Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.12.2010.
05:00
Vestionline A

Crna hronika u 2010. - Bilo, ne ponovilo se

Godinu za nama obeležila je serija hapšenja i ubistava, neredi tokom prve gej parade u Beogradu, mučko iživljavanje nad životinjama, koje je, svojom brutalnošću, šokiralo javnost i mnogi drugi incidenti koji su punili stranice crne hronike. Donosimo Vam listu najvažnijih događaja koji će se još dugo pamtiti i prepričavati. Nama jedino preostaje nada da se slične stvari nikada više neće ponoviti.

1. Aleksandar Kristijan Golubović

Nisam diler, već Robin Hud: Kristijan Golubović

Pre skoro punih godinu dana, 16. januara, pod sumnjom da se bavio trgovinom narkoticima na liniji Novi Pazar - Beograd, uhapšen je Aleksandar - Kristijan Golubović, poznati momak sa beogradskog asfalta koji je veći deo života proveo iza rešetaka, a sa nim je ''palo'' još pet članova kriminalne grupe. Lisice su, pod istim optužbama, stavljene i na ruke njegove majke Milanke.

Kristijan je uhvaćen ispred crkve Svetog Marka, u centru glavnog grada Srbije, neposredno pošto je u verskom objektu obavio primopredaju droge. Prema navodima beogradskih medija, policija je sačekala da Golubović i njegovi saradnici izađu iz crkve, a onda su iskočili ispred njih i munjevito ih savladali, oborivši ih na zemlju.

  

Prilikom hapšenja kod Golubovića, Uroša Vukovića i Mirsada Fujaljkića je pronađeno 25 grama heroina. Pretresom stana u kojem su boravile Kristijanova majka Milanka i maloletna A. K., pronađeno je još 100 grama heroina, vaga za precizno merenje, pištolj i nekoliko mobilnih telefona.

 

Golubović, razočaran svojom sudbinom i činjenicom da mu je majka u zatvoru, pokušao je da se ubije u pritvoru u podrumu Policijske uprave za grad Beograd. Navodno, Kristijana je posebno pogodilo to što mu je majka, na sva njegova dozivanja odgovarila rečima: "Bolje da sam abortirala nego tebe što sam rodila"!

Tokom suđenja, Golubović negirao optužbe tvrdeći da nije narko bos već Robin Hud koji je svima davao novac.

"Da mi neko sada kaže da će moj sin umreti od raka ako ja ne uzmem drogu, ja bih rekao `O, Bože me prosti, neka umre`. Toliko sam protiv toga", rekao je Golubović u svojoj odbrani.

Epilog ovog slučaja dogodio se 10. decembra, kada je Viši sud u Beogradu osudio Golubovića na sedam godina i šest meseci zatvora.

2. Ksenija Pajčin i Petar Kapisoda

Fatalna ljubav: Ksenija Pajčin i Filip Kapisoda

Ksenija Pajčin i njen dečko, crnogorski maneken Filip Kapisoda, 16. marta 2010. godine, pronađeni su mrtvi u Nikšićkoj ulici br.6, u beogradskom naselju Voždovac.

Ksenijinu majku Ljubicu, zatekao je stravičan prizor kada je otvorila vrata stana u kome su živeli. Pevačica je ležala, tik uz vrata, glava, oblivena krvlju, bila joj je uz šarke. Imala je ranu na potiljku i jednu veliku na čelu. Kapisoda se nalazio desno od nje, u spavaćoj sobi. Ležao je u lokvi krvi.

Iako su postojale brojne spekulacije o uzrocima koji su doveli do ove tragedije, nakon završene istrage, zvanično je saopšteno da je, nakon nekoliko dana svađe, Kapisoda hicem iz pištolja ubio Kseniju, a zatim presudio i sebi.

 

Vest o tragičnoj smrti Ksenije Pajčin i Filipa Kapisode kao munja je obišla šokiranu javnost, a društvena mreža ''Fejsbuk'' bila je preplavljena novim stranicama posvećenim pevačici i manekenu, na kojoj su fanovi iskazivali svoju tugu.

Pevačica je sahranjena u belom sanduku, u mermernoj grobnici vrednoj 20.000 evra, smeštenoj u najlepšoj aleji na beogradskom Novom groblju.

