedugo zatim uspavan u jednoj privatnoj veterinarskoj klinici na Voždovcu.

Ono što je sve stanare Pionirske ulice još više šokiralo jeste način na koji je siledžija “proslavio” zlodelo.

- Pustio je muziku u kući i slavio zločin kao neku vrstu pobede. Neverovatno je dokle ljudska zloba može da ide. Pre nekoliko meseci došao sam sa njim u sukob i tad me je pretukao. To je možda razlog što je ubio životinju - kaže Slađan T.

U policijskoj upravi Čukarica kažu za “Blic” da je patrola obavila razgovor sa nekoliko stanara, ali da Z. C. još uvek nisu uspeli da nađu.

- Očekujemo da naša ekipa uskoro obavi razgovor sa tuženim licem. Prosledićemo ceo slučaj tužilaštvu koje će odlučiti da li ima elemenata za krivičnu odgovornost - rekli su u PU Čukarica.

Elvir Burazerović, predsednik Agencije za zaštitu životinja „Orka”, napominje da je nebitno da li pas ima ili nema vlasnika jer krivični zakon tretira ubistvo životinje kao krivično delo.

- U ovakvim slučajevima kada postoje svedoci i kada je jasno da je neko to uradio sa namerom, policija je dužna da podnese krivičnu prijavu. Stupili smo u kontakt sa stanarima i pomoći ćemo im u njihovim nastojanjima da počinitelj odgovara za ovaj postupak - kaže Burazerović.

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2012. 08:41
To je monstrum koji bi mogao i na dete daleko bilo da nasrne...toliku bezdusnost jos nisam videla....kakva godina zatvora...ne pustati nakazu jer takav je neizleciv...
Subota 25.02.2012. 19:02
Mozda je pandur pa ga zato nisu nasli
Subota 25.02.2012. 14:02
U ovom slučaju je pobedio jači, a to je auto i čovek u njemu, ali to ne znači da je pobedio bolji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online