Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.11.2011.
19:36
Blic A

Pokrao u Americi 30 miliona dolara pa pobegao u Srbiju

Mogućnost izručenja Srbina Slobodana Lunića, jednog od najtraženijih begunaca sa liste FBI, bila je glavna tema razgovora direktora ove organizacije u Čikagu Roberta Granta i ministra policije Ivice Dačića tokom njegove poslovne posete Sjedinjenim Američkim Državama. Lunić, koji je u SAD optužen za prevaru tešku više od 30 miliona dolara, i koji je poznat kao prva osoba koja je nasilno skinula narukvicu za kućni pritvor, već deset godina živi u Beogradu pod lažnim imenom Toma Marković.

Prvi čovek koji je nasilno skinuo elektronsku narukvicu u Americi

"Direktoru Grantu sam objasnio da naš zakon ne dozvoljava izručenje srpskih državljana, što je njima od ranije poznato. Razgovarano je o mogućnosti da se protiv Lunića pokrene sudski postupak u Srbiji, ili da se sačeka potpisivanje sporazuma o međusobnom izručenju državljana između Srbije i Amerike, koji bi mogao da omogući Lunićevo izručenje", rekao je ministar Dačić za "Blic".

Lunić je krajem devedesetih godina u Čikagu trgovao javnim telefonskim govornicama i, prema istrazi koju je pokrenuo FBI, a zatim i optužnici, u tom poslu zloupotrebio je položaj i opljačkao američke kupce. On je izdavao i prodavao govornice, ali je problem nastao kada je počeo da prodaje govornice koje nisu ni postojale. Na taj način, pre nego što je uhapšen, napravio je profit od 37 miliona dolara.

Interesantno je i da je u to vreme slučaj Lunić bio i predmet spora između FBI Čikago i tamošnjeg ministarstva pravosuđa, koje je mesecima ispunjavao naslovne strane američkih medija. Naime, Luniću je uprkos milionskoj prevari određen kućni pritvor, uz obavezno nošenje elektronske narukvice za nadzor, koju je on nasilno skinuo. Uprkos tome, on nije poslat u zatvor, a Lunić je iskoristio situaciju i pobegao za Beograd.

Od tada je prošlo više od deset godina, a ono što američkim vlastima sada predstavlja problem i zbog čega insistiraju na konačnom razrešenju slučaja nije mogućnost zastarevanja postupka, već činjenica da su žrtve Lunićeve prevare sve starije, što donosi rizik da za nekoliko godina ne budu među živima.

Lunić, prema podacima srpske policije, živi u Beogradu, gde koristi novo ime Toma Marković. Interesantno je da je zbog prevare u Americi, i raspisane poternice FBI, pre pet godina bio žrtva ucene teške tri miliona evra, koju su organizovali jedan beogradski policajac i dvojica njegovih prijatelja, od kojih se jedan lažno predstavljao kao pukovnik srpske BIA.

Ucenu je tada raskrinkala beogradska policija i uhapsila kolegu Žiku Jankovića, koji je radio u OUP Stari grad, i njegove saučesnike Đorđa Mišića i Aleksandra Kužetića, koji se lažno predstavljao kao pukovnik BIA, a koji je i došao do informacije o poternici FBI za Lunićem, odnosno Markovićem.

Usledilo je praćenje Lunića, a zatim i ucena. Da bi ga "oslobodili" istrage FBI, trojica saučesnika zatražili su od Lunića tri miliona evra. Žrtvu su zvali telefonom, slali SMS-ove, a policajac Janković, radi uverljivosti, povodom poternice pozvao je Lunića na informativni razgovor u OUP Stari grad, gde mu je pokazao "zahtev" FBI da se protiv njega pokrene postupak u Beogradu.

Tokom pregovora, cena ucene je sa početnih tri miliona spuštena na 100.000 evra, a primopredaja novca ugovorena je u kafiću Tržnog centra "Merkator", dva dana uoči 2006. godine. Iako su ucenjivači bili ubeđeni da begunca FBI i 100.000 evra imaju u šaci, upali su u zamku policije, kojoj je Lunić, sumnjajući u verodostojnost priče ucenjivača, prijavio ceo slučaj. Inspektori u civilu upali su u kafić u momentu primopredaje novca i pohapsili trojicu ucenjivača. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 20:36
svaka ti cast,majstore.ruke ti se pozlatile
Ponedeljak 07.11.2011. 21:23
Било је раније још далеко већих спектакуларних пљачки, отмица, уцјењивача поријеклом Срба у САД али американци су на неки начин увијек дошли до тих наших земљака. Али ако је овај дотични оставио паре себи и фамилији у Србији БРАВО!!!
Utorak 08.11.2011. 11:19
Srbija ne dozvolkjava uzrucenje svojih drzavljana....hehhehehehehe...bas sam se slatko nasmijao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online