Skrhana bolom zbog gubitka ćerke, Ksenijina majka Ljubica nije želela da govori za medije. Tek nakon što je u septembru, održan šestomesečni pomen, Ljubica je rekla: ''Tugu lečim daleko od javnosti''.

3. Sakaćenje keruše Mile

Keruša Mila na oporavku

Sredinom aprila, dve devojke, u beogradskom naselju Medaković, pronašle su preplašenu ženku psa, kerušu Milu, kojoj je, u tom trenutku, nepoznati počinioc, sekirom odsekao sve četiri noge.

Trpeći nesnosne bolove, Mila je puzala po obližnjem parkingu, pokušavajući da pronađe hranu i vodu, dok je za njom ostajao krvav trag.

Mila je u Veterinarsku ustanovu "Veterina Beograd" dovedena 26. aprila nakon što je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naložio toj ustanovi da preuzme brigu o keruši. Nakon neophodnih operacija, Mili su napravljene egzogene proteze, kako bi mogla da, što normalnije, nastavi svoj život.

Slučaj keruše Mile pokrenuo je talas protesta i nezadovoljstva među građanima Srbije, koji su zahtevali pronalazak i najstrožije kažnjavanje počinioca ovog zločina nad psom. Šokirani ovim nepočinstvom, koristnici društvene mreže Fejsbuk napravili su grupu pod nazivom ''JAVNI POZIV! NAD MUČITELJIMA ŽIVOTINJA PRIMENITI ZAKON''.

Nakon pomne istrage, beogradska policija privela je nekoliko osumnjičenih za ovaj zločin, i izvršila pretres njihovih stambenih objekata i testirala ih putem poligrafa. Ipak, privedeni su pušteni na slobodu.

Nakon ovog mučkog zločina, u Srbiji se dogodilo još nekoliko sličnih slučajeva.

-U maju, kerušu probodenu strelom pored kičme našao je Mile Obradović, potpredsednik Društva za zaštitu životinja "Lunja“ iz Loznice. Bespomoćna životinja nalazila se u neposrednoj blizini prihvatilišta za pse lutalice, a posle prijave veterinarskoj inspekciji i policiji, Obradović je psa prevezao do Veterinarske stanice, gde su je veterinari operisali i izvadili strelu.

- Oktobra meseca, pas lutalica Đole, naočigled brojnih mališana koji su o njemu vodili računa, svirepo je zaklan ispred ulaza u zgradu, u Medakovićevoj 113, nedaleko od mesta gde je pronađena i Mila. Ubica je najpre namamio psa, da bi ga u sledećem trenutku nožem preklao na stepeništu i, potom, kao da se ništa nije desilo, mirno odšetao.

Borbe pasa

 

U Bogatiću kod Šapca tajno su održavane borbe pasa na koje su pit bul terijeri dovođeni i iz zemalja regiona. Šabačka policija uspela je, u oktobru, da otkrije ovu kriminalnu organizaciju i da na licu mesta uhapsi organizatora borbi ali i učesnike, njih 38-oro, među kojima 16 državljana Srbije, a ostali državljani BiH, Slovenije, Rumunije i Poljske.

 

 

Policija je na licu mesta zatekla tri psa, a jedan je imao i vidne povrede zadobijene u borbi. Pronađene su i dve vage za merenje težine pasa pred borbu.

 

Samo mesec dana kasnije, policija je otkrila grupu organizatora pasa u Jagodini, koje je uhvatila i uhapsila na delu.

 

Ovoj borbi je prisustvovalo oko 50 osoba iz Srbije, Grčke, Austrije i Nemačke.

 

Policijski službenici su pronašli tepih na kome su bili tragovi krvi, vaga za merenje pasa, vitaminske injekcije, aparat sa municijom za ubijanje teško povređenih pasa i kamera za snimanje borbi.

 

Psi su oduzeti i smešteni u azil Veterinarskog instituta u Jagodini.

- Nešto ranije, u avgustu, psu koga je čuvala meštanka sela Rgotine kod Zaječara Slađana Krstić, odsečena je glava. Slađana je rekla da je obezglavljeno telo psa pronašla na ulazu u komšijsko dvorište. Dodala je da je na telu psa, koji se odazivao na ime Miško, bilo mnogo vidljivih rana.

