Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 21.10.2010.
19:27
Tanjug A

Još jedan srpski povratnik uhapšen u Hrvatskoj

Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Srpske Krajine Marko Bolić uhapšen je zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika u Karlovcu, potvrdio je danas predsednik nevladine organizacije "Veritas" Savo Štrbac.

Hrvatsko licemerje - nude povraćaj imovine a hapse Srbe povratnike: Savo Štrbac
 

Štrbac je rekao da se Bolić, koji se tereti da je ubio dvojicu pripadnika hrvatske vojske koji su mu se predali prilikom borbi u toku proboja pripadnika JNA iz kasarne "Logorište", vratio u svoje selo sa suprugom 2000. godine, obnovio kuću i imanje, a pre izvesnog vremena je ostvario i pravo na penziju.


Štrbac je rekao da je Bolić uhapšen u utorak, 19. oktobra i podsetio da nije bio ni na kavim spiskovima optuženih koji su razmenjeni između Hrvatske i Srbije, niti je protiv njega bila otvorena istraga.

Bolić je rođen 1944. godine u selu Mali Kozinac, u opštini Duga Resa, kod Karlovca.

Štrbac je rekao da je na osnovu krivične prijave, koja je podignuta u utorak, u kuću Bolića upalo šest policajaca i da je on posle pretresa odveden je u pritvor.


Prema informacijama koje je predsednik "Veritasa" dobio od članova porodice, svedoci protiv Bolića su trojica Srba povratnika.


Kako je obijasnio Štrbac, "jedan od svedoka je alkoholičar, drugi je zaplašen, a sa trećim porodica Bolić ne kontaktira još od pre rata zbog loših komšijskih odnosa".


Štrbac je objasnio da se u poslednje vreme u Hrvatskoj sve češće regrutuju svedoci proti optuženih Srba upravo iz kategorije povratnika.


On je naveo da se posle hapšenja Bolića "Veritasu" javilo više osoba koje su sa njim bile u kasarni "Logorište" kada se tenkovska jedinica JNA, uz vatrene okršaje, izvlačila iz kasarne koja je bila pod blokadom u to vreme hrvatskih paravojnih jedinica.


Prema navodima svedoka, u tim borbama je bilo mrtvih na obe strane, ali niko od njih nije čuo da je bilo zarobljenih hrvatskih vojnika.


"Ovaj događaj je, po svoj prilici, izmišljen", rekao je Štrbac i objasnio da, kao i u nekim drugim slučajevima, hrvatske vlasti šalju poruku zastrašivanja Srba kako bi ih odvratili od povratka i insistiranja da im se vrati nezakonito oduzeta imovina i druga prava.


On je podsetio da hrvatske vlasti, pod pritiskom Međunarodne zajednice, planiraju da otvore novi rok od šest meseci za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje povratnika, ali sa druge strane, stalnim hapšenjima šalju obeshrabrujuće poruke.


Štrbac je u prilog tome naveo da je ove godine, uključujući Bolića, uhapšeno 12 Srba iz Hrvatske, što u u toj zemlji, što po Interpolovim poternicima van Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.10.2010. 20:36
@srka...lojavi sta ces ovde...imas turske novine...citaj,,,komentarisi...zivi zivot koji zelis...nemoj da smrdis po srpskim portalima...to je znak mazohizma....
Četvrtak 21.10.2010. 21:17
@basky999...a smeta vam i Strbac ustase...koliko vidim necete imati mira dok god ijedan pravoslavni Srbin dise...i ti hoces da se zoves demokrata stoko fasisticka....
Petak 22.10.2010. 09:35
@basky999,maradona...ustase ja sam bio u hrvatskoj ako ste malo citali komentare...zadnji put sam skoknuo do plitvica i u obilazak like i knina...pa to je tuga bozja...srpske kuce su sve unistene(ja sam siguran da vi dupe od kompjutera niste mrdnuli da to vidite,a i zabole vas-mozda ste ih cak palili)...ono saka jada od srba koji su se vratili zive kao indijanci(sto im je status koji ste im vi ustase dodelili) sto znaci prodaju sir,med, rakiju na putu...cisto da prezive...i to mogu samo leti...improvizuju neku zastitu od sunca od kartona i came tako dok neki turista ne zaustavi kola...posao? ne daj boze da im hrvati jos i to obezbedi pa da im se razmnozavaju u "lijepoj hjihovoj"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online