Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 13.03.2011.
08:12
B. Đokić - Vesti A

Nepokretnu ženu izneo iz vatre

"Ni u jednom trenutku nisam se premišljao da li da utrčim u zapaljenu zgradu i spasem nepokretnu ženu od vatre i dima jer je to stvar koju svako od nas u takvim momentima treba da uradi", priča saobraćajni policajac Vladimir Penezić (28), koji je pre nekoliko dana spasao novinarku "Vesti" Dušku Đorđević iz zgrade koju je zahvatio požar.

Tog kobnog dana, Đorđevićeva, koja je inače nepokretna, nalazila se sama u stanu. Oronula i trošna zgrada u Bulevaru oslobođenja 27 iz još nepoznatih razloga počela je da gori oko podneva.

- Bio sam u dizalici Parking servisa kad smo kod broja 27 videli kako kulja dim ispod krova i s prozora kuće. Odmah sam radio-stanicom obavestio vatrogasce, izašao iz vozila da vidim šta se dešava. Utrčao sam u dvorište i povikao ima li koga u kući.


Čuo sam ženski glas kako kroz plač moli za pomoć. Popeo sam se na prvi sprat i iz dva stana video sam kako kulja crni dim i plamen.

NIJE SE PLAŠIO: Vladimir Penezić na zgarištu

Video sam neku ženu da leži na stepenicama i pitao je da li ima još nekoga u stanu, na šta je ona rekla ne. Pitao sam je i da li može da se pomera, ali mi je odgovorila da je nepokretna. Bila je u šoku, prestravljena, pa sam pokušao da je izvučen za noge, kada sam video da joj gori list desne noge. Rukom sam ugasio vatru, a službenom palicom delove odeće koje je zahvatio plamen - prepričava herojski poduhvat Penezić.


Pošto je zgrada bila u dimu, hrabri policajac počeo je da gubi vazduh, dim je kuljao sa svih strana, pa je morao dva puta da izađe kako bi došao do vazduha, ali se svaki put vraćao u kuću da pomogne Duški. Nije mogao nesrećnu ženu sam da izvuče, niti da je pomeri kako kaže pola metra.

- Onda je dotrčao Slavoljub Karadžić, vozač Parking servisa, a u međuvremenu su stigli i vatrogasci. Jedan od njih nam se pridružio, pa smo nas trojica ušli u kuću. Vatrogasac je uhvatio za ramena, mi za noge da bi je izneli, ali kada sam je uhvatio za nogu koja je bila u opekotinama, zgulio sam kožu sa nje.

Nekako smo ipak uspeli da je iznesemo iz zgrade u plamenu i stavimo u kola Hitne pomoći. Onda su vatrogasci ugasili požar - opisuje dramatičan događaj ovaj hrabri policajac.
 

Plaketa "Vesti"

 

U dopisništvu "Vesti" u Beogradu Dušan Vidaković, predsednik kompanije "Nidda Verlag", izdavača najtiražnijeg dnevnog lista dijaspore, dodelio je juče Peneziću zahvalnicu za hrabro delo i uručio mu novčanu nagradu.

 

Svaka čast: Dušan Vidaković predaje plaketu Peneziću


 

Hrabrom saobraćajcu, članu Policijskog sindikata Srbije, i predsednik sindikata Veljko Mijailović dodelio je novčanu pomoć.

Đorđevićeva je prebačena u bolnicu s teškim opekotinama, a tamo joj je urađena operacija noge i sanirane povrede na glavi koje je najverovatnije zadobila kad je iz invalidskih kolica u kojima se nalazila, a u pokušaju da se spase pala na zemlju.
Penezić kaže da se ni u jednom trenutku nije dvoumio da li da uđe u zgradu pod plamenom i spase osobu u opasnosti.

Uspešno se oporavlja: Duška Đorđević

- U tom trenutku ništa ne razmišljaš. Čuješ poziv u pomoć i znaš da tako treba da uradiš, da se pomogne onome ko je u opasnosti jer nama je lako, a tamo se neko bori za život. U svakoj takvoj situaciji isto bih postupio - dodaje Vladimir Penezić.

Podstanar


Vladimir Penezić je rodom iz Priboja, a već četiri godine radi kao saobraćajni policajac u Beogradu. Uskoro planira da se oženi devojkom iz Zrenjanina, ali muči muku kao podstanar. S obzirom na to da sa policijskom platom u iznajmljenom stanu ne može da živi u Beogradu, planirao je da se vrati u Priboj.


- Nemam svoj stan. Da imam, ostao bih u Beogradu, ovako je vrlo teško zasnovati porodicu ovde sa policijskom platom i bez stana - dodaje Penezić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2011. 09:16
Svaka cast sokole.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online