Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2011.
09:13
Press A

Eksplozivom na srpske pevače

MUP zapadnohercegovačkog kantona pronašao je eksplozivnu napravu u ugostiteljskom objektu ''Elefant bar" u Posušju, u kom je trebalo da nastupi srpski pevač Nikola Rokvić. Zbog dojave o postavljenoj bombi u ''Hard rok kafeu" u nedelju je otkazan i koncert Dragane Mirković, pišu beogradski mediji.

Kako piše ''Pres'', odgovornost za napade na srpske pevače preuzeo je Hrvatski revolucionarni pokret, koji je naslednik proustaške organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koja je 35 godina aktivno delovala u svetu.

HRP je, prema navodima lista, poručio da će sprečiti nastup srpskog folk pevača Mileta Kitića, zakazan za 5. avgust u Posušju, ali i svih umetnika iz Srbije koji se usude da dođu u Posušje, Grude, Široki Brijeg i druga hrvatske mesta u zapadnoj Hercegovini.

Otkazani im nastupi: Dragana Mirković i Nikola Rokvić

Sagovornik lista iz MUP-a HNK-a kaže da je dojava o bombi u ''Hard rok kafeu" gde je trebalo da peva Dragana Mirković bila lažna, ali da policija zbog toga što je dan ranije pronašla eksplozivnu napravu u ''Elefant baru" nije dozvolila koncert Nikole Rokvića i da je objekat iz bezbednosnih razloga evakuisan. Izvor ''Presa RS'' dodaje i da je zbog sumnje da je uputio dojavu o podmetnutoj bombi juče saslušala Tomislava Barića Kodru, člana Hrvatskog revolucionarnog pokreta (HRP).

- Kodro je priznao da je član HRP-a i da ovaj pokret u Hercegovini ima 2.500 članova, ali je negirao da je uputio lažnu dojavu o bombi. On je u policiji otvoreno rekao da članovi HRP-a neće dozvoliti da „srpske cajke pevaju po Hercegovini, dok hrvatski generali trunu u Hagu". Poručio je i to da će HRP-ovci organizovati proteste i bojkotovati koncert Mileta Kitića u Posušju, koji je najavljen za 5. avgust, na Dan domovinske zahvalnosti - ističe neimenovani sagovornik za ''Pres RS''.

On dodaje i da je Kodro otvoreno rekao da HRP neće sprečiti koncert Mileta Kitića 5. avgusta, ali samo ako Srbi dozvole Marku Perkoviću Tompsonu da peva na Đurđevdan.

Portparol MUP-a ZHK Damir Čutura potvrdio za Press RS da je operativni rad na pronalaženju osoba koje su postavile eksplozivnu napravu sa spoljašnje strane ''Elefant bara" u toku, ali nije želeo da govori o imenima.

Bivši radnik srpske Službe državne bezbednosti Božidar Spasić godinama je bio zadužen za praćenje hrvatske proustaške emigracije. On tvrdi za ''Pres RS'' da proustaški pokret i dan-danas ima hiljade pristalica širom zapadne Hercegovine. HRP je, objašnjava Spasić, naslednik Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), međunarodne terorističke organizacije koja je 1972. godine organizovala upad ustaških terorista iz tzv. ''bugojanske grupe" na planinu Radušu, o čemu je snimljen i filmski serijal.

- HRB je osnovan 1961. godine, a službeno je raspušten 1996. godine. Međutim, godinama upozoravam da njihova ideja i dalje živi u zapadnoj Hercegovini. Ako vlasti ne preduzmu ozbiljne mere, organizacija koje se naziva HRP pretvoriće se u ozbiljnu terorističku organizaciju - kaže Spasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online