- Nekoliko dana kasnije, u pančevačkom naselju Strelište pronađene su dve unakažene mačke, kojima su odsečene šape. Jednu unakaženu macu sa odsečenim prednjim šapama pronašao je vlasnik, jer je ostavljena ispred vrata stana u kojem živi, a samo sat kasnije, 200 metara dalje, pronađena je druga mačka kojoj su odsečeni zadnja šapa i rep.

- Novembra meseca, policija je podnela krivičnu prijavu protiv Vesne S. (32) iz Požarevca, jer je psa mešanca vezala lancima za automobil i vukla požarevačkim ulicama. Veterinari su psu sanirali povrede i predali ga Prihvatilištu za pse i mačke u ovom gradu. U saopštenju požarevačke policije navodi se da se Vesna S. sumnjiči za mučenje životinje, a policija je, posle prijave građana, našla psa u ranama vezanog za dvorišnu ogradu.

 Bacala u reku žive štence

  

Okrutna Hrvatica

Video snimak na kojoj devojka iz Hrvatske baca žive kučiće u reku, pritom se smeje i pita snimatelja "Jel´pliva?" šokirala je svet tokom avgusta. Video je bio postavljen na Jutjubu, pa je ubrzo skinut, ali proširio se po forumima i drugim video servisima.

 

Policija u Bugojnu brzo je uspela da otkrije identitet roditelja i devojke koja je mučila životinje, međutim, Policija iz Bugojna odustala je od procesuiranja mlade devojke, navodeći kako ona nema dovoljno godina da ide na sud.

 

 

4. Katarina Rebrača

Katarina Rebrača i Sandrina Bogunović

Nekadašnja manekenka i osnivač Fonda za borbu protiv raka dojke Katarina Rebrača, 7. aprila, privedena je zbog sumnji u malverzacije sa tim fondom. Pored Rebrače, uhapšene su i članice Upravnog odbora tog Dobrotvornog fonda Mirjana Hristić, koja je i odgovorno lice agencije Top image iz Beograda, i Slađana Mironija, osnivač te agencije. Uhapšene su i Tatjana Babac, osnivač i odgovorno lice agencije Impact Consulting i Sandrina Bogunović, odgovorno lice agencije Centar za kreativno domaćinstvo iz Beograda.

 

One se sumnjiče da su u periodu od marta 2006. do aprila 2010.godine protivpravno prisvojile novčana sredstva u iznosu od 37.000.000 dinara, koja su na račune Dobrotvornog fonda Katarina Rebrača, uplaćena od strane donatora radi edukacije i informisanja ženske populacije o prevenciji raka dojke.

Rebrača je, tokom saslušanja u policiji, negirala krivicu rekavši da ''zna ko joj smešta celu igru'', odbijajući da saopšti o kome je reč i koji su mogući razlozi za to.

 

Katarina se u zatvoru nalazila sve do 15. novembra, kada je puštena da se brani sa slobode. Tog dana, Rebrača je na sudu izjavila da ju je, uhapšeni direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević, koji se u zatvoru nalazi zbog sumnje da je primao mito, prijavio tužilaštvu nakon što je od njega zatražila objašnjenje gde su 10 miliona dinara za kupovinu mamografa.

Odmah po izlasku iz zatvora, Rebrača je ''otvorila dušu'' i za medije ispričala o paklu kroz koji je prošla tokom zatvorskih dana.

 

5. Sretko Kalinić, Miloš Simović i Luka Bojović

Sretko Kalinić i Miloš Simović

Nakon višegodišnjeg zajedničkog begstva, od 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 8. juna, došlo je do svađe između Sretka Kalinića i Miloša Simovića, nekadašnjih pripadnika zemunskog klana, a rezultat je bilo teško ranjavanje Kalinića u zagrebačkom naselju Rakitje.

Kaliniću na teret...

 

Kalinić se tereti i za učešće u ubistvima braće Sredoja i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Todora Gardaševića, Branislava Lainovića Dugog i drugih.


Dovođen je i u vezu sa ubistvom svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je masakrirano i spaljeno telo nađeno u blizini pumpe "Zmaj" na autoputu Beograd-Zagreb 3. juna 2006. godine, ali to ubistvo još nije procesuirano.

