Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.01.2011.
18:07
Deutche Welle A

Automafija ukradena kola vraća uz otkup

Mnogi vlasnici automobila na Balkanu žrtve su regionalne automafije koja neretko "radi" i po narudžbinama iz susednih država, piše danas radio "Dojče vele“, navodeći da je automafija regionalni problem.

Kola se više ne obijaju pajserima i šrafcigerima već laptopom

Navodeći da su sve češće na meti luksuzni automobili novijeg datuma proizvodnje, nemački radio piše kako, posle krađe vozila, lopovi pozivaju vlasnika telefonom i slede pregovori o "otkupnini". Kradljivci iz Republike Srpske insistiraju da "primopredaja" bude izvršena na "njihovoj teritoriji".

"Došao sam na dogovoreno mesto. Prilazi mi čovek i kaže da je sve regulisano i pita da li sam doneo novac. Dugo sam razmišljao da li da mu dam novac. Neki moji prijatelji su bili u sličnoj situaciji, platili 'oktupninu' i dobili auto. Dao sam mu novac, a on mi je rekao da auto dolazi za deset minuta", kaže Denis iz Sarajeva, kojem je ukraden "golf GT special".

Potencijalni kupci polovnih automobila u Sarajevu kažu da "nikad nije dosta opreza" i da treba proveriti papire i otići kod nadležnih službi. I prodavci na sarajevskim auto-pijacama sugerišu oprez: "Najbolje je to proveriti kod policije i ako oni daju papir da je sve u redu, onda nema problema", kaže jedan prodavac.


"Dojče vele" navodi da su preprodavci ukradenih automobila majstori prevare i da se stalno usavršavaju u svom "poslu",a da su im posebno omiljeni automobili nemačke i francuske proizvodnje. 

Autopijaca u Bubanj Potoku kod Beograda: Kako biti siguran da auto nije kraden?

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je automafija "odlično opremljena i poseduje zavidno tehničko znanje". "Nisu to više klasične krađe, a umesto starih 'alata' sve se više koriste laptopovi i drugi sofisticirani elektronski aparati", kaže Grubešić.


Sumnja se da su programe za elektronske aparate kojima se "razbijaju šifre", odnosno poništavaju zaštitni kodovi, automafijaši iz BiH nabavili u Srbiji, prenosi radio, pozivajući se na medije u BiH, a njihova cena je oko 5.000 evra. Kao u svakoj mafijaškoj organizaciji i u ovoj su zaduženja precizno podeljena.


"Tu su osobe zadužene za krađu motornog vozila, za sakrivanje tog vozila, nabavku falsifikovane dokumentacije, kao i osobe koje vozila ilegalno prebacuju preko granice BiH", kaže portparol Tužilaštva BiH.

Grubešić objašnjava da su u takve kriminalne radnje neretko uključena i ovlašćena službena lica, što, kako je rekao, potvrđuje i nedavna akcija suzbijanja automafije "Kamen" u kojoj je uhapšen jedan policajac iz Srbije i jedan pripadnik granične policije BiH, a privedeno više od 30 osoba.


Lopovi sve češće kradu vozila u jednoj državi, a potom ih uz falsifikovanu dokumentaciju prodaju u drugoj. Samo u Sarajevu lopovi svaki dan ukradu dva, tri pa i više automobila. Prema raspoloživim podacima, u BiH je prošle godine ukradeno oko 3.000 vozila, a rešeno je oko 40 odsto slučajeva.


Zbog svega toga od izuzetnog značaja je međudržavna saradnja u borbi protiv automafije, a Grubešić kaže da je ona, zahvaljujući informacionim tehnologijama, veoma dobra, što potvrđuju i rezultati akcije "Kamen". "Istog dana, istog sata, akcija je sprovedena i u BiH i u Srbiji. Saradnja je sve bolja i nadamo se da će taj trend biti nastavljen", zaključio je Grubešić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online