Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.10.2011.
04:26
B92 A

Šta su otkrila nova suđenja o ubistvu Đinđića?

Šta je ponovljeno suđenje pripadnicima "zemunskog klana" otkrilo u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića. Simović kaže da čeka pravo vreme da saopšti istinu o naručiocu.

Ubijeni premijer: Zoran Đinđić
 

Na ponovljenom suđenju Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću, zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, prema stavu tužilaštva, kao i punomoćnika porodice pokojnog predsednika Vlade, nije izveden nijedan suštinski dokaz koji bi promenio presudu, po kojoj su u odsustvu osuđeni na po 30 godina robije.

Tokom pet glavnih pretresa, od kojih je prvi, početkom juna odložen jer Simović nije stigao da spremi odbranu, sudsko veće moglo je da čuje optužene, trojicu svedoka saradnika, kao i još jednog svedoka Nevenka Kalinića, koji je svom prezimenjaku dao alibi. Ovaj svedok je posle osam godina ćutanja, jer se, po sopstvenom priznanju plašio da to ranije kaže, video Sretka u vreme atentata u Ulici vojvode Stepe. Prema optužnici, on se nalazio ispred zgrade u Ulici admirala Geprata iz koje je pucano na Đinđića.

Za razliku od Kalinića, koji je od momenta hapšenja u Zagrebu tvrdio da sa ubistvom premijera nema nikakve veze, Simović je priznao svoje učešće, objašnjavajući koji su bili njegovi zadaci. U svojoj izjavi nije samo teretio sebe, već i brata Aleksandra, kao i Milorada Ulemeka Legiju, za koje tvrdi da znaju ko je naručio ubistvo.

Simović je kazao da je to ubistvo naručeno, kao i mnoga druga koja su počinili pripadnici "zemunskog klana". Tvrdio je da ima još osoba koje stoje iza atentata, a koje nisu obuhvaćene postupkom. Kazao je i da mu je poznata politička pozadina, ali da će o tome govoriti ukoliko se pokrene proces koji bi razotkrio ovu misteriju. Najavio je i da će govoriti i o pozadini pobune Jedinice za specijalne operacije, kao i da će odbranu dopuniti pošto se suoči sa svedocima saradnicima, koji su, prema njegovim tvrdnjama, izneli niz neistina.

Međutim, do suočenja sa njima nije došlo. Pre nego što je za pult za svedoke pristupio Ljubiša Buha, Simović je tražio reč. Prilično uznemiren kazao je da više ne želi da učestvuje u postupku, jer se protiv njega digla medijska hajka. Bio je rezigniran jer je u javnost dospela izjava koju je, kako on kaže, navodno dao tužilaštvu. Prema toj izjavi, osobu pod nadimkom Ćoki je označio kao naručioca ubistva.

Simović je kazao da je posle toga, maltene otvorena kladionica na koga je mislio, a u jednim novinama je na tu temu napravljen i strip.

"Ako je to moja izjava, zašto nisu dali ime čoveka koga sam, navodno, imenovao. Recite javnosti da li je reč o Vladimiru Bebi Popoviću, Čedomiru Jovanoviću, Nebojši Čoviću, Žarku Koraću, Draganu Todoroviću, Nenadu Čanku", rekao je optuženi, dodajući da je bio uveren da je došlo vreme da kaže sve što ima, ali da se prevario.

Ovaj pripadnik "zemunskog klana" je istakao da je sve što je radio, radio po nahođenju Dušana Spasojevića, onako kako je on to želeo.

"Dok sam se u Hrvatskoj krio od naručioca ubistva, a ne od straha da odem u zatvor, uvideo sam svoje greške. Shvatio sam da su oko mene bile nakaze i da sam poprimio njihov izgled", istakao je Simović.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 12:55
nista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online