Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.04.2011.
15:38
Vestionline A

DB nema veze sa pokušajem ubistva Draškovića

Nekadašnji zamenik načelnika beogradskog centra Državne bezbednosti Veselin Lečić posvedočio je danas na suđenju svojim bivšim kolegama da operativci tog centra nisu mogli da daju informacije Jedinici za specijalne operacije o kretanju lidera SPO Vuka Draškovića.

"Pripadnici jednog odeljenja ne mogu da daju informacije drugoj organizacionoj upravi, već mogu da kontaktiraju samo sa svojom upravom", izjavio je svedočeći na suđenju optuženima za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Vuk Draškovič
 

Zbog pomaganja pripadnicima JSO, koji su, kao neposredni izvršiocima zbog toga pravosnažno osuđeni pred Specijalnim sudom na višedecenijske kazne zatvora, sudi se nekadašnjem šefu beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću, i načelnicima za unutrašnji i spoljni ekstremizam u tom centru Stevanu Basti i Ratku Romiću.

Lečić je takođe potvrdio odbranu optuženih Stevana Baste i Ratka Romića, da su po nalogu šefa beogradskog centra Milana Radonjića u martu i aprilu 2000. godine išli u "operativno izviđanje" Draškovićevohg stana u Budvi. On je, međutim, rekao, da ne zna ko je Radonjiću dao takvo naređenje.

Napominjući da je lično prisustvovao izdavanju naloga, Lečić nije mogao da precizira ko je Radonjiću dao naređenje da se izvrši opservacija kuće lidera SPO.

On je potvrdio da je Basta išao da slika Draškovićevu kuću, kako bi se stavili prislušni uređaji.

"Kada se vratio, dao je album sa slikama stana Radonjiću, ali se album izgubio pa je morao da ide ponovo", dodao je nekadašnji pripadnik DB-a. Atentat na Draškovića izvršen je 15. juna 2000. godine. Prema optužnici, Basta i Romić su, po naređenju Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali bivšem načelniku DB-a Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Marković je, navodi se u optužnici, sporne fotografije predao neposrednim izvršiocima pokušaja ubistva Draškovića, pripadnicima JSO, koji su zbog toga pravosnažno osuđeni pred Specijalnim sudom na višedecenijske kazne zatvora.

Svi optuženi na ovom suđenju od početka procesa odbacili su navode optužnice kao "sramne i lažne", tvrdeći da su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.

Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online