Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.05.2011.
18:14
Beta A

Presuda Šešelju u septembru 2012.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson nagovestio je u izveštaju Savetu bezbednosti UN da bi presuda Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, mogla biti izrečena u septembru 2012. godine.

Šešelj u Hagu još najmanje godinu dana

"Procenjuje se da će presuda biti izrečena u septembru 2012, ali je to samo okvirno", piše u Robinsonovom izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.

Presudu Šešelju u odvojenom postupku po optužnici za nepoštovanje suda, sudija Robinson, kako piše u izveštaju, očekuje "do kraja juna". Nastavak tog suđenja u kojem bi Šešelj trebalo da izloži odbranu, zakazan je za 6. jun.

Tribunal je protiv Šešelja danas podigao još jednu, treću po redu, optužnicu zbog nepoštovanja suda.

Početak ponovljenog suđenja Ramušu Haradinaju, Robinson je najavio za jun, naglašavajući da će proces, do izricanja presude, "trajati približno 13 meseci". Haradinaj je optužen za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana u leto 1998, kada je on bio zapovednik OVK u tom području.

Sudija Robinson je u izveštaju pozvao "sve zemlje, a naročito države bivše Jugoslavije, da pojačaju napore" u cilju hapšenja preostale dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Postoji opšta saglasnost među članicama Saveta bezbednosti UN da begunci neće ostati nekažnjeni bez obzira kada će oni biti uhapšeni", podvukao je Robinson.

Predsednik Tribunala naznačio je da presudu u postupku protiv penzionisanog generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića očekuje "u avgustu 2011". Bivši načelnik Generalštaba VJ optužen je za pomaganja i podržavanje zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu 1993-95.

Kao termin za "okončanje suđenja" Radovanu Karadžiću, sudija Robinson je u izveštaju Savetu bezbednosti naveo "jun 2014". Presudu u procesu generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, takođe optuženom za genocid Srebrenici, sudija Robinson je okvirno najavio za oktobar 2012.

Prema Robinsonovom izveštaju, suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju moglo bi presudom biti okončano "u julu 2012", ali će to zavisiti od dužine dokaznog postupka odbrane koji bi trebalo da počne u junu, i zdravstvenog stanja optuženog Stanišića.

Presuda na suđenju šestorici bivših lidera Hrvata u BiH, predvođenim Jadrankom Prlićem, trebalo bi da bude izrečena u junu 2012, ali će taj termin morati "neizbežno da bude revidiran" zbog složenosti predmeta.

Odlazak neophodnog osoblja iz Tribunala, sudija Robinson je naveo kao uzrok dužeg trajanja svih procesa i kašnjenja presuda.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 18:32
Ovi su rešili da ga zadrže do fajronta jer Tribunal se zatvara 2013. Kako se sudilo Naseru Oriću i sada Haradinaju ispada da bi Šešelju bilo i brže i blaže suđeno da je lično ubijao nego što je držao zapaljive govore. Ovo nije dobra poruka od Haškog tribunala za sledeći rat.
Utorak 24.05.2011. 18:34
Dokle bre vise u pm da ga drzite nevinog tamo.Nemate nista protiv njega pa sad podizete optuzbe za nepostovanje suda jebo vas takav sud kad vam je Naser Oric nevin.A Djenerala Ratka mozete samo da povucete za kruac.
Utorak 24.05.2011. 19:09
Dakle, ta 2012-ta godina ce biti jako, jako interesantna godina!!! Ja vec sada mogu da zamislim sledece: - Presuda Gospodinu Seselju nece biti izrecena prije 23.12.2012 - GARANT!!! - Umjesto dugo nagovjestavanog "smaka svijeta", doci ce u stvari do "smaka HAAGA"!!! Boze sacuvaj, koji su to bolesnici!!! Sve, na ovaj nacin zaradjene pare ce i sami dati na advokate, doktore i psihologe ili psihijatre, a da toga jos nisu ni svjesni!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online