Tokom oporavka u hrvatskoj zatvorskoj bolnici, Kalinić je istražiteljima pričao o mnogim kriminalnim delatnostima iz svoje prošlosti, a javnost je bila zgrožena detaljima ubistva Milana Jurišića Jureta, kome je Kalinić odrao kožu s glave i koristio je kao masku. Još je gnusnije bilo Kalinićevo pripovedanje o kasapljenju Jureta i kuvanju gulaša od njegovog mesa. Ovo ''jelo'' Kalinić je, na prevaru, servirao svom kolegi vladimiru Milisavljeviću Budali.

Za to vreme, Miloš Simović je ispričao zameniku specijalnog tužioca Jovici Jovanoviću i dvojici pripadnika MUP-a, koji su ga posetili u zatvoru "Zabela", da zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju.

Simović je otkrio i informaciju da Vojislav Šešelj, direktno iz Haga, planira ubistvo Tomislava Nikolića, a ovaj podatak podigao je veliku prašinu, kako u javnosti, tako i u političkim krugovima, tako da je Nikolić čak dobio i policijsku zaštitu.

Sam Šešelj izjavio je u sudnici Haškog tribunala da je "laž i kleveta" da je iz pritvora naručio ubistvo.

Kalinić i Simović, osumnjičeni su i za ubistvo Cvetka Simića, pripadnika srpskog podzemlja čije je raskomadano telo, u februaru, pronađeno na zagrebačkom jezeru Jarun.

Simoviću na teret...

 

Simović se sumnjiči da je učestvovao u ubistvima Petra Miloševića, Radoslava Trlajića, zvanog Bata Trlaja, Zorana Savića Šodera, braće Zorana i Dragana Živkovića, poznatijih kao braća Fiškali, Zorana Davidovića Ćande, Željka Vuletića Hamze, Željka Mihajlovića Crnogorca, Zorana Petrovića Šempe i Mirka Tomića Bosanca.

  

U hijerarhijskoj lestvici "zemunskog klana" Miloš Simović je kotirao visoko. Bio je, kako su tvrdili svedoci saradnici, desna ruka i onaj koji je organizovao sprovođenje naloga Dušana Spasojevića Šiptara. Suđenje pripadnicima grupe pokazalo je da je on bio taj koji je Spasojevićeva naređenja prenosio ostalima.

Luka Bojović zvani Pekar

Tokom davanja iskaza istražnim organima, Kalinić je tvrdio da je mnoga ubistva počinio za račun Luke Bojovića koji se, od juna, nalazi u begstvu.

Bojović je, navodno, napustio Srbiju nekoliko meseci pre ranjavanja Sretka Kalinića i hvatanja Miloša Simovića. Boravio je u Marbelji u Španiji, gde ima i stan. O tome je pričao i sam Kalinić. Posle hapšenja Simovića, znajući da će policija doći do njegove španske adrese, seli se u Južnu Ameriku.

  

Odatle je, navodno, prešao u Južnoafričku Republiku, da bi se pre nekih mesec dana preselio u Brazil.

Nakon završenog lečenja, Kalinić je avionom izručen Srbiji avgusta meseca. Njegova ekstradicija iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda, sprovedena je u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije.

6. Neredi na gej paradi

  

Parada ponosa ili parada nasilja

Upkos snažnom protivljenju javnosti i velikog broja političara, u Beogradu je 10. oktobra održana gej-lezbejska manifestacija "Parada ponosa", pod nazivom "Da šetamo zajedno", u kojoj je bilo oko 500 učesnika.

Kako se i očekivalo, Parada je bila povod koji je doveo do sukoba njenih protivnika sa policijom, a bilans ovog okršaja bila je 141 povređena osoba, dok je njih 207 privedeno. Nijedan učesnik Gej parade, međutim, nije povređen.

Tokom nereda, sedište Demokratske stranke u Krunskoj ulici u centru Beograda kamenovano je i zapaljeno Molotovljevim koktelima. Prilikom napada jedan policajac je povređen, a zapaljen je deo objekta, magacin, telefonska centrala i deo arhive.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv vođe "Obraza" Mladena Obradovića zbog sumnje da je organizovao nerede povodom održavanja "Parade ponosa" u Beogradu 10. oktobra.

