Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.05.2011.
12:15
J. L. Petković - Vesti A

Kosturima do podrške

Spotovi za prikupljanje potpisa za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), koji apeluju na saznavanje istine o žrtvama zločina na prostoru bivše Jugoslavije, izazvali su ogromnu pažnju javnosti.

Komentari su različiti, a ima i onih koji zameraju da su spotovi previše morbidni i da vređaju žrtve. Ima i onih kod kojih izazivaju smeh, što je opet vređanje žrtava.

Morbidno

 

Ovo nije igra: Provokacija na jednom od spornih spotova

Spotovi koji se završavaju porukom "Daj potpis" ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Tako se, na primer, u spotu "Igra" ljudski kostur pojavljuje iz zemlje i hvata devojčicu koja se igra.

 

U spotu "Lutka" - lutka sa polomljenom glavom (prethodno joj je vojnik čizmom polomio glavu) kuca pismo na pisaćoj mašini, dok se u pozadini čuje dečji glas koji objašnjava da je jedan čika u uniformi ubio njene roditelje, a onda i nju, i da ne zna gde su je zakopali, pa se pretvara da je živa i čeka da je neko nađe.


- Spotovi koji se emituju u Republici Srpskoj, gde dete kaže da su mu ubili oca, a zatim i njega, jasno pokazuju stav Nataše Kandić koja stoji iza projekta REKOM. Pokazuju da će to opet doživeti srpski narod - kaže predsednik Saveza logoraša Republika Srpske Branislav Dukić. On dodaje da je njegova, i još četiri organizacije okupljene oko SPONA, odbilo bilo kakvu saradnju sa REKOM-om.

- Osuđujemo istupe Nataše Kandić koja, ne znam zbog čega, pokušava da dokaže da su samo Srbi krivci, a drugi narodi žrtve. Ona je preko predsednika Srbije Borisa Tadića pokušavala da nas pridobije za ovu akciju, ali mi nećemo potpisati peticiju jer ne želimo da nas blate i dokazuju da smo počinili genocid - kaže Dukić.


Milosav Stojković iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih, čija je misija posvećena pre svega utvrđivanju zločina tokom oružanih sukoba na Kosmetu, podržava Rekom.
- Imamo puno pohvala za sve spotove koji se vrte na televiziji. Godinama sam uključen u projekat i svestan sam da ima otpora, i onih koji se protive, ali mi svi očekujemo da pobede istina i pravda, i da se sazna sudbina žrtava, i ko je, gde i kako učinio zlo - kaže Stojković.


Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo i koalicije nevladinih organizacija REKOM, za koju nema ništa sporno u spotovima, uputila nas je na njihovog autora Slobodan Šijana, ali do zaključenja ovog broja nismo uspeli da ga dobijemo.
 

Troškovi

 

Na sajtu REKOM-a mogu se saznati troškovi ove kampanje. Tako za dizajn, štampanje, radio i video-produkciju troškovi iznose više od 40.000 evra, za emitovanje spotova predviđen je oko 90.000, a za promociju oko 5.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online