Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 29.11.2011.
15:35
Press A

Novi ekstazi ubija redom i stiže u Srbiju!

Novi oblik droge, "ekstazi" u prahu, od kog su dva Engleza umrla proteklog vikenda, sasvim izvijesno uskoro će stići u Srbiju, a lekari upozoravaju da je reč o vrlo ozbiljnoj i opasnoj materiji.

Danas sve više mladih u svet narkomanije ulazi sa sintetičkim drogama poput ekstazija

Britanski "Dejli mejl" navodi da su dva muškarca umrla, dok je 20 osoba iz Londona hospitalizovano zbog prevelike doze "ekstazija", a srpski stručnjaci otkrivaju da je ova droga u prahu daleko snažnija od tableta.


Englezi su na zabavi u londonskoj palati "Aleksandar" uzimali baš tu vrstu "ekstazija", koji je mnogo snažniji od onog u tabletama, a čije se korišćenje munjevitom brzinom širi Evropom.
 

Bombonice i ekseri...

"Ekstazi" je amfetaminska droga koja se uglavnom koristi u noćnim klubovima i na takozvanim rejv žurkama. Poznata je pod nazivima "ekstazi", "bombona", "bonkas", "eks", "ekstaza", "ekser", "isk", „golubica", "vesela tableta", "adam"... Dugotrajno uzimanje "ekstazija" dovodi do trajnog oštećenja mozga.

Mladići stari 20 i 21 godinu umrli su u razmaku od sedam sati u londonskoj palati "Aleksandar", koja je preuređena za večernje zabave. Još jedan 20-godišnji mladić nalazi se na intenzivnoj nezi i njegovo stanje je ozbiljno. Britanski Skotland jard pozvao je 20.000 ljudi koji su bili na ovim zabavama da se hitno jave lekarima.


Načelnik intenzivne nege u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu dr Stojana Raičević pretpostavlja da je "ekstazi" koji su koristili mladi Englezi ili bio potpuno čist, ili mu je dodata neka toksična supstanca.


- Ako ih posle tri dana pozivaju da se jave lekarima, ali i ako nisu umrli u roku od 24 do 48 sati od korišćenja, sigurno je u "ekstazi" ubačena još neka supstanca - smatra Raičevićeva.
 

Posledice prekomernog uzimanja "ekstazija":

- ubrzan puls
- visok krvni pritisak
- otkazivanje rada srca
- mučnina
- vrtoglavica
- grčenje mišica
- napadi panike
- slabost

"Ekstazi", koji je omiljena droga na zabavama, u poslednje vreme se ne uzima u obliku tableta, već se konzumira u prahu, i kao takav je mnogo jeftiniji a snažniji. Konzumenti su do sada uglavnom umirali od srčanih udara i dehidratacije.


- Takvo stanje može da izazove i četiri, i pet "ekstazija". Kad se popije, "ekstazi" izaziva nagli skok temperature, koja može da izazove dehidrataciju. Ona izaziva aritmiju, odnosno ubrzan rad srca, što dovodi do preskoka rada srca, pa samim tim može da izazove i smrt. To se pogotovo dešava sa ušmrkavanjem "ekstazija", jer se on mnogo brže resorbuje u organizmu. Kako će ga neko podneti zavisi od njegove čistoće, kilaže i od toga koliko osoba ima razvijenu toleranciju na ovu drogu - objasnila je doktorka Raičević.


Ona napominje da i u Srbiji sve više mladih počinje sa sintetičkim drogama, odnosno "ekstazijem" i "spidom", a ne „heroinom".

Pročitajte još:

* Nova droga seje smrt u teškim mukama

* Droga fentanil sve popularnija u Srbiji

* Lekari kriju da deca puše marihuanu

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 18:41
Пази Чедо! Пази Чедо!
Utorak 29.11.2011. 17:05
Дачићу `апси дилере, немој да их пушташ слободно да продају по школским двориштима дрогу. А и смири мало те твоје пандуре и они учествују у томе.
Utorak 29.11.2011. 15:43
ne konzumiram bombone, samo cokoladne torte i sladolede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online