Optužnica kojom su, pored ostalih pripadnika te organizacije, obuhvaćeni Damir Grbić i Krsto Milovanović, prosleđena je Višem sudu u Beogradu sredu, 22. decembra.

Oni su uhapšeni 10. oktobra, i nalaze se u pritvoru koji im je određen zbog postojanja opasnosti da bi mogli ponoviti krivično delo, odnosno zbog postojanja teških okolnosti pod kojima je delo izvršeno i zaprećene zatvorske kazne više od 10 godina.

Optuženi se terete da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

Moj Beograd si došao da lomiš?

 

Parada ponosa izrodila je i jednog junaka, policajaca Sašu Čordića, koji je postao slavan zahvaljujući amaterskom snimku na Jutjubu, na kome se vidi kako se, nimalo biranim, ali iskrenim rečima, obraća jednom od huligana koji su rušili Beograd na gej paradi.

 

 7. Zvezdan Terzić

Zvezdan Terzić

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić, 11. novembra, u trenutku kada niko to nije očekivao, stavio se na raspolaganje srpskim pravosudnim organima jer, kako je naveo njegov advokat Vladan Batić, želi da na sudu dokaže da nije kriv za optužbe za koje se tereti.

Terzić se nalazio u bekstvu od januara 2008. godine, a za njim je bila raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je, sa trojicom saradnika, nezakonito prisvojio oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove.

Kako se spekulisalo, Terzić je, tokom begstva, vreme provodio u Budvi. Navodno, on je bio viđan na stadionu Mogrena, a najverovatnije je boravio i u jednoj kući u Bečićima.

Nekoliko dana nakon predaje, Terzić je, iz Okružnog zatvora u Beogradu, prebačen na Vojno medicinsku akademiju, zbog problema sa srcem i nesnosnih glavobolja.

Terziću je Viši sud u Beogradu odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i posebno teških okolnosti prilikom izvršenja krivičnog dela za koje se tereti kao i visine zaprećene kazne za to delo, a koja je preko 10 godina.

8. Zemljotres u Kraljevu

Kraljevo nakon zemljotresa

3. novembra, u sredu ujutro u 1:56 časova u Srbiji se osetio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, posle čega je usledilo još nekoliko manjih potresa tokom smirivanja tla. Potres je potrajao oko trideset sekundi, a epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva, a tom prilikom, u naselju Grdice, poginule su dve osobe, bračni par Natalija i Siniša Stašić, dok je lakše povređeno još pedesetak osoba.

Po smirivanju tla ustanovljeno je da su najveću materijalnu štetu pretrpeli Kraljevo sa okolinom i Čačak, dok je u ostalim većim srpskim gradovima uglavnom sve prošlo bez većih posledica.

Neposredno nakon što je Srbiju pogodio zemljotres, na društvenoj mreži Fejsbuk otvorena je posebna grupa pod nazivom ''Svi mi koji smo osetili zemljotres'', odakle je dolazilo najpreciznije izveštavane, praktično sa lica mesta, od strane ljudi koji su bili među ugroženima.

 

Od novembra do danas, humanitarnu pomoć Kraljevanima uputili su mnogi, uključujući i našu dijasporu koja se svojski zalaže da živote onih koje je zadesila nesreća, što pre vrati u normalne tokove, a svoj doprinos dale su estradne ličnosti Suzana Mančić, Milica Milša, Bojana Janković i Dragana Ferlinc, koje su pozirale prekrivene samo voćem i povrćem kako bi prikupile sredstva.

U međuvremenu, preteško je kraljevačkim porodicama koje snežne zimske noći provode u šatorima, na temperaturama ispod nula stepeni.

9. Trgovina organima

Otkriva istinu: Dik Marti

Specijalni izvestioc Saveta Evrope Dik Marti je, u izveštaju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, sredinom decembra, označio aktuelnog privremenog kosmetskog premijera Hašima Tačija kao vođu grupe koja se time bavila, a koju su činili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Privremeni kosmetski premijer Hašim Tači odbacio je optužbe Dika Martija i izjavio da želi nezavisnu istragu, kako bi "raspršio maglu" koja je stvorena optužbama da je predvodio ubistva ljudi i prodaju organa otetih civila.

Prema nezvaničnim saznanjima, najviše Srba bilo je zatočeno nedaleko od Tirane, na ranču nekadašnjeg predsednika Albanije Saljija Beriše. Među zatvorenicima su bili i Romi, Bošnjaci, kao i devojke iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske... ''Otkrila sam, odlazeći u Albaniju, da je u zatvorima držana 821 osoba, kao i da su većini bili izvađeni organi'' ispričala je Lj.K, prvi put otkrivajući šokantne rezultate sopstvene istrage.

Kako je pisao britanski ''Gardijan'', tužioci pretpostavljaju da je turski hirurg Jusuf Sonmez odigrao glavnu ulogu u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu tokom i nakon rata 1999. godine.

Da li je krao organe ne-albanskom življu na KiM: Hašim Tači
 

U određenim krugovima Sonmez je poznat kao "doktor vampir" ili "doktor strvinar", navodi Gardija, a Interpol ga traži zbog počinjenih zločina protiv života i zdravlja ljudi, trgovine ljudima , trafikinga i krivičnim delima povezanim sa ilegalnom imigracijom.

Gardijanova istraga utvrdila je da je Sonmez navodno jedan od ključnh igrača na "crnom" tržištu organa u poslednjih deset godina u ovom delu sveta.

S druge strane, dosadašnja istraga srpskog Tužilaštva za ratne zločine pokazala je da su hirurški zahvati nad civilima, žrtvama trgovine organima, izvođeni, po svemu sudeći, u domovima zdravlja ili bolnicama koji su tokom ratnog perioda bili korišćeni za lečenje ranjenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

U kliničko-bolnički centar "Majka Tereza" u Tirani tokom 1999. godine primljeno je 75 pacijenata sa Kosmeta, dok je u Univerzitetsku bolnicu u Skoplju sa dijagnozom teške insuficijencije bubrega primljeno 70 pacijenata sa Kosova i Metohije.

Podaci Tužilaštva za ratne zločine Srbije pokazuju da su organi izvađeni od otetih civila isporučivani u Nemačku, Skandinaviju, SAD, Izrael, Veliku Britaniju i druge bogate zemlje.

U dokumentima tužilaštva pod oznakom "33-08” sa radnim nazivom "Trgovina ljudskim organima” navodi se da su u tu trgovinu, zapravo međunarodni kriminalni lanac, umešani doktori iz Izraela, Turske, Brazila i Filipina. Za njih se kaže da su "doktori koji pustoše Balkan u potrazi za ljudskim organima”.

Kome su sve krvave ruke?

Patolog Zoran Stanković je uveren da su, ako su informacije o ubijanju otetih Srba na severu Albanije tačne, kupci izvađenih organa morali biti unapred ugovoreni, odnosno da su organi praktično vađeni po porudžbini. Stanković je objasnio da samom presađivanju organa mora prethoditi veoma složeno laboratorijsko imunološko ispitivanje, kako bi bilo utvrđeno da li tkivo organa koji se presađuje odgovara primaocu.

Stanković je rekao i da nisu tačne tvrdnje da su Srbi ubijani pa da su im onda uzimani organi, jer organi se uzimaju dok u telu postoji život.

Organi iz Republike Srpske

 

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović, koji je analizirao Martijev izveštaj i povlačio paralele sa dostupnim informacijama o stravičnom zločinu u Brodu, kaže da sve upućuje na zaključak da je grupa istih ljudi umešana u zlodela na Kosmetu i u Posavini.

 

 

On kaže da je u sastavu jedinica MUP-a Hrvatske, koje su od maja do oktobra 1992. godine kada je zločin počinjen, delovale na području Broda, bio određen broj Albanaca sa Kosmeta čija uloga u celoj priči do dana današnjeg nije rasvetljena.

 

 

"Postoje informacije da su ti isti Albanci koji su bili u hrvatskoj policiji učestvovali u trgovini organima na Kosmetu, za šta je, kako je već objavljeno, odgovoran Hašim Tači. Osim toga, niko još nije utvrdio ko su strani lekari koji su boravili na prostoru Posavine 1992. godine i učestvovali u švercu organa. Da li su i oni bili na Kosmetu? To je pitanje na koje odgovore treba da da Tužilaštvo BiH, koje slučaj iz Broda, čini se, ne namerava da procesuira", rekao je Trifunović.

ANKETA
Koji od pomenutih događaja nikada nećete zaboraviti?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online